Moduł włączania światła z zewnętrzną anteną wifi

lukpio3

To może opiszę swój schemat podłączenia (jeszcze tego nie podłączyłem, opisuję jak to zamierzam podłączyć).

Piny w module ROW-01:
IN1 - pusty
IN2 - do włącznika, do przewodu na którym pojawia się napięcie po włączeniu światła a po wyłączeniu nie ma na nim prądu
11 - do przewodu fazowego w lampie
14 - mostek z pinem L
N - do neutralnego przy lampie
L - do fazowego przy włączniku
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Tu masz propozycję schematu połączeń.
Zastosuj łączniki monostabilne (dzwonkowe). Łącznika (na rysunku obok ROW-01) nie musisz stosować.
Czerwona kreska to podział pomieszczeń.
schemat.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
lukpio3

No to podłączenie w zasadzie identyczne jak te które opisałem. Na razie spróbuję na włączniku tradycyjnym. Jak nie zadziała to zawsze można wymienić na dzwonkowy :)
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

lukpio3 wrote: Mon Nov 20, 2023 11:04 am No to podłączenie w zasadzie identyczne jak te które opisałem. Na razie spróbuję na włączniku tradycyjnym. Jak nie zadziała to zawsze można wymienić na dzwonkowy :)
Tylko pamiętaj żeby w konfiguracji modułu ustawić tryb wejścia wzgledem zastosowanego łącznika.
Robert Błaszczak

Jeśli dobrze pamiętam, to ROW-01 na wejściu IN1 ma domyślne ustawienie na bistabilny, a na IN2 monostabilny.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

lukpio3

Cześć,
Słuchajcie, podłączyłem wszystko no i jest problem. Włącznik światła mam tradycyjny, kołyskowy (nie dzwonkowy) czyli bistabilny. Według instrukcji, pod przełącznik bistabilny jest wyjście IN2. Więc pod nie podłączyłem. Jaki mam efekt? Światło mam włączone włącznikiem (żarówka się świeci). Bez względu na to, czy włączam za pomocą aplikacji czy włączam, nie ma żadnej reakcji na żarówce. Ciągle się świeci. W momencie gdy wyłączam światło aplikacją, żarówka zaczyna mrugać kilka razy zanim się wyłączy, a moduł supla się resetuje i rozłącza z wifi. Miał ktoś z Was tak?

Jeszcze raz napiszę swoje podłączenie:
IN2 - do włącznika, do kabla na którym pojawia się napięcie dopiero po zapaleniu światła
11 - do lampy do kabla na którym pojawia się napięcie po zapaleniu światła (czyli nie wiem ale w zasadzie wychodzi na to samo że to jest ten sam kabel co w IN2 tylko IN2 podpinam od strony włącznika a 11 od strony lampy)
14 - mostkuję z fazowym L
N - neutralny podłączam do neutralnego przy lampie
L - fazowy, podłączam do włącznika do zacisku na którym cały czas jest faza

A z kolei jak mam zapaloną żarówkę to już nie ma szans jej zgaszenia. Jak gaszę włącznikiem to totalny brak reakcji, czy na niego a jak gaszę aplikacją to żarówka 3 razy mignie moduł się wyłącza, włącza ponownie i przechodzi w tryb konfiguracji czyli tak jakby się resetował. Możliwe że mam pomieszany kabel neutralny z fazowym?
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

lukpio3 wrote: Wed Nov 22, 2023 6:50 pm Cześć,
Słuchajcie, podłączyłem wszystko no i jest problem. Włącznik światła mam tradycyjny, kołyskowy (nie dzwonkowy) czyli bistabilny. Według instrukcji, pod przełącznik bistabilny jest wyjście IN2. Więc pod nie podłączyłem. Jaki mam efekt? Światło mam włączone włącznikiem (żarówka się świeci). Bez względu na to, czy włączam za pomocą aplikacji czy włączam, nie ma żadnej reakcji na żarówce. Ciągle się świeci. W momencie gdy wyłączam światło aplikacją, żarówka zaczyna mrugać kilka razy zanim się wyłączy, a moduł supla się resetuje i rozłącza z wifi. Miał ktoś z Was tak?

Jeszcze raz napiszę swoje podłączenie:
IN2 - do włącznika, do kabla na którym pojawia się napięcie dopiero po zapaleniu światła
11 - do lampy do kabla na którym pojawia się napięcie po zapaleniu światła (czyli nie wiem ale w zasadzie wychodzi na to samo że to jest ten sam kabel co w IN2 tylko IN2 podpinam od strony włącznika a 11 od strony lampy)
14 - mostkuję z fazowym L
N - neutralny podłączam do neutralnego przy lampie
L - fazowy, podłączam do włącznika do zacisku na którym cały czas jest faza

A z kolei jak mam zapaloną żarówkę to już nie ma szans jej zgaszenia. Jak gaszę włącznikiem to totalny brak reakcji, czy na niego a jak gaszę aplikacją to żarówka 3 razy mignie moduł się wyłącza, włącza ponownie i przechodzi w tryb konfiguracji czyli tak jakby się resetował. Możliwe że mam pomieszany kabel neutralny z fazowym?
in2 jest wyjściem z włącznika światła, na włącznik podajesz fazę - włącznik ma przepuscić faze na wejście IN2
11 to wyjście z ROW-01 powinien być podłączony do fazy kabla idącego do lampy

kabel który idzie do lampy powinien mieć podłączony neutral prawdopodobnie kostką wewnątrz puszki, tak samo ochronne

to co zrobiłeś to jakbyś jakieś zwarcie tam robił i to wszystko głupieje przez co resetuje Tobie ROWa

to przejscie w tryb konfiguracji to efekt jakby wejście Tobie "iskrzyło" i podaje serię imnpulsów. ROW-01 można wprowadzić w tryb konfiguracji jak sie odpowiednio szybko nacisnie włącznik 10 lub 5 razy w zalezności od konfiguracji wejścia na Bistabilnym było to 5 przełączeń na mono 10

swoją drogą sprawdzałeś który to neutral a który to faza ? dla bezpieczeństwa podłącz sobie to w złączki np wago na wyłączonym napięciu potem włącz i albo miernikiem albo próbnikiem włóż stronę pomiarową w złączkę - nic się Tobie nie stanie a będziesz miał weryfikację
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
Robert Błaszczak

Podłącz to jak na schemacie. Dla uproszczenia usunąłem drugi łącznik.
schemat1.jpg
Zacznij od podłączenia ROW-01 do zasilania na zaciskach L i N. Załącz zasilanie i sprawdź próbnikiem, czy L to na 100% L. Wyłącz zasilanie i podłącz L do łącznika i przewód z łącznika do IN1. Włącz zasilanie. Na zacisku IN1 powinien Ci próbnik wskazywać podawanie L w zależności od położenia łącznika. Powinno też być słychać działanie przekaźnika w ROW-01.

Jak to będziesz miał podłączone poprawnie i będziesz mógł sterować przekaźnikiem z łącznika i aplikacji, to wykonaj resztę połączeń.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

lukpio3

Dzięki za odpowiedź. Problem który miałem poniekąd przejawił się w inny. Wcześniejszym problemem było źle ustawione wejście IN2. Ustawienie BISTABLE miałem na IN1. Przepiąłem się zatem z IN2 do IN1. Ale niestety nie jestem w stanie teraz zgasić światła. Jak odepnę kabel z IN1, wszystko ładnie działa, mogę zapalać aplikacją i gasić i wszystko jest super. Tylko wiadomo, wtedy jest problem z włącznikiem. Gdy wepnę kabel w IN1, włącznikiem mogę zapalić światło i już się nie da go wyłączyć. Jest zero reakcji na włącznik. Jak chcę zgasić aplikacją, to żarówka gaśnie na 2 - 3s po czym sama się zapala. I tak w kółko. Czyli światła nie da się kompletnie zgasić. I nie ma znaczenia w jakiej pozycji mam włącznik, czy jest on włączony czy wyłączony. Załączam dokładne zdjęcie, z kolorami, jak mam to podłączone. Myślicie że uszkodzony jest sam moduł? Chyba będę musiał go zareklamować.
lacznik-pojedynczy-schemat-polaczen.jpg
I jeszcze załączam konfigurację modułu:
IMG_1076.PNG
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

lukpio3 wrote: Fri Nov 24, 2023 6:39 pm Dzięki za odpowiedź. Problem który miałem poniekąd przejawił się w inny. Wcześniejszym problemem było źle ustawione wejście IN2. Ustawienie BISTABLE miałem na IN1. Przepiąłem się zatem z IN2 do IN1. Ale niestety nie jestem w stanie teraz zgasić światła. Jak odepnę kabel z IN1, wszystko ładnie działa, mogę zapalać aplikacją i gasić i wszystko jest super. Tylko wiadomo, wtedy jest problem z włącznikiem. Gdy wepnę kabel w IN1, włącznikiem mogę zapalić światło i już się nie da go wyłączyć. Jest zero reakcji na włącznik. Jak chcę zgasić aplikacją, to żarówka gaśnie na 2 - 3s po czym sama się zapala. I tak w kółko. Czyli światła nie da się kompletnie zgasić. I nie ma znaczenia w jakiej pozycji mam włącznik, czy jest on włączony czy wyłączony. Załączam dokładne zdjęcie, z kolorami, jak mam to podłączone. Myślicie że uszkodzony jest sam moduł? Chyba będę musiał go zareklamować.

lacznik-pojedynczy-schemat-polaczen.jpg

I jeszcze załączam konfigurację modułu:
IMG_1076.PNG
Nie poprostu według tego twojego schematu masz błąd L nie ma iść do źródła światła tylko do ROW a z ROW do światła a na schemacie masz że włącznik załącza ROW i żarówkę jednocześnie. Chyba ten temat jest już na Facebooku prawdopodobnie to Twój jak tak to się odezwij na PRIV pomogę rozwiązać twój problem.
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton

Return to “Ogólna dyskusja”