mSRW-01 problem kalibracji

User avatar
klew
Posts: 8777
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

klew wrote: Mon Sep 18, 2023 2:11 pm
Koper wrote: Mon Sep 18, 2023 1:35 pm instrukcja od tej rolety ;)
Nie czytałem całości dokładnie, ale wygląda jakby ten napęd uruchamiał jakieś dodatkowe funkcje (np programowanie czułości wykrywania przeszkód), poprzez przytrzymanie przycisku gdy roleta jest w skrajnej pozycji.
Możliwe że mSRW wykrywa wtedy pobór prądu i dlatego zaczyna zgłaszać problem z utraconą kalibracją.
Spróbuj ustawić w trybie cfg minimalne czasy dodawane przy skrajnych pozycjach i zobacz czy problem zniknie.
@Koper, pomogło?
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Koper
Posts: 7
Joined: Fri Sep 04, 2020 11:46 am

Post

klew wrote: Wed Sep 20, 2023 10:01 am
klew wrote: Mon Sep 18, 2023 2:11 pm
Koper wrote: Mon Sep 18, 2023 1:35 pm instrukcja od tej rolety ;)
Nie czytałem całości dokładnie, ale wygląda jakby ten napęd uruchamiał jakieś dodatkowe funkcje (np programowanie czułości wykrywania przeszkód), poprzez przytrzymanie przycisku gdy roleta jest w skrajnej pozycji.
Możliwe że mSRW wykrywa wtedy pobór prądu i dlatego zaczyna zgłaszać problem z utraconą kalibracją.
Spróbuj ustawić w trybie cfg minimalne czasy dodawane przy skrajnych pozycjach i zobacz czy problem zniknie.
@Koper, pomogło?
Witam
trochę innych spraw na głowie było. Ale tak, ustawienie w trybie konfiguracji 5% czasu pomogło. Supla działa ze ściany w końcu prawidłowo.
Tylko jeden sterownik wariuje. Jak jest w trybie automatycznej konfiguracji to nie działa prawidłowo. Pomimo kilku cyklu konfiguracji.
Jak jest ręcznie ustawiony czas pracy to działa bez problemów.
Pytanie co oznacza wartość "domyślna" ? Czy można w przyszłości dodać wartość "0%" tak aby nie było ewentualnego marginesu czasu?
Pozdrawiam
User avatar
klew
Posts: 8777
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Koper wrote: Fri Nov 10, 2023 12:34 pm trochę innych spraw na głowie było. Ale tak, ustawienie w trybie konfiguracji 5% czasu pomogło. Supla działa ze ściany w końcu prawidłowo.
Tylko jeden sterownik wariuje. Jak jest w trybie automatycznej konfiguracji to nie działa prawidłowo. Pomimo kilku cyklu konfiguracji.
Jak jest ręcznie ustawiony czas pracy to działa bez problemów.
Pytanie co oznacza wartość "domyślna" ? Czy można w przyszłości dodać wartość "0%" tak aby nie było ewentualnego marginesu czasu?
Pozdrawiam
"domyślny" margines, to ten "dziwny" wariant, który wynika z zaszłości historycznych. Tam są różne czasy zależnie od źródła sterowania.
0% nie było planowane, ze względu na to, że czas ruchu rolety nigdy nie jest taki sam, więc przy 0% to by się rozjechało.

Jaki masz napęd w tej problematycznej rolecie?
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Koper
Posts: 7
Joined: Fri Sep 04, 2020 11:46 am

Post

Wszystkie mają ten sam napęd - mobius.
User avatar
klew
Posts: 8777
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Koper wrote: Tue Nov 21, 2023 11:40 am Wszystkie mają ten sam napęd - mobius.
Nie chodziło mi o producenta, tylko o konkretny model w tej konkrtnej rolecie :)
Wcześniej pisałeś, że masz M45EP oraz M35EP.
Taki M35EP występuje w 3 wariantach:
MOBILUS M35 EP 10/14
MOBILUS M35 EP 13/14
MOBILUS M35 EP 6/28
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Barttech
Posts: 4
Joined: Fri Feb 18, 2022 8:05 pm

Post

myxhir wrote: Sat Jun 03, 2023 7:58 pm
ALEX wrote: Sat Jun 03, 2023 7:48 pm Nie sądzę. Nie kalibrują się sterowniki w rolecie drzwiowej jak i okiennej o szerokości 2,5 metra. Póki co, wracam do starych...
Jeśli masz efekt co ja czyli robisz kalinaracie roleta startuje i po tych ok 2-3 sek się zatrzymuje to rolety mają za mała moc aby standardowy układ to wykrył. Nie ma co się zrażać ciężko znaleźć coś mocno uniwersalnego. Zagraj do Mirka. To kwestia hardware. I nie znaczy to że masz kiepskie rolety, trafiły się tobie takie co mało prądu pobierają :-)
Mirek, pisalem na priv jak cos, mam doslownie te same problemy co myxhir i poprosilbym o pomoc jesli jest taka mozliwosc
Barttech
Posts: 4
Joined: Fri Feb 18, 2022 8:05 pm

Post

Barttech wrote: Mon Jan 08, 2024 4:49 pm
myxhir wrote: Sat Jun 03, 2023 7:58 pm
ALEX wrote: Sat Jun 03, 2023 7:48 pm Nie sądzę. Nie kalibrują się sterowniki w rolecie drzwiowej jak i okiennej o szerokości 2,5 metra. Póki co, wracam do starych...
Jeśli masz efekt co ja czyli robisz kalinaracie roleta startuje i po tych ok 2-3 sek się zatrzymuje to rolety mają za mała moc aby standardowy układ to wykrył. Nie ma co się zrażać ciężko znaleźć coś mocno uniwersalnego. Zagraj do Mirka. To kwestia hardware. I nie znaczy to że masz kiepskie rolety, trafiły się tobie takie co mało prądu pobierają :-)
Mirek, pisalem na priv jak cos, mam doslownie te same problemy co myxhir i poprosilbym o pomoc jesli jest taka mozliwosc
Miras jeszcze raz mega wielkie dzieki za pomoc!! Odebrany, skonfigurowany - smiga jak ta lala
myxhir - podziekowania za wskazowki i naprowadzenie

Pozdro
Przemas
SOYER
Posts: 844
Joined: Wed Aug 10, 2022 12:29 pm
Location: Kryry

Post

Cześć, dajcie linka do jakiejś aktualnej instrukcji ustawień rolet i żaluzji. Kolega montuje u siebie srw zamelowskie, a ja nie mogę pomóc bo u mnie rolet nie ma.
Wiem, że ostatnio coś tam w cloud się pozmieniało.
RomanG
Posts: 308
Joined: Tue Jul 21, 2020 7:35 am

Post

Return to “ZAMEL mSRW-01”