mSLW-01 oraz mSLW-02 - testy

kurus

klew wrote: Tue Nov 07, 2023 8:01 pm
kurus wrote: Tue Nov 07, 2023 7:24 pm
klew wrote: Mon Nov 06, 2023 10:27 am
Odnośnie rozjaśniania i ściemniania, to szybkość jest różna zależnie od "odległości". Na mniejszych jest to robione trochę wolniej, na większych trochę szybciej. Algorytm pewnie nie jest idealny. Jeśli to rzeczywiście źle u Ciebie wygląda, to wrzuć może filmik, aby było widać jak to się zachowuje.
Co to znaczy od odległości? Chodzi o obciążenie przez led kanału?
Chodzi o jasność, którą ustawiasz. Jeśli jest 60% i ustawiasz 70% to odległość to 10% ;)
Wszystko jasne. Nagrałem jak to wyglada u mnie, rozjaśnianie ściemnianie jest płynne uważam, na nagraniu jest taki rozbłysk ale to kwestia kamery w telefonie. Steruje tutaj grupa dwóch kanałów odległość to jakieś 80%. Jedynie co widać przy sterowaniu grupa kanalow to czasami któryś z kanałów ma taka jakby trochę zwłokę na reakcje.

https://drive.google.com/file/d/11hJ-BH ... p=drivesdk
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

No to mam i ja
IMG_20231108_070949.jpg
Wczoraj przesyłka przyszła, dziękuję za nią. Urządzenie jest bardzo małe, wydaje mi się że mniejsze od Sonoffa mini r2. Dzisiaj będę podłączał i zdam relację z pierwszych wrażeń na temat działania.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
kiler88
Been thanked: 1 time

Wczoraj wymieniłem zasilacz i problem z migotaniem ledów ustał. Ściemnianie i rozjaśnianie działa płynnie przy punktowym "uderzaniu" w suwak, przy przesuwaniu palcem przetestuje dzisiaj po pracy. Jedynie jest wrażenie, że ściemnianie następuje trochę szybciej niż rozjaśnianie, ale pewnie jest to związane z przyzwyczajeniem się oka. Wcześniej używałem sterownika RGB i w związku z tym mam dwie uwagi, brakuje mi w apce tych małych kafelków w których można było sobie zapisać jasność i druga sprawa, jasność minimalna jest trochę większa niż w SLW-01, co trochę przeszkadza, bo używałem na 1% w nocy i teraz jest trochę za jasno, ale da się przeżyć.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

kurus wrote: Sun Nov 05, 2023 6:59 pm A więc tak bo nie wiem czy jasno to napisałem dla widoku suwaka i koła duże kółko jest w pozycji jakby było wyłączone, nawet jak całą grupę ustawie na 50% wyjdę z widoku suwaka czy koła i wejdę ponownie to to kółko ustawia się w pozycji wyłączone, dodatkowo w widoku suwaka to małe kółko od poziomu jasności poszczególnych kanałów pokazuje tak ze jak mamy wyłączony led to ono jest na pozycji 100% jasności, jak ustawię led na 20% to ona się ustawia na 80% itp, dla widoku koła jest ok. Jeśli trzeba to nagram jak to wygląda w aplikacji, tylko nie wiem czy to teraz problem mslw czy aplikacji czy serwera? @klew
Ogólnie był tutaj błąd w implementacji suwaka na iOS (rysował małe kropki w odwróconych pozycjach - tzn. na 90% rysował tam gdzie jest 10% itd.
Będzie to poprawione w kolejnym wydaniu apki.

Natomiast duże koło w sterowaniu grupowym zawsze pojawia się na pozycji "0" i jak klikasz, to ustawia elementy z grupy, które są reprezentowane przez małe kropki. Także małe kropki informują o aktualnym stanie poszczególnych kanałów, a duże koło pokazuje gdzie ostatnio był palec.
Na Android to działa trochę inaczej i przy jednym urządzeniu w grupie jest tylko duże koło, które pamięta stan. Ale tego teraz nie będziemy zmieniać, bo w planach jest odświeżanie tych widoków, więc wtedy to będziemy przerabiać i ujednolicać.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
klew

kurus wrote: Tue Nov 07, 2023 8:57 pm Wszystko jasne. Nagrałem jak to wyglada u mnie, rozjaśnianie ściemnianie jest płynne uważam, na nagraniu jest taki rozbłysk ale to kwestia kamery w telefonie. Steruje tutaj grupa dwóch kanałów odległość to jakieś 80%. Jedynie co widać przy sterowaniu grupa kanalow to czasami któryś z kanałów ma taka jakby trochę zwłokę na reakcje.
Dzięki.
Grupa kanałów to nadal dwa osobne kanały i serwer wysyła osobne komendy na oba kanały. Także jakaś minimalna różnica w czasie może wystąpić. Natomiast u mnie to działa szybciej i takich dużych różnic w czasie nie widziałem.
Serwer publiczny czy prywatny? Jaki zasięg Wi-Fi ma mSLW?
klew

kiler88 wrote: Wed Nov 08, 2023 6:59 am Wczoraj wymieniłem zasilacz i problem z migotaniem ledów ustał. Ściemnianie i rozjaśnianie działa płynnie przy punktowym "uderzaniu" w suwak, przy przesuwaniu palcem przetestuje dzisiaj po pracy. Jedynie jest wrażenie, że ściemnianie następuje trochę szybciej niż rozjaśnianie, ale pewnie jest to związane z przyzwyczajeniem się oka. Wcześniej używałem sterownika RGB i w związku z tym mam dwie uwagi, brakuje mi w apce tych małych kafelków w których można było sobie zapisać jasność i druga sprawa, jasność minimalna jest trochę większa niż w SLW-01, co trochę przeszkadza, bo używałem na 1% w nocy i teraz jest trochę za jasno, ale da się przeżyć.
Minimalną jasność ustawiłem tak, aby coś się zapaliło. Pewnie ta minimalna jasność zależy też od użytego paska LED. Możemy spróbować to obniżyć, ale u mnie one na nizszym ustawieniu wcale nie świecą.
Tutaj mamy zupełnie inny układ sterujący, więc sposób wypełniania PWM też jest pewnie inny. Przy małych jasnościach zmiana o "1" generuje widoczną zmianę jasności. Stąd na tych niskich jasnościach jest to "skokowo". Sprawdzę, czy tutaj można coś jeszcze usprawnić.

Odnośnie kafelków w apce - tutaj nie było żadnych zmian i powinny być widoczne. To jest coś co robi apka i jest niezależne od mSLW.
kiler88

Tak to u mnie wygląda.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

kiler88 wrote: Wed Nov 08, 2023 10:57 am Tak to u mnie wygląda.
Tylko kanaly RGB/RGBW mają te kwadraciki do zapamiętywania.
kiler88

Dlatego właśnie pisałem, bo nie wiedziałem, a moim zdaniem w zwykłym dimmerze też by się przydały do zapamiętywania samej jasności.
klew

kiler88 wrote: Wed Nov 08, 2023 11:06 am Dlatego właśnie pisałem, bo nie wiedziałem, a moim zdaniem w zwykłym dimmerze też by się przydały do zapamiętywania samej jasności.
Ok, to pewnie weźmiemy pod uwagę, gdy nad apką będziemy w tym zakresie pracować. Dzięki za sugestię

Return to “Nowości”