v23.11 - termostat

wsosniak
Been thanked: 1 time

klew wrote: Fri Nov 17, 2023 6:11 pm
wsosniak wrote: Fri Nov 17, 2023 6:08 pm
Reakcje dla termostatu są w planach. Zależało nam już na wydaniu termostatów z podstawowymi funkcjami, zamiast robić kolejne rzeczy i opóźniać wydanie wszystkiego.
ma to sens :) wiec czekam na te reakcje dla termostatu :)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

przygod wrote: Fri Nov 17, 2023 5:19 pm Dzięki za kolejny update!
1. Czy ten nowy termostat pilnuje całego przedziału (by kanał był włączony dla każdej napotkanej temperatury w przedziale od-do) czy raczej działa podobnie do tego ze skryptów gdzie włączenie/wyłączenie występowało tylko i wyłącznie przy przejściu przez daną temperaturę graniczną?

2. Czy jest w jakikolwiek planach dorzucenie jego opcji do obecnych modułów zamela (np ROW4m) dla ludzi takich jak ja, czyli niepotrzebujących kolejnego modułu? Obecnie mam termometry THW + podłogówka na ROW4m obsługiwane starym termostatem ze skryptów. Kolejny moduł, wymiana jednego z tych ROW4m na coś opartego na GG lub termostat na linux z supla-dev (ja akurat mam) wydaje się bezsensownym ograniczeniem. Tak, czytałem wasze komentarze że w przypadku braku prądu/internetu mogą wystąpić problemy.... ale te brzmią nieszczególnie przekonująco dla bardzo popularnych obecnie instalacji (np pompa ciepła+ wodna podłogówka) czy coraz bardzie popularnych zabezpieczeń (magazyn energii) gdzie to nie jest żadnym zagrożeniem...
Termostat zawsze pilnuje zadanej temperatury.
Termostatu ze skryptów nigdy nie używałem, więc nie wiem jak on działa i jakie są różnice.

ROW to nie termostat. Nie ma planowanego dodania funkcji termostatu dla ROW.
Jeśli Ci bardzo zależy, to można próbować wgrywać tam własny soft, który zamiast przekaźników ustawia 4x termostat i pracuje na podstawie zdalnych termometrów (np odczytywanych z linków bezpośrednich). Tylko nie wiem czy na esp8266 wystarczy pamięci na 4x termostaty, bo to dość duży kanał i sporo pamięci zużywa.

Oczywiście jeśli masz już inną konfigurację sprzętową i jesteś zadowolony z tego jak to działa, to nie ma co kombinować
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
wsosniak

a jest juz może znana data premiery sprzedaży GKW-01 ? i jaka będzie sugerowana cena ?
wsosniak

a moze GKW-01 będzie wydany od razu z wersją ktora zawiera zdalny przekaźnik sterowny po radio ? tak jak to kiedyś pisał pzygmunt (ze są tez i takie plany ). Wtedy to juz wogole , wszystkie problemy znikają jak za dotknieciem magicznej rożdzki :)
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

To jest jedyne sensowne rozwiązanie.
Bez radia ciężko to widzę.
wsosniak

oczywiscie , wszystko w rękach ZAMELa :)

Bez radia (a pewno szybko sie to nie zmieni - obym sie mylił) to ma sens wtedy kiedy ktoś buduje dom od podstaw , wie ze bedzie uzywał termostatów GKW-01 i pociągnie sobie kable tam gdzie trzeba . Ale tak ..... trzeba sobie jakoś radzić (mysle ze wiekszosć osób bedzie sobie musiała "jakoś" radzić, sterując innymi urządzeniami wykonawczymi z udziałem internetu )
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Już wiele razy pisałem, że każdy ma co innego na myśli słysząc słowo "termostat". Jednym urządzeniem nie da się zadowolić wszystkich :P.

Natomiast wszyscy możemy się cieszyć z tego, że w końcu Supla ma wsparcie dla termostatów i miejmy nadzieję, że ilość urządzeń z tej rodziny będzie szybko rosła :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Gang

Brawo!
Ja już się nie mogę doczekać gkw w sprzedaży!
Ja dosyć dużo osób wciągam w suple i jak mi się nie udaję, to problemem zawsze jest termostat...

Czekam, kupuje do siebie a potem do dzieła z innymi. ;)
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

wsosniak wrote: Fri Nov 17, 2023 7:00 pm a moze GKW-01 będzie wydany od razu z wersją ktora zawiera zdalny przekaźnik sterowny po radio ? tak jak to kiedyś pisał pzygmunt (ze są tez i takie plany ). Wtedy to juz wogole , wszystkie problemy znikają jak za dotknieciem magicznej rożdzki :)
Jeżeli Chcesz mieć po radiu w prosty sposób możesz zrobić sobie Sam to jest tylko dwa elementy do tej układanki i działa wielokrotnie było już coś robine z wykorzystaniem nadajnika i odbiornika i wcale nie jest to jakiś kosz a będzie GKW wykorzystany tak jak się należy.
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
wsosniak

Mmof wrote: Sat Nov 18, 2023 6:38 am
wsosniak wrote: Fri Nov 17, 2023 7:00 pm a moze GKW-01 będzie wydany od razu z wersją ktora zawiera zdalny przekaźnik sterowny po radio ? tak jak to kiedyś pisał pzygmunt (ze są tez i takie plany ). Wtedy to juz wogole , wszystkie problemy znikają jak za dotknieciem magicznej rożdzki :)
Jeżeli Chcesz mieć po radiu w prosty sposób możesz zrobić sobie Sam to jest tylko dwa elementy do tej układanki i działa wielokrotnie było już coś robine z wykorzystaniem nadajnika i odbiornika i wcale nie jest to jakiś kosz a będzie GKW wykorzystany tak jak się należy.
pewno ze sobie moge to zrobic tylko juz nie chce . Od jakiegos czasu pozbywam sie "druciarstwa" ktore zrobiłem (sonoffów, dziwnych przekazników ,....i innej chinszczyzny) ok ,była z tego satysfacja ..... ale teraz chce miec wszystko od ZAMELa (jezeli sie da) , certyfikowane , a nie że sie bedę modlił czy mi sonoffy sie popalą czy nie (2 juz "wyleciały w powietrze z niewiadomych powodów , trzeci sie po prostu ..... spalił podczas burzy) .

Co do sterowania przez GKW-01 innymi urządzeniami (nie przez radio , tylko internet) jest tez inne rozwiązanie : kupuje głebszą puszke tam gdzie mam zamontowany GKW-01 . Do tej puszki , oprocz GKW-01 , dokładam ROW-01 . Wyjscie przekaźnika GKW-01 traktuje jako przycisk BI do tego ROW-01. Wiec wiem ze jesli ROW jest załączony to oznacza ze GKW-01 tez . No i mam duze pole do popisu bo dla przekaznika ROW-01 moge duzo zrobic : reakcje , harmonogram ktory kopiuje nmi stan tego ROW-01 na inne urządzenia ..... full wypas...tylko chyba nie tedy droga zeby kupowac row-01 razem z GKW-01

Return to “Nowości”