Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

wsosniak
Been thanked: 1 time

sherif14 wrote: Sat Sep 09, 2023 6:54 am Hej, proszę o pomoc. Jak zapisać warunek w scripts: działanie tylko pomiędzy godziną 7:15 a 1:15 dnia następnego?
w warunku wykonania sceny wpisz :

{{ time() >= '07:15' or time() <= '01:15' }}
sherif14

Dzięki
krzbuj

Może prozaiczna prośba, ale szukając odpowiedzi postanowiłem poprosić.
Mam powiadomienie na Pushover załączenie włącznika {{state(16796).on}}, jaki skrypt na powiadomienie o wyłączeniu włącznika?
{{state(16796).off}} - nie działa
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

krzbuj wrote: Wed Sep 20, 2023 7:43 pm Może prozaiczna prośba, ale szukając odpowiedzi postanowiłem poprosić.
Mam powiadomienie na Pushover załączenie włącznika {{state(16796).on}}, jaki skrypt na powiadomienie o wyłączeniu włącznika?

Code: Select all

{{not state(16796).on}}
w skryptach po prawej stronie jest ikonka "?" - tam masz kilka podpowiedzi najprostszych warunków i odnośnik do wątku na forum z różnymi bardziej zaawansowanymi warunkami
YoMan

YoMan wrote: Wed Sep 20, 2023 8:29 pm
krzbuj wrote: Wed Sep 20, 2023 7:43 pm Może prozaiczna prośba, ale szukając odpowiedzi postanowiłem poprosić.

Code: Select all

{{not state(16796).on}}
w skryptach po prawej stronie jest ikonka "?" - tam masz kilka podpowiedzi najprostszych warunków i odnośnik do wątku na forum z różnymi bardziej zaawansowanymi warunkami
Super, dzięki
mabakay

Da się wykonać zapytanie getUrl z uwierzytelnieniem? Bo wydaje mi się że nie da się nawet zapytać w warunku samej SUPLI Scripts - https://scripts.supla.io/api/channels/{numer kanału}/logs - o dane historyczne z czujnika. A do czego? Chociaż żeby pobrać kilka wcześniejszych odczytów i określić jaki jest trend.
YoMan

YoMan

To odpowiedź do mojego pytania? Opisane tam rozwiązanie pobiera aktualne dane od momentu rozpoczęcia pobierania. Ja zapytałem jak w warunkach sceny, mogę porównać aktualną wartość czujnika z poprzednią wartością.
YoMan

mabakay wrote: Mon Oct 30, 2023 3:53 pm
To odpowiedź do mojego pytania? Opisane tam rozwiązanie pobiera aktualne dane od momentu rozpoczęcia pobierania. Ja zapytałem jak w warunkach sceny, mogę porównać aktualną wartość czujnika z poprzednią wartością.
To musiałem Cię źle zrozumieć. Myślałem, że chcesz pobrać wartość czujnika w czasie w ogóle.
YoMan
Been thanked: 1 time

Witam, Panowie mam pytanie jak to zrobić,
Generalnie cel jest taki aby część urządzeń rozłączała się jak nie ma nikogo w domu a włączała się jak ktoś jest. Taką informację posiadam z czujnika krańcowego w supli (wemos podłączony pod wolne wyjście w centrali alarmowej).
To było dla mnie proste i oczywiste. Dalej idąc wszystkie kanały włącz wyłącz typu zawór do wody, światło czy inne gniazdka SP111 za pomocą reakcji na podstawie stanu krańcówki z alarmu włączają się i wyłączają w zależności jaką reakcję wybiorę.
Problem pojawia się z urządzeniami które mają ustawiony harmonogram. Typu rolety czy pompa do obiegu CWU, tutaj nie wiem jak zrobić żeby programowo od momentu załączenia alarmu aż do jego wyłączenia harmonogram był jakby zawieszony. Czyli żeby harmonogram się wykonał ale krańcówka zablokowała jego wykonanie aż do czasu kiedy zmieni stan.
Może na przykładzie – rolety otwierają się od wschodu do zachodu słońca. Chciałbym aby w chwili wyjścia z domu np. o 11:00 włączam alarm rolety się zamykają – to jest wstanie zrobić reakcja na grupę rolet lub warunek w SUPLA Scripts. Wracam do domu o godzinie 13:00 czyli przed zachodem słońca i tu też reakcja jest wstanie otworzyć rolety. Problem dla mnie pojawia się jak wrócę po 20:00 czyli już po zachodzie słońca bo wówczas powyższa reakcja otworzy rolety a nie powinna. A drugi problem jest taki że jak wrócę po dwóch dniach to też nie potrafie zablokować tych rolet aby z rana harmonogram ich nie otworzył pomimo tego że alarm jest włączony.
https://pietras-81.aqi.eco/

Return to “SUPLA Scripts”