Kanał pomiarowy ogólnego przeznaczenia

iM@rek

Witam,

zgodnie z sugestią proszę o uruchomienie kanału pomiarowego ogólnego przeznaczenia.

Ostatnio uruchomiłem anemometr i deszczomierz na Wemosach D1 mini z użyciem GG z modułem licznika impulsów.
Wszystko działa ok, ale... (jakże by inaczej)
Liczniki liczą i sumują impulsy. Tyle, że po okresie zliczania (aktualnie 10 min.) wyniki w apce nie są zerowane.
A w przypadku tych (jak i pewnie innych tego typu) zastosowań, należałoby zerować liczniki po okresie zliczania.
Bo teraz, nawet jak nie pada czy wieje, to licznik pokazuje poprzednie wartości różne od zera i ciągle narastająco.
Czyli im więcej pomiarów, tym większą mamy powódź i tajfun jednocześnie ;-)

Czyli jak pada czy wieje - licznik liczy w określonym czasie (teraz jest 10 min), wysyła wynik na serwer, zeruje licznik i zaczyna od zera.
W efekcie mielibyśmy zliczane liczby impulsów w okresie czasu i łatwą interpretację wyświetlanej wartości.
Fajnie by było móc zmniejszyć okres pomiarów do minuty czy dwóch, ale to oznaczałoby chyba konieczność częstszych transmisji na serwer itd.

Tak pomyślałem, że może najprościej byłoby utworzyć drugi moduł licznika impulsów, ale bez narastającego sumowania, tylko z zerowaniem po okresie zliczania (60/120/300/600 sekund).
Każdy mógłby sobie skalibrować deszczomierz czy wiatromierz dla swoich urządzeń, a wyniki miałyby większy sens z zachowaniem raportów/ agregacji minutowej/godzinowej/dobowej itd.

Wiem, że macie Panowie sporo planów i projektów, ale może ta opcja alternatywnego licznika impulsów bez sumowania nie wymagałaby zbyt dużego nakładu czasu?
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Kanał dedykowany do prędkości wiatru jest od dawna.
Ty szukasz softu na urządzenia, który by impulsy przeliczał na prędkość.
Kanał pomiarowy ogólnego przeznaczenia tego nie policzy i on nie do tego służy
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Zarówno wiatr i deszcz można tak zrobić tyle że napisz sobie sam, ja tak mam zrobione w mojej stacji pogodowej, tyle że nie ma historii
iM@rek

klew wrote: Sat Dec 02, 2023 10:14 pm Kanał dedykowany do prędkości wiatru jest od dawna.
Ty szukasz softu na urządzenia, który by impulsy przeliczał na prędkość.
Kanał pomiarowy ogólnego przeznaczenia tego nie policzy i on nie do tego służy
Ok, napisałem post zgodnie z sugestią pzygmunt, po przedstawieniu Mu problemu.

Nie chodzi mi o przeliczanie liczby impulsów na prędkość czy ilość opadów. To potrafię zrobić dla moich zabawek.

Może mylnie, ale wyobrażam to sobie tak, że w GG będzie alternatywny moduł licznika impulsów, ale bez ich sumowania.
Czyli będzie liczył impulsy przez określony czas, zapisze na serwerze, wyzeruje licznik i liczy od nowa.
A czy to będą impulsy od kropli deszczu, czy od obrotów anemometru, to już inna sprawa, wybór ikonek, jednostek i rozdzielczości.
Jeśli będzie można do jednego np. Wemosa podpiąć min. dwa takie liczniki i ustawić rozdzielczość oraz jednostki, to załatwiło by sprawę.
A przy okazji byłaby rejestracja historii, czyli wykresy.

Czytałem wątki ze stacjami pogodowymi polecane przez kolegów. Naprawdę imponujące.
Ale chyba nigdzie nie ma historii, a do zerowania wskazań np. użyty jest harmonogram.
Nie potrzebuję aż tak rozbudowanych wersji, za to chciałbym mieć historię opadów, wiatru i temperatury - dom jest nad morzem i czasami jest naprawdę ciekawie jak zacznie się konkretny wiatr i krzesła latają lub jak przyleci chmura, która generuje powódź w ciągu kilku minut.
No i chciałbym wiedzieć, ile tego dopustu się przydarza.

Proszę o wyjaśnienie, czy ten pomysł z alternatywnym licznikiem impulsów z "automatycznym zerowaniem"="bez sumowania" działającym tak, jak obecny w GG, jest z założenia błędny - bo o czymś nie wiem, lub źle myślę?

A przy okazji: Podziwiam pracę kolegów, szacunek!
klew

Do opadów może być jak najbardziej zwykły kanał licznika impulsów (bo on zlicza ilość opadów). Potem w apce masz wykresy słupkowe i wystarczy że tam sobie ustawisz "dzień" albo "godzina" i widzisz jaki jest opad w wybranym przedziale czasu.
To wszystko już jest i działa.

Ikony dla wszystkich kanałów możesz dowolnie ustawić.
Jednostkę dla kanału licznika impulsów też możesz ustawić wedle uznania.

Serwer Supli i tak zapisuje dane raz na 10 min i raczej to się nie zmieni. Także jeśli chciałbyś to resetować częściej, to po prostu utracisz dane. A jeśli raz na 10 min wystarcza, to taką funkcjonalność już masz na zwykłym kanale licznika impulsów, który w apkach i Cloud pokazue dane przyrostowo na wybraną skalę czasu (10 min, godzina, doba, itd).
iM@rek

Ok, przyjmuję do wiadomości.
Nie będę miał bieżącego odczytu, a tylko dane historyczne.
A czy mogę jakoś ustawić automatyczne zerowanie licznika, np. raz na dobę?
klew

iM@rek wrote: Mon Dec 04, 2023 7:14 pm Ok, przyjmuję do wiadomości.
Nie będę miał bieżącego odczytu, a tylko dane historyczne.
A czy mogę jakoś ustawić automatyczne zerowanie licznika, np. raz na dobę?
Raczej nie ma takiego automatu. Trzeba by coś takiego w sofcie urządzenia zaimplementować. Ewentualnie chyba można reset licznika wywołać z API Clouda (bo w Cloud jest przycisk do resetowania, więc z API też sie powinno dać, ale nigdy się tym nie bawiłem, więc szczegółów nie znam).

Ale to droga pod górkę. Resetując licznik co 1 dzień będzie w w apce na wykresach widział ujemne słupki. Ilość dobowa/miesięczna/roczna impulsów na wykresach zawsze będzie zerowa. A na wykresach godzinowych i minutowych będziesz miał co 24 h duży słupek na minusie.

Teraz wydaje mi się, że w końcu zrozumiałem, co byś chciał mieć. Chodzi o to, aby na liście kanałów w apce widzieć dobowy lub np. godziony przyrost licznika impulsów? Jeśli tak, to ogólnie jest w planach dodanie kiedyś takiej opcji po stronei apek, ale termin jest raczej nieznany :).
iM@rek

Najwyraźniej nie umiałem tego przekazać.
I nie miałem pojęcia, że się nie rozumiemy.
Tak, dokładnie o to mi chodziło od początku.
Żeby w apce widzieć aktualne (chwilowe) "natężenie" deszczu lub siłę wiatru.
Czyli wiatr urywa głowę na tarasie i widzę, z jaką siłą wieje.
Albo leje tak, że woda z tarasu nie nadąży odpływać i mogę zobaczyć, ile to jest l/m2.
A potem móc to zobaczyć w historii.
klew

iM@rek wrote: Mon Dec 04, 2023 8:52 pm Najwyraźniej nie umiałem tego przekazać.
I nie miałem pojęcia, że się nie rozumiemy.
Tak, dokładnie o to mi chodziło od początku.
Żeby w apce widzieć aktualne (chwilowe) "natężenie" deszczu lub siłę wiatru.
Czyli wiatr urywa głowę na tarasie i widzę, z jaką siłą wieje.
Albo leje tak, że woda z tarasu nie nadąży odpływać i mogę zobaczyć, ile to jest l/m2.
A potem móc to zobaczyć w historii.
To niestety nie mam tutaj rozwiązań "na już".
Osobiście proponuję:
1. dla deszczu stosować po prostu licznik impulsów i w historii w wykresach będzie widać ile to byłpo na godzine wody, czy tez na 10 min. W przyszłości powinna się pojawić opcja pozwalająca na wyświetlenie zużycia w innym odstępie czasu niż "cała historia".
2. dla wiatru - przeliczać impulsy na prędkość i prezentować na razie na kanale prędkości wiatru (niestety bez historii), a w przyszłości dać go do kanału KPOP z włączoną historią.
iM@rek

klew wrote: Mon Dec 04, 2023 9:10 pm To niestety nie mam tutaj rozwiązań "na już".
Osobiście proponuję:
1. dla deszczu stosować po prostu licznik impulsów i w historii w wykresach będzie widać ile to byłpo na godzine wody, czy tez na 10 min. W przyszłości powinna się pojawić opcja pozwalająca na wyświetlenie zużycia w innym odstępie czasu niż "cała historia".
2. dla wiatru - przeliczać impulsy na prędkość i prezentować na razie na kanale prędkości wiatru (niestety bez historii), a w przyszłości dać go do kanału KPOP z włączoną historią.
Dziękuję za pomysły.
Ad. 2
"na kanale prędkości wiatru..." a w jakim module ten kanał występuje?
W GG w liczniku impulsów widzę tylko kanały dla gazu, wody, energii i ciepła.

Return to “Ogólna dyskusja”