Dziwne zachowanie ESP01 na fw 7.6

flogger76

Witam,

jakiś czas temu na potrzeby sterowania załączaniem wentylatorów pod grzejnikami wykonałem układy na ESP01 + moduły przekaźnika. Do sterowania wykorzystałem ESP01 w konfiguracji przycisku który podłączony jest do wyjścia sterownika ogrzewania na pompę obiegową CO. Chodzi o to że kiedy startuje pompa CO uruchamiają się wentylatory i analogicznie przy jej wyłączeniu wentylatory wyłączają się.

Jak to wszystko spiąć podpowiedział mi kolega YoMan viewtopic.php?t=13694 - ustawione są reakcje przepisania stanu z wirtualnego przekaźnika przy module z przyciskiem na przekaźniki wykonawcze przy wentylatorach.

Pierwotnie wersja firmware jaką wgrałem w tym czasie była 7.0.9 i wszystko działało prawidłowo, po jakimś czasie zaktualizowałem firmware niestety nie pamiętam wersji - dalej było ok. Niedawno z ciekawości zrobiłem kolejną aktualizację, tym razem była to wersja 7.6.10 i od tego czasu zaczęły się problemy. O ile załączanie przekaźników działa dobrze, to wyłączanie już nie. Okazuje się że przy wyłączaniu na 12 sztuk które mam potrafią się nie wyłączyć 3 - 4 przekaźniki, można z apki ręcznie wejść i je wyłączyć (tu co ciekawe czasem żeby wyłączyć trzeba najpierw wcisnąć załączenie mimo iż jest załączony, dopiero po tym daje się wyłączyć). Które przekaźniki się nie wyłączą i ich ilość jest losowa. Kolejne wersje 7.6.x które się pojawiały do wczoraj nie rozwiązały problemu.
Na szczęście miałem plik z pierwotnym fw 7.0.9 i wczoraj na wszystkie moduły z przekaźnikami go wrzuciłem (na module z przyciskiem pozostała wersja 7.6.10) i wszystko wróciło do normy - wszystkie przekaźniki wyłączają się.
Problemu w zasadzie nie ma bo mogę zostawić starszy fw ale jednak coś nie do końca funkcjonuje w nowszych wersjach jeśli tak się to zachowuje.

Return to “Ogólna dyskusja”