Dziękuję wszystkim za żywiołową dyskusję.
Wyjaśniam więc sprawę ponownie, doszczegóławiając:
- wiem, że powinienem podpiąć to zupełnie inaczej, tak jak na schemacie kolegi @djalex, i tak byłoby poprawnie,
- niestety, wszystko mam w istniejącym mieszkaniu, z wykonaną już wcześniej (nie przeze mnie) instalacją elektryczną, która była już zatynkowana, bez "N" w puszkach pod łącznikami,
- w pokojach udało mi się doprowadzić "N" i "L" na stałe do puszek, wykorzystując możliwość użycia przewodu 4 żyłowego, który został zastosowany, aby móc sterować dwoma źródłami światła. Wiem, że nie koniecznie to dobre rozwiązanie, ale pozwoliło mi na znalezienie "N" i "L" i zastosowanie sterowników w puszkach pod łącznikami.
I to w ramach wyjaśnienia jaką mamy sytuację zastaną.
Dalej opisuje kroki, które już wykonałem:
- Z jednego z pokojów, z puszki w której mam "N" i "L" na stałe, przewierciłem się do jednego z łączników schodowych na korytarzu i stąd w jednej puszce na korytarzu mogłem znaleźć "N" i "L",
- Łącznik schodowy istniejący podpiąłem do Sonoffa mini, Sonoff został przerobiony, zmieniając mu przekaźnik na taki z złączami NC i NO. Styki przekaźnika zostały podpięte jako zwykły łącznik schodowy, w zamian za wspomniany łącznik, który stał się zwykłym switchem sterującym sonoffem.
Takim sposobem, mogę sterować światłem na korytarzu, bez kucia ścian i szukania pod gładziami miejsca gdzie mogę włożyć w puszkę Suplę i zrobić to poprawnie.
Tak jak wspomniałem, niedogodność polega na nie zawsze zgadzaniu się stanu w apce ze stanem faktycznym. I to właśnie chciałem poprawić stosując np. fotorezystor. JEśli chodzi o wpływ oświetlenia słonecznego, mogę zastosować fotorezystor w takim miejscu, gdzie w ciągu dnia słońce bezpośrednio nie świeci i w zasadzie i tak konieczne jest zapalanie światła (korytarz jest dość długi).
Być może istnieje lepsze rozwiazanie np. detekcja czy płynie prąd przez przekaźnik? Stąd moje pytanie i prośba o pomoc.
Czy gdyby zastosować taki prosty układ:

zastępując diodę LED transoptorem, jako układ detekcji napięcia na złączu COM przekaźnika i na podstawie stanu transoptora wyświetlać stan kanału? Luźna propozycja, ale może coś takiego się sprawdzi? Ale jak to "ugryźć" w Supli?
(obrazek z elektrody)
EDIT: Czytam jeszcze raz każdy post po kolei i faktycznie bistablerelay może być strzałem w dziesiątkę. Trzeba by zastosować zamiast przekaźnika monostabilnego, przekaźnik bistabilny np.
taki , sterować go impulsami i odczytywać stan z np. transoptora z układu powyżej. Muszę to "sklecić" na stole i sprawdzić czy coś z tego wyjdzie. Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie.
Jeśli będą potrzebne schematy, to narysuję, ale obecnie nie mam dostępu do komputera, piszę z tabletu.
Jeszcze raz dziękuję za takie zainteresowanie i propozycję rozwiązań. Tak jak jeden z kolegów wspomniał, zbyt ogólnikowo opisałem moją sytuację - stąd tyle zamieszania.
Pozdrawiam, Piotr