Otóż od jakiegoś czasu mam duży problem z siecią wifi w domu i nie jestem pewny co może być tego przyczyną. Za rozgłaszanie sygnału odpowiada dość leciwy Unifi UAP-LRv2 który już dawno stracił wsparcie ale cały czas działa. Po za tym na zewnątrz budynku jest jeszcze Unifi UAP-AC-M. Większość urządzeń łączy się bezprzewodowo do UAP-LRv2 (około 50). Internet jest dostarczany przez Orange idzie starą technologią po kablu prędkość do 80 mb/s. Urządzenia po kablu działają prawidłowo na speed testach też wygląda to OK. Problem pojawia się na WiFi, są momenty, że na telefonach nie da się nic zrobić chociaż połączenie wifi cały czas jest. Speed testy czasami potrafią pokazać ping nawet 1100 ms, a download spada do 0,7 mb/s. Wcześniej nie obserwowałem aż tak niskich wyników. Aktualnie obejrzenie czego kolwiek chociaż by na netflix czy youtube to tylko najniższa możliwa jakość. Urządzeń w sieci przybywa ale wydaje mi się, że unifi mimo wszystko powinien to pociągnąć (czy jednak nie??), czy ze względu na brak wsparcia jednak należało by go już wymienić?? Dodam, że do urządzeń supla i innych z tego zakresu mam na tym unifi stworzoną osobną sieć ale to chyba i tak nic nie zmienia.
Czy ktoś ma jakieś pomysły co można spróbować zrobić, zmienić aby poprawić działanie sieci?? Może ktoś borykał się z podobnym problemem??