Wsparcie dla Termostatu

Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

wojtas567 wrote: Mon Oct 23, 2023 6:34 pm Sterownik Skalar posiadał taką funkcję :)
Mam to ogarnięte na GG i warunkowaniu, ale skoro wchodzi oficjalny termostat to można by go wykorzystać.

Jeżeli jest tryb grzania to wystarczy jeden przekaźnik, jak jest tryb chłodzenia też jeden wystarczy.
No przy trybie auto powinny być dwa przekaźniki, jeden do chłodzenia i drugi do grzania. Bo przy jednym NC NO to zawsze coś będzie działać chłodzenie lub grzanie i nie będzie "równowagi" pomiędzy histerezą.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Lector wrote: Mon Oct 23, 2023 5:02 pm Pytanie dla testujących oraz do developerów. Ja dopiero zaczynam :mrgreen: .

Czy termostat w trybie auto (chłodzenie-grzanie) może sterować dwoma przekaźnikami?
Jeden od grzania, drugi od chłodzenia.

Pewnie aby jeden z nich był lokalny, a drugi na innym module to już się ogarnie poprzez reakcje.

W akwarium muszę utrzymać w miarę stałą temperaturę, najlepiej 25 stopni. Akceptuje wahania 25-26 stopni.
Chce aby poniżej 25 stopni załączyło przekaźnik z grzałką a wyłączyło ją przy 25,5 (grzałka ma termostat, ale wiadomo lepiej dmuchać na zimne), a powyżej 26 załączyło chłodzenie (wentylator nad taflą wody) a wyłączyło przy 25,5.

Czyli termostat ustanawiam na 25,5 i histerezę na 0,5, ale co z przekaźnikami?
"AUTO" jeszcze nie jest ruszony od strony apkikacji.
Aktualnie "AUTO" działa na dwa przekaźniki - jeden załączający grzanie, drugi chłodzenie. Ale tam będzie też możliwość skonfigurowania tego, aby jednym wyjściem załączał urządzenie grzewczo-chłodnicze, a drugim wyjściem informował o tym czy grzejemy, czy chłodzimy.
Przy auto będzie też trzeba trzymać się minimalnego "odstępu" między temperaturą grzewczą a chłodniczą. Ustawienia histerezy będą działać tak samo na grzanie i na chłodzenie.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Lector

klew wrote: Tue Oct 24, 2023 8:03 am
Aktualnie "AUTO" działa na dwa przekaźniki - jeden załączający grzanie, drugi chłodzenie. Ale tam będzie też możliwość skonfigurowania tego, aby jednym wyjściem załączał urządzenie grzewczo-chłodnicze, a drugim wyjściem informował o tym czy grzejemy, czy chłodzimy.
Przy auto będzie też trzeba trzymać się minimalnego "odstępu" między temperaturą grzewczą a chłodniczą. Ustawienia histerezy będą działać tak samo na grzanie i na chłodzenie.
Ok, a jaki to będzie odstęp? Do ustawienia czy stały? U mnie byłoby to 1 stopień.
klew

Lector wrote: Tue Oct 24, 2023 9:34 am
klew wrote: Tue Oct 24, 2023 8:03 am
Ok, a jaki to będzie odstęp? Do ustawienia czy stały? U mnie byłoby to 1 stopień.
Domyślnie dałem 2 stopnie.
Ten parametr ustawia urządzenie, więc w sofcie po stronie urządzenia można to ustawić
krycha88
Been thanked: 5 times

klew wrote: Tue Oct 24, 2023 8:03 am "AUTO" jeszcze nie jest ruszony od strony apkikacji.
A jak to wygląda od strony kodu? Bo ja nic specjalnego nie ustawiałem i nie wskazywałem 2 przekaźnika.
https://gui-generic-builder.supla.io/
klew

krycha88 wrote: Tue Oct 24, 2023 10:01 am
klew wrote: Tue Oct 24, 2023 8:03 am "AUTO" jeszcze nie jest ruszony od strony apkikacji.
A jak to wygląda od strony kodu? Bo ja nic specjalnego nie ustawiałem i nie wskazywałem 2 przekaźnika.
Trzeba dodać drugie "wyjście". Wtedy automatycznie dodaje się do wspieranych funkcji "auto".
Natomiast na razie wstrzymaj się tutaj z implementacją czegokolwiek, bo na na pewno do "auto" muszę dodać wybór tego jak sterować tymi wyjściami, bo na razie tego nie ma. Dam znać jak termostat "auto" będzie się nadawał do dalszej implementacji po stronie GG.
kurus

@krcha88 w ustawieniach przekaźnika pojawiła się opcja sterowania światłem o co chodzi?
Juszczaczek1
Been thanked: 2 times

kurus wrote: Tue Oct 24, 2023 10:56 am @krcha88 w ustawieniach przekaźnika pojawiła się opcja sterowania światłem o co chodzi?
To jest związane z tym tematem
viewtopic.php?p=163935#p163935
Lector

klew wrote: Tue Oct 24, 2023 10:42 am Trzeba dodać drugie "wyjście". Wtedy automatycznie dodaje się do wspieranych funkcji "auto".
Natomiast na razie wstrzymaj się tutaj z implementacją czegokolwiek, bo na na pewno do "auto" muszę dodać wybór tego jak sterować tymi wyjściami, bo na razie tego nie ma. Dam znać jak termostat "auto" będzie się nadawał do dalszej implementacji po stronie GG.
Aktualnie się tylko rozeznaje w tym temacie, zauważyłem że aplikacja nie obsługuje tego typu termostatu.

Najwcześniej dodam termostat jak trafi on na normalne serwery, ale chętnie to potestuje wcześniej. Tak abym miał pewność że będzie działać tak jak zakładam.

Rodzi mi się drugie pytanie ale do termostatu różnicowego.
Czy da radę zrobić aby załączenie odbywało się dla porównania termometru 1 i 2, ale wyłączenie dla porównania termometru 2 i 3? A i jeszcze fajnie jakby dało radę zrobić coś takie:
Jeżeli temp 1 jest większe od temp2 o 5 stopni.
To byłoby już zajebiście.
klew

Lector wrote: Tue Oct 24, 2023 1:35 pm
Rodzi mi się drugie pytanie ale do termostatu różnicowego.
Czy da radę zrobić aby załączenie odbywało się dla porównania termometru 1 i 2, ale wyłączenie dla porównania termometru 2 i 3? A i jeszcze fajnie jakby dało radę zrobić coś takie:
Jeżeli temp 1 jest większe od temp2 o 5 stopni.
To byłoby już zajebiście.
Czemu chcesz to wyłączać na podstawie innych termometrów?
Opisz może jakiś realny przypadek gdzie to miałoby zastosowanie

Return to “GUI Generic”