Warunki w SUPLA Scripts - pomysły
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Też nad tym myślałem, ale chyba na obecnych funkcjonalnościach Supli nie ma możliwości realizacji wyłączenia, jeśli danym sterownikiem zarządza również harmonogram.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
mabakay
W odpowiedzi sceny nie da się wpisać znaków Unicode ani znaków nowej linii.
Przy próbie wpisania
I tak dostaniemy "<br />" czyli cały tekst w jednym wierszu.
Przy próbie wpisania znaków Unicode i zapisania sceny
Dostaję błąd 
https://ibb.co/xYPcgBC
Przy próbie znaków w postaci zakodowanej i użyciu funkcji "raw"
Znaki "&" i tak są enkodowane do "&amp;".
Po co to? Próbuję przygotować widget na pulpit telefonu
Przy próbie wpisania
Code: Select all
{{ 'Pierwszy wiersz\nDrugi wiersz' | nl2br }}Przy próbie wpisania znaków Unicode i zapisania sceny
{{ 'Temperatura 🌡' }}
https://ibb.co/xYPcgBC
Przy próbie znaków w postaci zakodowanej i użyciu funkcji "raw"
{{ 'Temperatura 🌡' | raw }}Po co to? Próbuję przygotować widget na pulpit telefonu
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Ja właśnie się zastanawiam czy nie dało by się żeby zrobić wirtualny przekaźnik i żeby on był załączany z harmonogramu. A w skryptach ustawić warunek że żeby zadziałało gniazdko muszą być spełnione 2 warunki czyli włączony wirtualny przekaźnik i odpowiedni stan z krańcówki od alarmu.Robert Błaszczak wrote: Tue Oct 31, 2023 8:52 am Też nad tym myślałem, ale chyba na obecnych funkcjonalnościach Supli nie ma możliwości realizacji wyłączenia, jeśli danym sterownikiem zarządza również harmonogram.
Wieczorem spróbuje.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
mabakay
Ewentualnie "harmonogram" można przepisać do warunków aktywacji lub wywołania sceny - zdaje się.Pietras81 wrote: Tue Oct 31, 2023 8:58 amJa właśnie się zastanawiam czy nie dało by się żeby zrobić wirtualny przekaźnik i żeby on był załączany z harmonogramu. A w skryptach ustawić warunek że żeby zadziałało gniazdko muszą być spełnione 2 warunki czyli włączony wirtualny przekaźnik i odpowiedni stan z krańcówki od alarmu.Robert Błaszczak wrote: Tue Oct 31, 2023 8:52 am Też nad tym myślałem, ale chyba na obecnych funkcjonalnościach Supli nie ma możliwości realizacji wyłączenia, jeśli danym sterownikiem zarządza również harmonogram.
Wieczorem spróbuje.
-
Pietras81
Coś bardziej dla mniej kumających w temacie ?? Znaczy dla mnie.mabakay wrote: Tue Oct 31, 2023 9:00 am
Ewentualnie "harmonogram" można przepisać do warunków aktywacji lub wywołania sceny - zdaje się.
-
mabakay
Na pierwszej stronie tego wątku jest.
Jeśli jest niedziela
{{('now'|date('N')) == 7}}Code: Select all
{{ time() < sunsetTime() }} Code: Select all
{{ time() < sunriseTime() }} Code: Select all
{{ time() > sunriseTime() }} Code: Select all
{{ time('+15 minutes') > sunsetTime(50.1234, 19.4372) }}-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
W reakcjach w Cloud możesz ustawiać harmonogram dostępności, więc:Pietras81 wrote: Tue Oct 31, 2023 8:23 am Może na przykładzie – rolety otwierają się od wschodu do zachodu słońca. Chciałbym aby w chwili wyjścia z domu np. o 11:00 włączam alarm rolety się zamykają – to jest wstanie zrobić reakcja na grupę rolet lub warunek w SUPLA Scripts. Wracam do domu o godzinie 13:00 czyli przed zachodem słońca i tu też reakcja jest wstanie otworzyć rolety. Problem dla mnie pojawia się jak wrócę po 20:00 czyli już po zachodzie słońca bo wówczas powyższa reakcja otworzy rolety a nie powinna. A drugi problem jest taki że jak wrócę po dwóch dniach to też nie potrafie zablokować tych rolet aby z rana harmonogram ich nie otworzył pomimo tego że alarm jest włączony.
1. Dodajesz reakcję na uzbrojenie alarmu -> zamknij rolety
2. Dodajesz reakcję na rozbrojenie alarmu -> otwórz rolety, ale reakcja aktywna tylko między wschodem a zachodem Słońca
Wtedy po zachodzie Słońca, rekacja nie otworzy rolety.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
mabakay
A z poziomu warunków sceny ktoś wie jak pobrać wcześniejszy odczyt np. za pomocą "https://scripts.supla.io/api/channels/12345/logs"?
-
Pietras81
Spróbuje ale wtedy harmonogram który mam obecnie do rolet zostaje tak jak jest obecnie. Bo jak dobrze rozumiem to on ma mi zamykać i otwierać rolety jak przez kilka dni nie będzie włączony alarm.klew wrote: Tue Oct 31, 2023 9:31 amW reakcjach w Cloud możesz ustawiać harmonogram dostępności, więc:Pietras81 wrote: Tue Oct 31, 2023 8:23 am Może na przykładzie – rolety otwierają się od wschodu do zachodu słońca. Chciałbym aby w chwili wyjścia z domu np. o 11:00 włączam alarm rolety się zamykają – to jest wstanie zrobić reakcja na grupę rolet lub warunek w SUPLA Scripts. Wracam do domu o godzinie 13:00 czyli przed zachodem słońca i tu też reakcja jest wstanie otworzyć rolety. Problem dla mnie pojawia się jak wrócę po 20:00 czyli już po zachodzie słońca bo wówczas powyższa reakcja otworzy rolety a nie powinna. A drugi problem jest taki że jak wrócę po dwóch dniach to też nie potrafie zablokować tych rolet aby z rana harmonogram ich nie otworzył pomimo tego że alarm jest włączony.
1. Dodajesz reakcję na uzbrojenie alarmu -> zamknij rolety
2. Dodajesz reakcję na rozbrojenie alarmu -> otwórz rolety, ale reakcja aktywna tylko między wschodem a zachodem Słońca
Wtedy po zachodzie Słońca, rekacja nie otworzy rolety.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Harmonogram nadal będzie zamykał i otwierał - niezależnie od stanu alarmu.Pietras81 wrote: Tue Oct 31, 2023 10:34 am Spróbuje ale wtedy harmonogram który mam obecnie do rolet zostaje tak jak jest obecnie. Bo jak dobrze rozumiem to on ma mi zamykać i otwierać rolety jak przez kilka dni nie będzie włączony alarm.
Aby to uwzględnić, to trzeba by dodać kolejne reakcje:
1. na uzbrojenie alarmu -> wyłącz harmongoramy sterujące roletami
2. na rozbrojenie alarmu -> włącz harmonogramy sterujące roletami
Najlepsze suple dla Twojego domu