zgodnie z sugestią proszę o uruchomienie kanału pomiarowego ogólnego przeznaczenia.
Ostatnio uruchomiłem anemometr i deszczomierz na Wemosach D1 mini z użyciem GG z modułem licznika impulsów.
Wszystko działa ok, ale... (jakże by inaczej)
Liczniki liczą i sumują impulsy. Tyle, że po okresie zliczania (aktualnie 10 min.) wyniki w apce nie są zerowane.
A w przypadku tych (jak i pewnie innych tego typu) zastosowań, należałoby zerować liczniki po okresie zliczania.
Bo teraz, nawet jak nie pada czy wieje, to licznik pokazuje poprzednie wartości różne od zera i ciągle narastająco.
Czyli im więcej pomiarów, tym większą mamy powódź i tajfun jednocześnie
Czyli jak pada czy wieje - licznik liczy w określonym czasie (teraz jest 10 min), wysyła wynik na serwer, zeruje licznik i zaczyna od zera.
W efekcie mielibyśmy zliczane liczby impulsów w okresie czasu i łatwą interpretację wyświetlanej wartości.
Fajnie by było móc zmniejszyć okres pomiarów do minuty czy dwóch, ale to oznaczałoby chyba konieczność częstszych transmisji na serwer itd.
Tak pomyślałem, że może najprościej byłoby utworzyć drugi moduł licznika impulsów, ale bez narastającego sumowania, tylko z zerowaniem po okresie zliczania (60/120/300/600 sekund).
Każdy mógłby sobie skalibrować deszczomierz czy wiatromierz dla swoich urządzeń, a wyniki miałyby większy sens z zachowaniem raportów/ agregacji minutowej/godzinowej/dobowej itd.
Wiem, że macie Panowie sporo planów i projektów, ale może ta opcja alternatywnego licznika impulsów bez sumowania nie wymagałaby zbyt dużego nakładu czasu?