Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Też nad tym myślałem, ale chyba na obecnych funkcjonalnościach Supli nie ma możliwości realizacji wyłączenia, jeśli danym sterownikiem zarządza również harmonogram.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
mabakay

W odpowiedzi sceny nie da się wpisać znaków Unicode ani znaków nowej linii.

Przy próbie wpisania

Code: Select all

{{ 'Pierwszy wiersz\nDrugi wiersz' | nl2br }}
I tak dostaniemy "<br />" czyli cały tekst w jednym wierszu.

Przy próbie wpisania znaków Unicode i zapisania sceny

{{ 'Temperatura 🌡' }}
Dostaję błąd Image
https://ibb.co/xYPcgBC

Przy próbie znaków w postaci zakodowanej i użyciu funkcji "raw"

{{ 'Temperatura 🌡' | raw }}
Znaki "&" i tak są enkodowane do "&".

Po co to? Próbuję przygotować widget na pulpit telefonu :cry:
Pietras81
Been thanked: 1 time

Robert Błaszczak wrote: Tue Oct 31, 2023 8:52 am Też nad tym myślałem, ale chyba na obecnych funkcjonalnościach Supli nie ma możliwości realizacji wyłączenia, jeśli danym sterownikiem zarządza również harmonogram.
Ja właśnie się zastanawiam czy nie dało by się żeby zrobić wirtualny przekaźnik i żeby on był załączany z harmonogramu. A w skryptach ustawić warunek że żeby zadziałało gniazdko muszą być spełnione 2 warunki czyli włączony wirtualny przekaźnik i odpowiedni stan z krańcówki od alarmu.

Wieczorem spróbuje.
https://pietras-81.aqi.eco/
mabakay

Pietras81 wrote: Tue Oct 31, 2023 8:58 am
Robert Błaszczak wrote: Tue Oct 31, 2023 8:52 am Też nad tym myślałem, ale chyba na obecnych funkcjonalnościach Supli nie ma możliwości realizacji wyłączenia, jeśli danym sterownikiem zarządza również harmonogram.
Ja właśnie się zastanawiam czy nie dało by się żeby zrobić wirtualny przekaźnik i żeby on był załączany z harmonogramu. A w skryptach ustawić warunek że żeby zadziałało gniazdko muszą być spełnione 2 warunki czyli włączony wirtualny przekaźnik i odpowiedni stan z krańcówki od alarmu.

Wieczorem spróbuje.
Ewentualnie "harmonogram" można przepisać do warunków aktywacji lub wywołania sceny - zdaje się.
Pietras81

mabakay wrote: Tue Oct 31, 2023 9:00 am

Ewentualnie "harmonogram" można przepisać do warunków aktywacji lub wywołania sceny - zdaje się.
Coś bardziej dla mniej kumających w temacie ?? Znaczy dla mnie.
mabakay

Pietras81 wrote: Tue Oct 31, 2023 9:02 am
mabakay wrote: Tue Oct 31, 2023 9:00 am

Coś bardziej dla mniej kumających w temacie ?? Znaczy dla mnie.
Na pierwszej stronie tego wątku jest.

Jeśli jest niedziela

{{('now'|date('N')) == 7}}
Jest przed zachodem słońca

{{ time() < sunsetTime() }} 
Jest przed wschodem słońca (wg strefy czasowej z Twojego konta)

{{ time() < sunriseTime() }} 
Jest po wschodzie słońca (wg strefy czasowej z Twojego konta)

{{ time() > sunriseTime() }} 
Jest co najmniej 15 minut po zachodzie słońca na współrzędnych 50.1234N, 19.4372E

{{ time('+15 minutes') > sunsetTime(50.1234, 19.4372) }}
Może mało wygodne, ale jeżeli użyjesz wraz z kombinacją operacji logicznych to powinno zadziałać.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Pietras81 wrote: Tue Oct 31, 2023 8:23 am Może na przykładzie – rolety otwierają się od wschodu do zachodu słońca. Chciałbym aby w chwili wyjścia z domu np. o 11:00 włączam alarm rolety się zamykają – to jest wstanie zrobić reakcja na grupę rolet lub warunek w SUPLA Scripts. Wracam do domu o godzinie 13:00 czyli przed zachodem słońca i tu też reakcja jest wstanie otworzyć rolety. Problem dla mnie pojawia się jak wrócę po 20:00 czyli już po zachodzie słońca bo wówczas powyższa reakcja otworzy rolety a nie powinna. A drugi problem jest taki że jak wrócę po dwóch dniach to też nie potrafie zablokować tych rolet aby z rana harmonogram ich nie otworzył pomimo tego że alarm jest włączony.
W reakcjach w Cloud możesz ustawiać harmonogram dostępności, więc:
1. Dodajesz reakcję na uzbrojenie alarmu -> zamknij rolety
2. Dodajesz reakcję na rozbrojenie alarmu -> otwórz rolety, ale reakcja aktywna tylko między wschodem a zachodem Słońca

Wtedy po zachodzie Słońca, rekacja nie otworzy rolety.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
mabakay

A z poziomu warunków sceny ktoś wie jak pobrać wcześniejszy odczyt np. za pomocą "https://scripts.supla.io/api/channels/12345/logs"?
Pietras81

klew wrote: Tue Oct 31, 2023 9:31 am
Pietras81 wrote: Tue Oct 31, 2023 8:23 am Może na przykładzie – rolety otwierają się od wschodu do zachodu słońca. Chciałbym aby w chwili wyjścia z domu np. o 11:00 włączam alarm rolety się zamykają – to jest wstanie zrobić reakcja na grupę rolet lub warunek w SUPLA Scripts. Wracam do domu o godzinie 13:00 czyli przed zachodem słońca i tu też reakcja jest wstanie otworzyć rolety. Problem dla mnie pojawia się jak wrócę po 20:00 czyli już po zachodzie słońca bo wówczas powyższa reakcja otworzy rolety a nie powinna. A drugi problem jest taki że jak wrócę po dwóch dniach to też nie potrafie zablokować tych rolet aby z rana harmonogram ich nie otworzył pomimo tego że alarm jest włączony.
W reakcjach w Cloud możesz ustawiać harmonogram dostępności, więc:
1. Dodajesz reakcję na uzbrojenie alarmu -> zamknij rolety
2. Dodajesz reakcję na rozbrojenie alarmu -> otwórz rolety, ale reakcja aktywna tylko między wschodem a zachodem Słońca

Wtedy po zachodzie Słońca, rekacja nie otworzy rolety.
Spróbuje ale wtedy harmonogram który mam obecnie do rolet zostaje tak jak jest obecnie. Bo jak dobrze rozumiem to on ma mi zamykać i otwierać rolety jak przez kilka dni nie będzie włączony alarm.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Pietras81 wrote: Tue Oct 31, 2023 10:34 am Spróbuje ale wtedy harmonogram który mam obecnie do rolet zostaje tak jak jest obecnie. Bo jak dobrze rozumiem to on ma mi zamykać i otwierać rolety jak przez kilka dni nie będzie włączony alarm.
Harmonogram nadal będzie zamykał i otwierał - niezależnie od stanu alarmu.

Aby to uwzględnić, to trzeba by dodać kolejne reakcje:
1. na uzbrojenie alarmu -> wyłącz harmongoramy sterujące roletami
2. na rozbrojenie alarmu -> włącz harmonogramy sterujące roletami
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “SUPLA Scripts”