Włącznik światła i stan na podstawie fotorezystora

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
djalex

ruza wrote: Sun Oct 22, 2023 10:58 am
djalex wrote: Sun Oct 22, 2023 10:53 am
ruza wrote: Sun Oct 22, 2023 10:48 am Dziękuję za podpowiedź. Proszę więc o informacje, jaki sterownik załatwił by mój problem bez żadnych kombinacji?

Pozdrawiam,
Piotr
Pisałeś że od zagipsowanej puszki idą 3 żyły. Czyli stan w puszce w której był łącznik schodowy masz najprawdopodobniej tak: 3 żyły z puszki rozdzielczej, 2 żyły z L i N które doprowadziłeś i minium 3 żyły które przychodzą z puszki gdzie jest łącznik krzyżowy tak?
Nie, tak jak już pisałem, w puszcze z łącznikiem schodowym mam stan taki:
3 żyły od puszki zatynkowanej (2 są od krzyżowego, 3cia to upraszczajac wyjście na lampę),
2 żyły z L i N, które doprowadziłem ja.

Nic więcej w puszce pod łącznikiem schodowym nie ma.

Z tego co widzę, ROW-01, sterowany L na wyjściu z ostatniego schodowego załatwił by sprawę.
Jeśli tak jest to zasilanie do układu łączników masz doprowadzone w jednej z puszek a wyjście na lampę w innej
ruza

djalex wrote: Sun Oct 22, 2023 11:03 am

Pisałeś że od zagipsowanej puszki idą 3 żyły. Czyli stan w puszce w której był łącznik schodowy masz najprawdopodobniej tak: 3 żyły z puszki rozdzielczej, 2 żyły z L i N które doprowadziłeś i minium 3 żyły które przychodzą z puszki gdzie jest łącznik krzyżowy tak?
3 żyły od puszki zatynkowanej (2 są od krzyżowego, 3cia to upraszczajac wyjście na lampę),

Z tego co widzę, ROW-01, sterowany L na wyjściu z ostatniego schodowego załatwił by sprawę.
Jeśli tak jest to zasilanie do układu łączników masz doprowadzone w jednej z puszek a wyjście na lampę w innej
Dokładnie tak jak na schemacie. W puszce, gdzie jest pierwszy schodowy jest stałe L, które przechodzi przez kolejno Schodowy -> krzyżowy -> krzyżowy -> krzyżowy -> schodowy i wychodzi na Lampę.
Pętli nie ma jak zrobić, zostaje sterowanie fazą. Muszę po prostu zastosować inny sterownik, w zamian za sonoffa.

Dziękuję za owocną dyskusję, moje zafixowanie się na zamianie ostatniego schodowego na przekaźnik spowodowało, że nie widziałem innego, a dość oczywistego rozwiązania.

Pozdrawiam wszystkich i w szczególności podziękowania dla Djalex

Piotr
RomanG

djalex wrote: Sun Oct 22, 2023 11:01 am
ruza wrote: Sun Oct 22, 2023 10:48 am Dziękuję za podpowiedź. Proszę więc o informacje, jaki sterownik załatwił by mój problem bez żadnych kombinacji?

EDIT: Och, zwracam honor. Nie wyrzucając łącznika schodowego, biorąc z niego wyjście tj. stan na L, mogę sterować układem.

Zafixowalem się na sonoffie, a faktycznie rozwiązanie było na wyciągnięcie ręki.

Pozdrawiam,
Piotr
.... albo "odciąć ukłąd łączników od zasilania tylko zrobić z nich pętlę która będzie podłączona w SOnoff Mini do S1-S2
edit; ...w międzyczasie pojawiło się wiele postów, ale na koniec dopiszę;
Ciekawy pomysł, ale zabraknie trzeciego przewodu, żeby powrócić do sonoff-a i tu rozwiązaniem - dość kosztownym - byłaby wymiana łączników na dzwonkowe i ustawienie w sonoff-ie przycisku monostabilnego. Wtedy wykorzystasz tego sonoff-a.
djalex

Wychodzi na to że w pierwszej puszce masz minimum 4 żyły - 2 przychodzące z jakiejś puszki rozdzielczej, 2 wychodzące na następną w której jest łącznik krzyżowy, po kolei od puszki do puszki idą 2 żyły aż do ostatniej w której jest wyjście na lampę (oczywiście po drodze jest pewnie jakaś zagipsowana puszka rozdzielcza). Takie rozwiązanie jest karkołomne bo najczęściej stosuje się takie rozwiązanie że z puszki rozdzielczej idzie zasilanie do układu łączników i tym samym przewodem wraca do tej samej puszki odejście na lampę(y).
Jeśli tak faktycznie jest u Ciebie to pozostaje wybór modułu sterowanego potencjałem fazy, jak już wspomniałem albo któryś z ROW-ów, Shelly1, LoraTap
djalex

RomanG wrote: Sun Oct 22, 2023 11:19 am
djalex wrote: Sun Oct 22, 2023 11:01 am

EDIT: Och, zwracam honor. Nie wyrzucając łącznika schodowego, biorąc z niego wyjście tj. stan na L, mogę sterować układem.

Zafixowalem się na sonoffie, a faktycznie rozwiązanie było na wyciągnięcie ręki.

Pozdrawiam,
Piotr
.... albo "odciąć ukłąd łączników od zasilania tylko zrobić z nich pętlę która będzie podłączona w SOnoff Mini do S1-S2
edit; ...w międzyczasie pojawiło się wiele postów, ale na koniec dopiszę;
Ciekawy pomysł, ale zabraknie trzeciego przewodu, żeby powrócić do sonoff-a i tu rozwiązaniem - dość kosztownym - byłaby wymiana łączników na dzwonkowe i ustawienie w sonoff-ie przycisku monostabilnego. Wtedy wykorzystasz tego sonoff-a.
Dokładnie, żeby skorzystać z Sonoffa Mini pozostaje tylko sterowanie łącznikami monostabilnymi. Można to łatwo zrobić dodając sprężynki. Proste, tanie i szybkie rozwiązanie
djalex

No i trzeba wtedy w pierwszej kolejności odciąć zasilanie w tej pierwszej puszce ze schodowym, odpowiednio podłączyć przy krzyżowych i gotowe.
djalex

Pozdrawiam,
Piotr

Tak się jeszcze zastanawiam: skoro w puszce pod ostatnim łącznikiem masz przewód aż 3-żyłowy który przychodzi z puszki rozdzielczej (z której to idzie dalej na lampę) to wychodzi na to że dwie z tych żył jest niewykorzystane albo są wykorzystane wszystkie i wtedy najprawdopodobniej masz na nich stałe L, N i odejście na lampę. Wtedy niepotrzebnie "dokładałeś" L i N. Żeby się przekonać musiałbyś te 3 żyły na chwilę odłączyć i najpierw próbnikiem sprawdzić czy na którejś z nich jest faza a jeśli jest następnie multimetrem sprawdzić czy między tą żyłą na której ewentualnie jest faza a dowolną z pozostałych żył jest napięcie 230V
RomanG

@ruza! Czy jest możliwość, żebyś sprawdził, jak sterowany jest sonoff mini? Tak sobie kombinuję i wychodzi mi, że "N"-ką Jeżeli tak, to zmieniając w pierwszym schodowym zasilanie obwodu z "L" na "N" mógłbyś wykorzystać swojego sonoff-a. Ale tu znowu w pierwszym schodowym musiałbyś mieć "N"-kę zamiast "L".
djalex

RomanG wrote: Sun Oct 22, 2023 12:38 pm @ruza! Czy jest możliwość, żebyś sprawdził, jak sterowany jest sonoff mini? Tak sobie kombinuję i wychodzi mi, że "N"-ką Jeżeli tak, to zmieniając w pierwszym schodowym zasilanie obwodu z "L" na "N" mógłbyś wykorzystać swojego sonoff-a. Ale tu znowu w pierwszym schodowym musiałbyś mieć "N"-kę zamiast "L".
@Roman. Sonoff Mini jest sterowany poprzez zwarcie wejść S1 i S2 a nie poprzez potencjał L lub N !!!!! Kilka postow wstawilem schemat jak się podłacza Mini pod łaczniki
RomanG

djalex wrote: Sun Oct 22, 2023 12:51 pm
RomanG wrote: Sun Oct 22, 2023 12:38 pm @ruza! Czy jest możliwość, żebyś sprawdził, jak sterowany jest sonoff mini? Tak sobie kombinuję i wychodzi mi, że "N"-ką Jeżeli tak, to zmieniając w pierwszym schodowym zasilanie obwodu z "L" na "N" mógłbyś wykorzystać swojego sonoff-a. Ale tu znowu w pierwszym schodowym musiałbyś mieć "N"-kę zamiast "L".
@Roman. Sonoff Mini jest sterowany poprzez zwarcie wejść S1 i S2 a nie poprzez potencjał L lub N !!!!! Kilka postow wstawilem schemat jak się podłacza Mini pod łaczniki
Muszę poszukać w sieci, bo nie miałem nigdy tego urzączenia w rece. Wydaje mi się jednak, że tam jest "N" zwierane do wejścia.

EDIT; jednak się myliłem; S1-GND, S2-IO04

Return to “Pomysły i koncepcje”