Włącznik światła i stan na podstawie fotorezystora

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
djalex

Czyli w puszce gdzie był/jest łącznik schodowy którego co wynika z opisu usunąłeś a gdzie masz L i N doprowadzone przez Ciebie jest w sumie minimum 6 przewodów tak? 2 z łącznika krzyżowego, 2 które Ty doprowadziłeś i 2 do zagipsowanej puszki z której już zapewne jest odejście na lampy.
RomanG

W/g mojej wiedzy (tej - jaką posiadam i którą otrzymałem od Ciebie, a nie twierdzę, że jest ona jakaś wielka), to jednak - w Twoim przypadku - udałbym się z wizytą roboczą bezpośrednio do "Berlina", a "Pekin" zostawił na jakiś wyjazd urlopowo-wycieczkowo-wakacyjny. :)
Słusznie @djalex chciałby wiedzieć więcej, co kryje ostatnia puszka - ta po zdemontowanym schodowym. W/g Twojego rysunku jednak jest tam L i N, więc można podłączyć ROW-a, czy inny sterowany "fazą" sterownik (RR500W). Pytanie, czy on się tam zmieści. Jeżeli nie , to i tak doprowadziłeś do puszki trzy przewody z przekaźnika, którymi możesz gdzieś za ścianą podłączyć tego ewentualnego ROW-a wysterowanego założonym z powrotem wył. schodowym. Tak ja myślę! ;)
Co do "Pekinu", to dla mnie jest to jednak bezpośrednia wizyta robocza, bo mogłaby rozwiązać podłączenie sterownika suplowego (z odpowiednim przekaźnikem) przed pierwszym schodowym a nawet gdzieś między wyłączniki krzyżowe.

Do tematu się włączyłem, bo miałem nadzieję na dotarcie do "Pekinu" :)
ruza

djalex wrote: Sat Oct 21, 2023 11:11 pm Czyli w puszce gdzie był/jest łącznik schodowy którego co wynika z opisu usunąłeś a gdzie masz L i N doprowadzone przez Ciebie jest w sumie minimum 6 przewodów tak? 2 z łącznika krzyżowego, 2 które Ty doprowadziłeś i 2 do zagipsowanej puszki z której już zapewne jest odejście na lampy.
Dzień dobry,

W puszcze w której mam Sonoff, zgodnie z rysunkiem mam:
2 przewody od krzyżowego,
1 idący do zatynkowanej puszki, który później idzie do żarówek,
2 dodatkowe z N i L doprowadzone przeze mnie.

Wszystko, łącznie z Sonoff, znajduje się w puszce pod łącznikiem schodowym, który był w instalacji od samego początku. Doprowadzone zostały tylko L i N. Żadnych przewodów od przekaźnika nie prowadziłem, to wszystko jest w Sonoff i w puszcze od łącznika.
Przekaźnik zastępuje 1:1 łącznik schodowy.

Mam instalacje wykonaną za pomocą puszek rozdzielczych, w których są wykonywane połączenia. Puszki te są zatynkowane i ukryte, brak do nich dostępu bez kucia.
W puszkach pod łącznikami mam tylko i wyłącznie przewody do "sterowania", reszta jest załatwiona w puszkach rozdzielczych.
djalex

To w takim razie gdzie jest doprowadzone zasilanie które musi przejść przez cały układ łączników schodowych/krzyżowych? Przy tym pierwszym schodowym? Jeśli do zatynkowanej puszki z której jest odpływ do lampy idzie 1 żyła to co to za instalacja? Nie ma jednożyłowych przewodów!!! No chyba że to jest jakaś przedpotopowa instalacja albo ktoś odstawił kaszanę i ściągnął izolację z przewodu i jedną z żył zatynkował i doprowadził do puszki rozdzielczej co jest kompletnie irracjonalne i niezgodne ze sztuką. Jeśli mogę prosić to zrób zdjęcia każdej z tych 5 puszek tak żeby były widoczne wszystkie żyły.
RomanG

ruza wrote: Sun Oct 22, 2023 8:07 am
djalex wrote: Sat Oct 21, 2023 11:11 pm Czyli ......
Dzień dobry,

@djalex ..przecież tu ma wszystko, czego potrzebuje do pałączenia w/g Twojego schematu (kierunek na "Berlin"). :)
Nie musi już podłączać N-ki do żarówki, bo ta już jest podłączona w zatynkowanej puszce. Problemem (chyba) jest Sonoff mini, który prawdopodobnie jest sterowany "N"-ką a nie fazą.
radzik_r

Dzień dobry,

Wszystko, łącznie z Sonoff, znajduje się w puszce pod łącznikiem schodowym, który był w instalacji od samego początku. Doprowadzone zostały tylko L i N. Żadnych przewodów od przekaźnika nie prowadziłem, to wszystko jest w Sonoff i w puszcze od łącznika.
skoro masz wszystkie potrzebne przewody w ostatniej puszce to wystarczy podłaczyć żarówkę pod sonofa, a włączniki jako wejście sterujące do sonofa.
ruza

djalex wrote: Sun Oct 22, 2023 8:48 am To w takim razie gdzie jest doprowadzone zasilanie które musi przejść przez cały układ łączników schodowych/krzyżowych? Przy tym pierwszym schodowym? Jeśli do zatynkowanej puszki z której jest odpływ do lampy idzie 1 żyła to co to za instalacja? Nie ma jednożyłowych przewodów!!! No chyba że to jest jakaś przedpotopowa instalacja albo ktoś odstawił kaszanę i ściągnął izolację z przewodu i jedną z żył zatynkował i doprowadził do puszki rozdzielczej co jest kompletnie irracjonalne i niezgodne ze sztuką. Jeśli mogę prosić to zrób zdjęcia każdej z tych 5 puszek tak żeby były widoczne wszystkie żyły.
Kolego djalex,

Przeczytaj proszę jeszcze raz co napisałem i popatrz w schematy. Schemat który przesłałem ma to do siebie, że jest ideowy, pokazuje tylko ideowe polaczenia. Oczywiście, że nikt nie prowadził jednożyłowych przewodów, jest 3 zylowy, z puszki rozdzielczej. Czyli z ostatniego krzyżowego wracają 2 żyły do puszki, z puszki przewód 3 zylowy do łącznika schodowego, w którym 2 są od krzyżowego i "wraca" jedna, która w puszce jest podłączona już do przewodu 3 żyłowego (N, L, PE) idącego już do lampy. Tak jak jest to robione w instalacjach tradycyjnych. Zasilanie jest w pierwszym schodowym, przez łączniki schodowe i krzyżowe przechodzi tylko L. Nie będę rozbierać 5 puszek, nie jest to dla mnie sprawa życia i śmierci, a już na pewno nie po to żeby komuś coś udawadniać.
Dzięki Waszej pomocy znalazłem rozwiązanie teoretyczne, spróbuję i najwyżej podzielę się efektami.

Szkoda Szanowni Koledzy Waszych nerwów.
Last edited by ruza on Sun Oct 22, 2023 10:01 am, edited 1 time in total.
ruza

radzik_r wrote: Sun Oct 22, 2023 9:39 am
Dzień dobry,

skoro masz wszystkie potrzebne przewody w ostatniej puszce to wystarczy podłaczyć żarówkę pod sonofa, a włączniki jako wejście sterujące do sonofa.
Sterowanie w Sonoff jest za pomocą połączenia GPIO do GND. Nie mogę sterować fazą. Dodatkowo na wejściu mam 2 przewody od łącznika krzyżowego - zmiana L z jednego na drugi musi przełączyć przekaźnik, a zdaje się, że takiej logiki nie da się w supli zrobić?
djalex

sonoff mini schemat.jpg
Tu masz schemat jak się podłącza do Sonoff Mini. A ja się nie denerwuję bo nie mam takiej potrzeby, skoro autor lubi sobie komplikować życie to jego sprawa.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
djalex

RomanG wrote: Sun Oct 22, 2023 9:04 am
djalex wrote: Sat Oct 21, 2023 11:11 pm Czyli ......
Dzień dobry,

@djalex ..przecież tu ma wszystko, czego potrzebuje do pałączenia w/g Twojego schematu (kierunek na "Berlin"). :)
Nie musi już podłączać N-ki do żarówki, bo ta już jest podłączona w zatynkowanej puszce. Problemem (chyba) jest Sonoff mini, który prawdopodobnie jest sterowany "N"-ką a nie fazą.
Ja doskonale wiem że w puszce gdzie jest odejście na lampę są wszystkie potrzebne żyły do prawidłowego podłączenia, tylko autor tego "nie widzi". Sonoff Mini jest sterowany poprzez zwarcie wejść S1-S2 a nie poprzez potencjał L lub N!!!

Return to “Pomysły i koncepcje”