[tutorial] RPiZeroW + odczyt z LYWSD03MMC przez BLE + Supla-Device

lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Gang wrote: Wed Oct 25, 2023 5:34 am ...
1. ssh [email protected] << jak loguję się przez Putty to jest ten sam krok
Czyli loguję się, wpisuje swój login, hasło i potem kod do skryptu i tyle?
...
Tak, tak. Jak już wyżej kolega napisał, komenda którą ja podałem służy do logowania się przez terminal. W puttym wpisujesz adres IP maliny, lub nazwę i wybierasz typ połączenia SSH, potem po wywołaniu podajesz login i hasło.
Gang wrote: Wed Oct 25, 2023 5:34 am ...
2.skrypt prosi o adres mail: ([email protected]) ja swój adres wpisuję bez nawiasów i robię dobrze? ;)
Ten adres email, to adres Twojego konta w Supli, chyba nie masz w nim nawiasów co :?: :)
W skrypcie jest w nawiasie podany adres serwera i email jako przykład ;)
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Gang

Niestety znowu nie zabanglało.

W załączniku kopia z putty co skrypt wykonywał.
zakończyło się tak samo. jakby ktoś dał radę na to zerknąć będę wdzięczny. jak nie to będę w weekend próbował krok po kroku jednak ;)

(adres mail zmieniłem na ***** w pliku ;) )
skrypt.zip
edit: @up to tak wpisuję ten mail, czyli poprawnie ;)
dobrze skumałem zatem dostep przez SSH;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
lesny8

Gang wrote: Wed Oct 25, 2023 6:53 pm Niestety znowu nie zabanglało.

W załączniku kopia z putty co skrypt wykonywał.
zakończyło się tak samo. jakby ktoś dał radę na to zerknąć będę wdzięczny. jak nie to będę w weekend próbował krok po kroku jednak ;)
...
Jakiego użytkownika wpisałeś podczas nagrywania obrazu na karte microSD? Ja wpisałem 'lesny8', Ty możesz wpisać 'pi', albo 'gang' i takim użytkownikiem się logujesz do maliny poprzez SSH. Wpisałeś jakąś nazwę? Czy podajesz ją przy logowaniu, czy używasz konta 'root'??
Image
PuteR

Chciałbym trochę ograniczyć ilość sprzętów używanych w domu. Pomyślałem, że skoro mam proxmoxa na HP T620 to postawie tam VM z raspberry i przeniosę tam Supla Device z termometrami. Maszyna postawiona system działa, supla device zainstalowane i dodane do konta cloud. Skopiowałem plik /etc/supla-device.yaml. Wszystkie termometry pojawiły się w cloud problem tylko taki, że nie wskazują temperatury, tak jakby to wirtualne RPI w ogóle ich nie widziało. Moduł blutooth jest dodany i niby widoczny ale chyba nie czyta tych termometrów.

Czy ktoś się orientuje czy na proxmox trzeba zrobić coś więcej żeby blutooth zadziałało?
Gang

wpisałem: damian
jak odpalam putty to loguje się:
damian
a potem podaje hasło i potem tylko skrypt.
który odpalałem już nawet linjka po linijce (wcześniej od razu całość)
lesny8

No to dziwne, że pobiera rzekomo repo do katalogu /home/root/ a powinien do /home/damian/ a potem i tak nie widzi tego katalogu 🤔
Gang

Mogę się nazwać root ;)

ewentualnie może te wersje które pobieram przez malinowego imagera są trochę zmienione. mają jakieś zabepieczenie extra?

system świeżutki nic nie wgrywałem do niego innego.
shimano73
Been thanked: 1 time

Kupiłem nową RPi Zero 2 W i poszło szybko i bez problemów , dzięki @leśny8 kawał dobej roboty z tym skryptem . Jako że działam z tą maliką po ssh , gdzie szukac konfiguracyjnego pliku yaml. Jako że podczas instalacji wykryło mi nie wszystkie czujniki bo maja rozładowane baterie , to czy wystarczy że je dopisze do pliku konfiguracyjnego yaml ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
myxhir
Has thanked: 6 times

shimano73 wrote: Fri Oct 27, 2023 11:52 am Kupiłem nową RPi Zero 2 W i poszło szybko i bez problemów , dzięki @leśny8 kawał dobej roboty z tym skryptem . Jako że działam z tą maliką po ssh , gdzie szukac konfiguracyjnego pliku yaml. Jako że podczas instalacji wykryło mi nie wszystkie czujniki bo maja rozładowane baterie , to czy wystarczy że je dopisze do pliku konfiguracyjnego yaml ?
sprawdź

Code: Select all

sudo nano /etc/supla-device.yaml
ja całość robiłem ręcznie i na końcu edytowałem plik yaml. Tak jak dodasz tam urządzenia tak będą to kolejne nr kanałów widoczne w supli ;)
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
Gang

shimano73 wrote: Fri Oct 27, 2023 11:52 am Kupiłem nową RPi Zero 2 W i poszło szybko i bez problemów , dzięki @leśny8 kawał dobej roboty z tym skryptem . Jako że działam z tą maliką po ssh , gdzie szukac konfiguracyjnego pliku yaml. Jako że podczas instalacji wykryło mi nie wszystkie czujniki bo maja rozładowane baterie , to czy wystarczy że je dopisze do pliku konfiguracyjnego yaml ?
howk, który system wgrywałeś?

Return to “FAQ / Jak to zrobić”