mROW 02 +wyłcznik dzwonkowy +przekażnik bistabilny
-
Adam6
Witam czy wie ktoś może czy jest możliwe żeby ROW 02 współpracował z wyłącznikiem impulsowym który załączał przekaźnik bistabilny właściwie 2 wyłączniki i 2 przekaźniki bistabilne do oświetlania 2 sekcji lamp. Miałem dzisiaj podłączyć coś takiego i nie działa o ile z wyłącznika po podaniu impulsu przełącza przekaźnik i podaje chwilowo napięcie o tyle z aplikacji po włączeniu cały czas podaje napięcie co w przypadku tego przekaźnika uszkodzi go mogę wymienić przekaźniki na monostabilne ale nie wiem czy będzie to wtedy działać z impulsu z wyłącznika. Może ktoś pomóc w tym temacie
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
ROW-02 ma sam w sobie przekaźniki więc wywalasz te co były i po sprawie. ROW może być sterowany łącznikiem mono lub bistabilnym więc tu nie musisz nic zmieniać.Adam6 wrote: Tue Nov 14, 2023 4:27 pm Witam czy wie ktoś może czy jest możliwe żeby ROW 02 współpracował z wyłącznikiem impulsowym który załączał przekaźnik bistabilny właściwie 2 wyłączniki i 2 przekaźniki bistabilne do oświetlania 2 sekcji lamp. Miałem dzisiaj podłączyć coś takiego i nie działa o ile z wyłącznika po podaniu impulsu przełącza przekaźnik i podaje chwilowo napięcie o tyle z aplikacji po włączeniu cały czas podaje napięcie co w przypadku tego przekaźnika uszkodzi go mogę wymienić przekaźniki na monostabilne ale nie wiem czy będzie to wtedy działać z impulsu z wyłącznika. Może ktoś pomóc w tym temacie
-
Adam6
Dziękuje za odpowiedzi. Pytanie dotyczło dokładnie obory gdzie są 4 sekcje lamp po kilkanaście lamp ledowych na sekcję dla tego sa zamontowane styczniki bistabilne impulsowe ponieważ sterowanie jest za pomocą wyłączników impulsowych w trzech różnych miejscach. właściciel chciał mieć jeszcze możliwość załączania przez wifi a ja zaproponowałem te zamele mROW 02 2 szt. ponieważ byłem przekonany że można w nich ustawić załączanie na 0.5 sek. a tak nie jest albo po prostu czegoś jeszcze nie wiem. Próbuje jakość wyjść z tej niekomfortowej dla mnie sytuacji
-
Adam6
dodam jeszcze żę pomyliłem oznaczenia chodzi o ROW 02 nie mROW
-
djalex
Nie ma też styczników impulsowych tylko przekaźniki. Aby sterować stycznikiem za pomocą impulsu wykorzystuje sie drugi styk takiego stycznika by zrealizowac tzw samopodtrzymanie. Skoro to jest dośc spore oświetlenie to są tam pewnie styczniki więc tymbardziej nie ma problemu aby zastosować ROW. Najlepiej jak dasz schemat jak to jest teraz podłączone i na jakim osprzecie.Adam6 wrote: Wed Nov 15, 2023 12:21 am Dziękuje za odpowiedzi. Pytanie dotyczło dokładnie obory gdzie są 4 sekcje lamp po kilkanaście lamp ledowych na sekcję dla tego sa zamontowane styczniki bistabilne impulsowe ponieważ sterowanie jest za pomocą wyłączników impulsowych w trzech różnych miejscach. właściciel chciał mieć jeszcze możliwość załączania przez wifi a ja zaproponowałem te zamele mROW 02 2 szt. ponieważ byłem przekonany że można w nich ustawić załączanie na 0.5 sek. a tak nie jest albo po prostu czegoś jeszcze nie wiem. Próbuje jakość wyjść z tej niekomfortowej dla mnie sytuacji
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
mROW powinien mieć automat, ROW nie ma (jeszcze?)- ot subtelna różnicaAdam6 wrote: Wed Nov 15, 2023 12:30 am dodam jeszcze żę pomyliłem oznaczenia chodzi o ROW 02 nie mROW
YoMan
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
ROW ani mROW nie będą dobrze współpracować z zewnętrznym przekaźnikiem bistabilnym. W obu przypadkach nie będziesz widział po stronie supli w jakim stanie jest światło (czy świeci czy nie), więc sterowanie przez Wi-Fi jest sterowaniem w ciemno, bo nie wiesz czy włączasz czy wyłączasz.
Ja bym tutaj użył Row (lub mRow) bezpośrednio. Czyli wyrzuciłbym te przekaźniki bistabilne i przyciski podłączył do row.
Jeśli masz tam większe obciążenie, niż ROW udźwignie, to trzeba dołożyć stycznik (czyli przekaźnik sterowany stałym sygnałem napięciowym, a nie impulsem)
Ja bym tutaj użył Row (lub mRow) bezpośrednio. Czyli wyrzuciłbym te przekaźniki bistabilne i przyciski podłączył do row.
Jeśli masz tam większe obciążenie, niż ROW udźwignie, to trzeba dołożyć stycznik (czyli przekaźnik sterowany stałym sygnałem napięciowym, a nie impulsem)
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
djalex
Uprzedzileś mnieklew wrote: Wed Nov 15, 2023 7:32 am ROW ani mROW nie będą dobrze współpracować z zewnętrznym przekaźnikiem bistabilnym. W obu przypadkach nie będziesz widział po stronie supli w jakim stanie jest światło (czy świeci czy nie), więc sterowanie przez Wi-Fi jest sterowaniem w ciemno, bo nie wiesz czy włączasz czy wyłączasz.