Wsparcie dla Termostatu

kurus

Gitman wrote: Wed Oct 18, 2023 5:45 pm Jeśli wszystkie funkcje termostatu ma się ustawiać w konfiguracji urządzenia to sama idea termostatu nie ma sensu to wszystko można ustawić w warunkowaniu
Ma sens bo warunkowania nie wyłączysz z aplikacji
krycha88
Been thanked: 5 times

Gitman wrote: Wed Oct 18, 2023 5:45 pm Jeśli wszystkie funkcje termostatu ma się ustawiać w konfiguracji urządzenia to sama idea termostatu nie ma sensu to wszystko można ustawić w warunkowaniu
Ale w czym problem? Nigdzie nie ma mowy, że musisz ustawiać coś w konfiguracji urządzenia. Możesz ustawiać tam gdzie chcesz termostat będzie działać wg tego co ustawisz w cloud lub aplikacji.
https://gui-generic-builder.supla.io/
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

krycha88 wrote: Wed Oct 18, 2023 3:34 pm Wrzuciłem poprawki które tak naprawdę przywróciły poprzednią funkcjonalność. Więc wartości które ustawiacie sobie w GUI traktujcie jako wartości domyślne dla termostatu. Jeżeli zmienicie te wartości od strony clouda a nie od urządzenia to będziecie robić sobie rozbieżność między wartościami termostatu a tym co widzicie w konfiguracji GUI. Więc takie wartości jak kanały termometrów czy histerezę proponuję ustawiać od strony urządzenia.
krycha88 wrote: Wed Oct 18, 2023 5:57 pm
Ale w czym problem? Nigdzie nie ma mowy, że musisz ustawiać coś w konfiguracji urządzenia. Możesz ustawiać tam gdzie chcesz termostat będzie działać wg tego co ustawisz w cloud lub aplikacji.
Z całym szacunkiem, ale zrozumiałem, że jedno jest zaprzeczeniem drugiego.
Wiem, że osoby ( i tu mam problem, jak je nazwać - ale spróbuję) mocno zaangażowane w rozwój supli i jej oprogramowania - często używają skrótów myślowych, nomenklatury hardwarowo-softworowo-suplowej ( ;) ;) ;) ), których Ci mniej zaawansowani mogą nie zawsze dobrze ogarnąć! Więc może tu tkwi sedno niezrozumienia.
...ale ja tu tylko sprzątam! :lol:
I żeby była jasność; podziwiam, i jestem pod wrażeniem roboty, jaką wykonujecie.
Last edited by RomanG on Wed Oct 18, 2023 7:11 pm, edited 1 time in total.
krycha88

Teraz wrzuciłem wersję która już działa zgodnie z założeniami - a bynajmniej tak mi się wydaje ;)
Ale jak znajdę chwilę to na pewno dorobię aktualizację parametrów widocznych w GUI po zmianie ich w cloud.
kurus

Krycha twoje wsparcie dla termostatu jest nieocenione ;)

Tak teraz zauważyłem że korekty dla kanałów temp nie działają z termostatem.
krycha88

kurus wrote: Wed Oct 18, 2023 7:43 pm Tak teraz zauważyłem że korekty dla kanałów temp nie działają z termostatem.
Ale gdzie ustawiasz ta korektę?
kurus

krycha88 wrote: Wed Oct 18, 2023 7:48 pm
kurus wrote: Wed Oct 18, 2023 7:43 pm Tak teraz zauważyłem że korekty dla kanałów temp nie działają z termostatem.
Ale gdzie ustawiasz ta korektę?
Ustawienia urządzenia / korekta dla sensorów
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Gitman

kurus wrote: Wed Oct 18, 2023 7:43 pm Krycha twoje wsparcie dla termostatu jest nieocenione ;)

Tak teraz zauważyłem że korekty dla kanałów temp nie działają z termostatem.
Też tak uważam, @krycha88 absolutnie nie miałem żadnych pretensji żebyś mnie źle nie zrozumiał :oops:
Według mnie nie wiem czy tak można zrobić ale dla termostatu powinno być tak że w configu ustawienie powinno się sprowadzać tylko do ustawienia na którym przekaźniku ma być termostat, resztę powinno wybierać się z claud. Oczywiście reszta konfiguracji bez zmian czyli na którym gipo są czujniki, przekaźniki, itd..
Gitman

klew wrote: Tue Oct 17, 2023 7:31 am
Gitman wrote: Tue Oct 17, 2023 7:25 am To co dalej z tym zrobić żeby to zadziałało z jednym termometrem ?
Myślę, że musisz poczekać, aż to będzie poprawione:
viewtopic.php?p=163449#p163449
Teraz wszystko lata :D @klew pytanie do ciebie kiedy i czy w ogóle, będzie dodana możliwość ustawienia min i max temperatury sterowanej bo nie ukrywam że 40 stopni to dla mnie za mało ani dla C.O ani C.W.U a to moje główne zastosowania.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Gitman wrote: Wed Oct 18, 2023 8:40 pm
klew wrote: Tue Oct 17, 2023 7:31 am
Gitman wrote: Tue Oct 17, 2023 7:25 am To co dalej z tym zrobić żeby to zadziałało z jednym termometrem ?
Myślę, że musisz poczekać, aż to będzie poprawione:
viewtopic.php?p=163449#p163449
Teraz wszystko lata :D @klew pytanie do ciebie kiedy i czy w ogóle, będzie dodana możliwość ustawienia min i max temperatury sterowanej bo nie ukrywam że 40 stopni to dla mnie za mało ani dla C.O ani C.W.U a to moje główne zastosowania.
To jest nastawa do temperatury, jaką chcesz mieć w pokoju.
Do czego więcej? ;) Pokój to nie sauna ;P

Dla podstawowej funkcji termosatu, można dodać ten dodatkowy termometr aux, który może służyć do pilnowania minimalnej i maksymalnej temperatury źródła ciepła albo np. podłogi.

Natomiast do CWU jest osobna funkcja, na której jest ustawiony inny zakres temperatur "głównych".
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “GUI Generic”