Wsparcie dla Termostatu

RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Tak, czyszczę przy fleszowaniu bezpośrednio z przeglądarki. Przedtem wgrywałem tasmotizerem, ale chciałem zaoszczędzić czas i " jadę" z przeglądarki. Nie działa mi też przycisk zmniejszania temperatury. Nie wydaje mi się, żeby problemem był czujnik-BME280. W konfigu I2C wyskoczyły mi trzy ekrany a wyświetlacz przewija tylko dwa. Drugi z ciśnieniem - na nim nie można przeprowadzić żadnych ustawień. To tak na szybko, bo nie miałem jeszcze możliwości dokładnie sprawdzić.

Dopiszę jeszcze tu; przyciskiem zmiany trybu nie można wyłączyć termostatu, ani przełączyć na drugi tryb; po przewinięciu ekranu z "Ciśnienie" na chwilę pojawia się symbol "M" i ponownie wskakuje "P". Ekran się rozjaśnia. Przycisk zmniejszania temp nie działa.
Last edited by RomanG on Mon Oct 16, 2023 9:50 pm, edited 1 time in total.
RomanG

Zmieniłem GPIO przycisków miejscami (zmniejszanie temp. i zmiana trybu pracy termostatu) i jest różnica (zamiana) w działaniu, ale nie ma poprawy.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

RomanG wrote: Mon Oct 16, 2023 2:54 pm Zmieniłem GPIO przycisków miejscami (zmniejszanie temp. i zmiana trybu pracy termostatu) i jest różnica (zamiana) w działaniu, ale nie ma poprawy.
Jeśli masz tylko jeden przekaźnik to upewni się że wszystkie przyciski przypisane są do przekaźnika nr 1.
W najnowszej wersji GG po dodaniu np 3 przycisków trzeba 2 i 3 ręcznie przestawić na sterowanie przekaźnikiem nr 1.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
RomanG

Tak robię. Wygenerowałem nowy soft, z niezbędnymi ustawieniami i zainstaluję go tasmotizerem. Trochę to potrwa, bo kilka minut wemos mi gdzieś krąży po sieci zanim, udostępni mi swoje GUI :lol: . Nie mam pojęcia dlaczego na tym sofcie tak się dzieje. W ruterze już ustawiłem, żeby przydzielał mu ten sam adres, ale...?? Na początku fajnie się loguje, a po zapisaniu np. ustawień "konfiguracji", czy ustawień I2C lub przekaźnika wychodzi z trybu konfigu i wtedy szukam go po IP. Ma niby stały adres, ale długo to trwa. Testuję dalej :D :lol: ;)
krycha88
Been thanked: 5 times

RomanG wrote: Mon Oct 16, 2023 3:28 pm Tak robię. Wygenerowałem nowy soft, z niezbędnymi ustawieniami i zainstaluję go tasmotizerem. Trochę to potrwa, bo kilka minut wemos mi gdzieś krąży po sieci zanim, udostępni mi swoje GUI :lol: . Nie mam pojęcia dlaczego na tym sofcie tak się dzieje. W ruterze już ustawiłem, żeby przydzielał mu ten sam adres, ale...?? Na początku fajnie się loguje, a po zapisaniu np. ustawień "konfiguracji", czy ustawień I2C lub przekaźnika wychodzi z trybu konfigu i wtedy szukam go po IP. Ma niby stały adres, ale długo to trwa. Testuję dalej :D :lol: ;)
Logi logi logi z opisu słownego nic tu nie poradzimy. W trybie konfiguracyjnym musisz łączyć się po 192.168.4.1 wtedy z IP routera nie wejdziesz.
https://gui-generic-builder.supla.io/
RomanG

Może nieprecyzyjnie się wyraziłem; ustawiam z trybu konfiguracyjnego (192.168.4.1 - bo urządzenie samo wymusza ten tryb na początku), ale później po zapisaniu pojedynczych ustawień resetuje się i loguje na cloudzie (jeżeli nie wyłączę rejestracji) i dalej ustawiam już "po IP".
Jeżeli nie mam całkowicie skonfigurowanego urządzenia, to muszę usunąć z serwera i ponownie zarejestrować, ale zauważyłem, że na urządzeniu w międzyczasie usuwa mi czujnik termostatu dla przekaźnika i ponownie rejestruję urządzenie. Może robię to w nieodpowiedniej kolejności i tu może być problem. Teraz po kilku próbach jest ok. Przyciski działają prawidłowo po sugestii Roberta. Wydaje mi się, że soft, który testowałem poprzednio (7.5.8) -i wcześniejsze - był bardziej intuicyjny. Ale to sprawa b. subiektywna.

Jak pisałem wcześniej, po przewinięciu ekranu na ten z termostatem w polu wyświetlania temp. ustawionej (set) na chwile pojawia się "set-327", a u góry zamiast "P" na ułamek sekundy wyświetla się "M". To w trybie "PROGRAM"(!). Czy u Was też tak jest?
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

U mnie większość działa, tylko przyciski drugiego ekranu nadal reagują na pierwszy ekran, a przytrzymanie powoduje zawiechę termostatu i potrzebny restart.
RomanG

Może przyczyną jest to, o czym wcześniej pisał @robertklepacki94. Domyślam się, że co "termostat" to inna konfiguracja sprzętowa, dlatego trzeba kombinować.
Gitman

klew wrote: Mon Oct 16, 2023 12:00 pm
Gitman wrote: Mon Oct 16, 2023 9:30 am
klew wrote: Mon Oct 16, 2023 8:34 am

Jaką funkcję masz na tym kanale ustawioną?
Funkcja termostat
w konfiguracji już ustawiałem na grzanie, auto, itd... Nic się nie zmienia z jednym ds nie chce działać.
"Auto"? Tryb "auto" (czyli grzanie+chłodzenie) nie jest dostępny dla funkcji "Termostat". Chyba, że masz na myśli tryb "program tygodniowy".

Spróbuj usunąć urządzenie z Clouda i niech zarejestruje się od nowa. Wtedy pokaż jak wygląda w Cloud konfiguracja termostatu z zakładką "thermometers configuration". Ale ważne jest, abyś najperw usunął urządzenie z Clouda.
Usuwałem urządzenie
Screenshot_20231016-214850_Samsung Internet.jpg
Niestety jak daje zapisz to po ponownym wejściu dalej jest pusto
Screenshot_20231016-214938_Samsung Internet.jpg
Niby urządzenie połączone ale termostat nie działa.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Gitman

robertklepacki94 wrote: Mon Oct 16, 2023 9:55 am
Gitman wrote: Mon Oct 16, 2023 9:30 am
klew wrote: Mon Oct 16, 2023 8:34 am

Jaką funkcję masz na tym kanale ustawioną?
Funkcja termostat
w konfiguracji już ustawiałem na grzanie, auto, itd... Nic się nie zmienia z jednym ds nie chce działać.
Masz tu odznaczoną funkcje termometru dodatkowego ?
Mi się wydaje że na początku miałem tylko jeden termometr i wszystko działało.
termog.jpg
Niestety jak jest jeden termometr to nie można go zapisać na miejscu aux bo wyskakuje błąd
Screenshot_20231016-215038_Samsung Internet.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “GUI Generic”