mROW 02 +wyłcznik dzwonkowy +przekażnik bistabilny

Adam6

Witam czy wie ktoś może czy jest możliwe żeby ROW 02 współpracował z wyłącznikiem impulsowym który załączał przekaźnik bistabilny właściwie 2 wyłączniki i 2 przekaźniki bistabilne do oświetlania 2 sekcji lamp. Miałem dzisiaj podłączyć coś takiego i nie działa o ile z wyłącznika po podaniu impulsu przełącza przekaźnik i podaje chwilowo napięcie o tyle z aplikacji po włączeniu cały czas podaje napięcie co w przypadku tego przekaźnika uszkodzi go mogę wymienić przekaźniki na monostabilne ale nie wiem czy będzie to wtedy działać z impulsu z wyłącznika. Może ktoś pomóc w tym temacie
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Chyba mROW możesz ustawić jako automat schodowy, wtedy podaję impuls 0,5-1,5s
YoMan
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Adam6 wrote: Tue Nov 14, 2023 4:27 pm Witam czy wie ktoś może czy jest możliwe żeby ROW 02 współpracował z wyłącznikiem impulsowym który załączał przekaźnik bistabilny właściwie 2 wyłączniki i 2 przekaźniki bistabilne do oświetlania 2 sekcji lamp. Miałem dzisiaj podłączyć coś takiego i nie działa o ile z wyłącznika po podaniu impulsu przełącza przekaźnik i podaje chwilowo napięcie o tyle z aplikacji po włączeniu cały czas podaje napięcie co w przypadku tego przekaźnika uszkodzi go mogę wymienić przekaźniki na monostabilne ale nie wiem czy będzie to wtedy działać z impulsu z wyłącznika. Może ktoś pomóc w tym temacie
ROW-02 ma sam w sobie przekaźniki więc wywalasz te co były i po sprawie. ROW może być sterowany łącznikiem mono lub bistabilnym więc tu nie musisz nic zmieniać.
djalex

I o jakich przekaźnikach monostabilnych mówisz? Takich nie ma. Może masz na myśli elektromagnetyczne tj przekaźnik zwiera tak długo jak podane jest napięcie zasilania.
Adam6

Dziękuje za odpowiedzi. Pytanie dotyczło dokładnie obory gdzie są 4 sekcje lamp po kilkanaście lamp ledowych na sekcję dla tego sa zamontowane styczniki bistabilne impulsowe ponieważ sterowanie jest za pomocą wyłączników impulsowych w trzech różnych miejscach. właściciel chciał mieć jeszcze możliwość załączania przez wifi a ja zaproponowałem te zamele mROW 02 2 szt. ponieważ byłem przekonany że można w nich ustawić załączanie na 0.5 sek. a tak nie jest albo po prostu czegoś jeszcze nie wiem. Próbuje jakość wyjść z tej niekomfortowej dla mnie sytuacji
Adam6

dodam jeszcze żę pomyliłem oznaczenia chodzi o ROW 02 nie mROW
djalex

Adam6 wrote: Wed Nov 15, 2023 12:21 am Dziękuje za odpowiedzi. Pytanie dotyczło dokładnie obory gdzie są 4 sekcje lamp po kilkanaście lamp ledowych na sekcję dla tego sa zamontowane styczniki bistabilne impulsowe ponieważ sterowanie jest za pomocą wyłączników impulsowych w trzech różnych miejscach. właściciel chciał mieć jeszcze możliwość załączania przez wifi a ja zaproponowałem te zamele mROW 02 2 szt. ponieważ byłem przekonany że można w nich ustawić załączanie na 0.5 sek. a tak nie jest albo po prostu czegoś jeszcze nie wiem. Próbuje jakość wyjść z tej niekomfortowej dla mnie sytuacji
Nie ma też styczników impulsowych tylko przekaźniki. Aby sterować stycznikiem za pomocą impulsu wykorzystuje sie drugi styk takiego stycznika by zrealizowac tzw samopodtrzymanie. Skoro to jest dośc spore oświetlenie to są tam pewnie styczniki więc tymbardziej nie ma problemu aby zastosować ROW. Najlepiej jak dasz schemat jak to jest teraz podłączone i na jakim osprzecie.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Adam6 wrote: Wed Nov 15, 2023 12:30 am dodam jeszcze żę pomyliłem oznaczenia chodzi o ROW 02 nie mROW
mROW powinien mieć automat, ROW nie ma (jeszcze?)- ot subtelna różnica :)
YoMan
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

ROW ani mROW nie będą dobrze współpracować z zewnętrznym przekaźnikiem bistabilnym. W obu przypadkach nie będziesz widział po stronie supli w jakim stanie jest światło (czy świeci czy nie), więc sterowanie przez Wi-Fi jest sterowaniem w ciemno, bo nie wiesz czy włączasz czy wyłączasz.

Ja bym tutaj użył Row (lub mRow) bezpośrednio. Czyli wyrzuciłbym te przekaźniki bistabilne i przyciski podłączył do row.
Jeśli masz tam większe obciążenie, niż ROW udźwignie, to trzeba dołożyć stycznik (czyli przekaźnik sterowany stałym sygnałem napięciowym, a nie impulsem)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
djalex

klew wrote: Wed Nov 15, 2023 7:32 am ROW ani mROW nie będą dobrze współpracować z zewnętrznym przekaźnikiem bistabilnym. W obu przypadkach nie będziesz widział po stronie supli w jakim stanie jest światło (czy świeci czy nie), więc sterowanie przez Wi-Fi jest sterowaniem w ciemno, bo nie wiesz czy włączasz czy wyłączasz.

Ja bym tutaj użył Row (lub mRow) bezpośrednio. Czyli wyrzuciłbym te przekaźniki bistabilne i przyciski podłączył do row.
Jeśli masz tam większe obciążenie, niż ROW udźwignie, to trzeba dołożyć stycznik (czyli przekaźnik sterowany stałym sygnałem napięciowym, a nie impulsem)
Uprzedzileś mnie ;) Właśnie mialem pisać że autor źle rozumuje i próbuje podłączać ROW rownolegle do przycisków a to powinno być w szeregu tzn: przycisk(i) --> ROW --> stycznik --> oświetlenie. U wszystkich szklane kule popsute, moja też :P ale jak pisałem wcześniej pewnie elementem wykonawczym jest stycznik, teraz są dwa możliwie scenariusze: jeden przycisk wlącza/wyłącza oświetlenie wtedy przycisk steruje przekaźnikiem bistabilnym który to z kolei steruje cewką stucznika; drugi przypadek to dwa przyciski, jeden włącz drugi wyłącz wtedy bez pośrednictwa przekaźnika bistabilnego jest tylko stycznik z samopodtrzymaniem.

Return to “ZAMEL mROW-02”