Niestabilna sieć WiFi

PuteR

Cześć, zawsze mam dylemat czy takie tematy powinienem w ogóle tu zakładać i o to pytać. Zważając jednak na to, że takie odbiegające od tematu supla się już zdarzały i nikt kto był obeznany w temacie nie odmówił pomocy to zaryzykuję :D

Otóż od jakiegoś czasu mam duży problem z siecią wifi w domu i nie jestem pewny co może być tego przyczyną. Za rozgłaszanie sygnału odpowiada dość leciwy Unifi UAP-LRv2 który już dawno stracił wsparcie ale cały czas działa. Po za tym na zewnątrz budynku jest jeszcze Unifi UAP-AC-M. Większość urządzeń łączy się bezprzewodowo do UAP-LRv2 (około 50). Internet jest dostarczany przez Orange idzie starą technologią po kablu prędkość do 80 mb/s. Urządzenia po kablu działają prawidłowo na speed testach też wygląda to OK. Problem pojawia się na WiFi, są momenty, że na telefonach nie da się nic zrobić chociaż połączenie wifi cały czas jest. Speed testy czasami potrafią pokazać ping nawet 1100 ms, a download spada do 0,7 mb/s. Wcześniej nie obserwowałem aż tak niskich wyników. Aktualnie obejrzenie czego kolwiek chociaż by na netflix czy youtube to tylko najniższa możliwa jakość. Urządzeń w sieci przybywa ale wydaje mi się, że unifi mimo wszystko powinien to pociągnąć (czy jednak nie??), czy ze względu na brak wsparcia jednak należało by go już wymienić?? Dodam, że do urządzeń supla i innych z tego zakresu mam na tym unifi stworzoną osobną sieć ale to chyba i tak nic nie zmienia.

Czy ktoś ma jakieś pomysły co można spróbować zrobić, zmienić aby poprawić działanie sieci?? Może ktoś borykał się z podobnym problemem??
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jak wygląda Twoje otoczenie radiowe? :)
Mówimy o domku, czy o mieszkaniu?
Warto zrobić jakiś skan sieci Wi-Fi i sprawdzić, czy kanał Twoich Wi-Fi jest ustawiony w miarę optymalnie. Unifi ogólnie potrafi to robić automatycznie, ale nie wiem jak to się ma do starszych AP.
Jeśli AP nie pozwala na to, to zainstaluj sobie jakąś apkę na telefonie do tego celu.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
PuteR

klew wrote: Tue Nov 21, 2023 8:45 pm Jak wygląda Twoje otoczenie radiowe? :)
Mówimy o domku, czy o mieszkaniu?
Warto zrobić jakiś skan sieci Wi-Fi i sprawdzić, czy kanał Twoich Wi-Fi jest ustawiony w miarę optymalnie. Unifi ogólnie potrafi to robić automatycznie, ale nie wiem jak to się ma do starszych AP.
Jeśli AP nie pozwala na to, to zainstaluj sobie jakąś apkę na telefonie do tego celu.
W otoczeniu przynajmniej około 100m napewno nie ma innych sieci WiFi. Mieszkam w domu jednorodzinnym a najbliższe zamieszkałem zabudowanie jest oddalone 250m
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jak pojawiają Ci się takie ping-i to próbowałeś odpalić mtr-a ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
PuteR

pzygmunt wrote: Tue Nov 21, 2023 9:39 pm Jak pojawiają Ci się takie ping-i to próbowałeś odpalić mtr-a ?
Nie próbowałem i niestety nie wiem o co chodzi ☹️
pzygmunt
Been thanked: 59 times

SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “Ogólna dyskusja”