Rozłączony sonoff jak sie połączyć

Oczko991
Posty: 10
Rejestracja: ndz gru 24, 2017 10:50 pm

czw sty 04, 2018 9:54 am

Witam
Jestem teraz w pracy i nie mam połączrnia z sonoffem jak mam wytłumaczyć dziewczynie co ma zrobić żeby z powrotem mieć połączenie.
Wystarczy uruchomić ponownie sam router czy lepiej go nie ruszać a dotknac ten przycisk na sonofie lub przytrzymać? Czy ona musi wlaczyc aplikacje?
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1114
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

czw sty 04, 2018 10:11 am

Hmm... taki problem miałem z softami 1.8, a w 2.0 i powyżej już nie. Najlepiej niech odłączy sonoffa od prądu, a jak to nie poskutkuje to pewnie router Ci się zawiesił i musisz go zrestartować.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Oczko991
Posty: 10
Rejestracja: ndz gru 24, 2017 10:50 pm

czw sty 04, 2018 10:13 am

Jak sprawdzic który jest soft wgrany ?
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1114
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

czw sty 04, 2018 10:23 am

Zaloguj się na cloud'a i tam w urządzeniach we/wy odszukaj tego sonoffa od razu zobaczysz pole WerOpr
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Oczko991
Posty: 10
Rejestracja: ndz gru 24, 2017 10:50 pm

czw sty 04, 2018 10:49 am

2,5,3 chyba
Zauważyliśmy ze jak dziewczyna polaczy sie z wifi ktore jest w domu to sonoff odrazu pokazuje temperature natomiast jak wyłączy wifi w telefonie to odrazu traci polaczenie. Mimo ze router jest caly czas wlaczony
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8857
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw sty 04, 2018 12:23 pm

Oczko991 pisze:
czw sty 04, 2018 10:49 am
2,5,3 chyba
Zauważyliśmy ze jak dziewczyna polaczy sie z wifi ktore jest w domu to sonoff odrazu pokazuje temperature natomiast jak wyłączy wifi w telefonie to odrazu traci polaczenie. Mimo ze router jest caly czas wlaczony
Wniosek prosty. Nie wypuszczaj dziewczyny z domu, a tak serio to spróbuj zresetować router do ustawień fabrycznych. Następnie uaktualnij w nim firmware i skonfiguruj na nowo.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1477
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw sty 04, 2018 3:59 pm

Miałem (mam) takiego tp-linka. Reagował podobnie. Jak podłączyłem swoją komórkę to laptop żony tracił możliwość połączenia w wifi. Kombinowałem na różne sposoby i nic to nie dało. Jedynie restart routera pomagał na chwilę. Ten router robi teraz jako "przycisk do papieru" ;)
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Jeki87
Posty: 85
Rejestracja: śr cze 21, 2017 10:29 am

czw sty 04, 2018 4:58 pm

Czasem u mnie gdy awaria z internetem lub prądem urządzenia np.telewizor czy komputer dostaje IP od starego IP Sonoff wtedy nie łączy się z serwerem .
Pytanie można nadać statyczne ip do sonofa :roll:
Jeki87
Posty: 85
Rejestracja: śr cze 21, 2017 10:29 am

czw sty 04, 2018 5:00 pm

A no i wtedy resetuje ruter żeby DHCP rozdał nowe adresy
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw sty 04, 2018 5:21 pm

Jeki87 pisze:
czw sty 04, 2018 4:58 pm
Pytanie można nadać statyczne ip do sonofa :roll:
Możesz w routerze przypisać adres IP dla konkretnego MAC - w twoim wypadku sonoffa - nie wiem tylko, czy twój router ma taką opcję.
Ja w ten sposób mam "ogarnięte" maliny i komputery w sieci, do których chcę mieć zdalny dostęp...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”