W nocy wywaliło internet ze strony dostawcy i po naprawie usterki jeden z modułów ROW-01 nie łączył się kompletnie z wifi.
Pozostałe ROWy, RNW, sonoff zsuplowany oraz inne urządzenia wifi połączyły się i działają ok.
Posprawdzałem instalację - zasilanie, guziki, puszka itp. - wszystko ok.
Założyłem zapasowy moduł i działa bez problemów po dodaniu do sieci.
Ten uszkodzony podpiąłem teraz na biurku - cały czas miga szybko dioda config, ale:
- nie stawia własnej sieci wifi
- nie reaguje na guzik config
- nie reaguje na wejścia IN (był skonfigurowany na monostabilny)
- nie widać go w SUpli - czerwony/rozłaczony stan
- wielokrotne właczanie zasilania nic nie zmienia - nadal szybko mruga
Jakieś pomysły jak go reaktywować?
Czy po prostu padł i zbieg okoliczności z zanikiem wifi?
ROW-01 padł?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Spróbuj przytrzymać mu przycisk cfg >5s - może reset do ustawień fabrycznych zadziała. Po 5 s powinien na chwilę przestać mrugać i wstać znowu w trybie cfg.
Jak nie będzie rozgłaszał sieci, to musiało się tam coś uszkodzić mocniej.
Jak nie będzie rozgłaszał sieci, to musiało się tam coś uszkodzić mocniej.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Agathon
Próbowałem - obojętnie jak długo trzymam config, to nic się nie dzieje.
Mam nadzieję, że to pojedynczy przypadek bo podziałała niecałe 2 lata, a mam światło w całym domu na Supli.
Wszystko jest na ROWach zamiast chińczyków, bo liczyłem na dłuższą żywotność mając na uwadzę przyszłe prucie puszek...
Mam nadzieję, że to pojedynczy przypadek bo podziałała niecałe 2 lata, a mam światło w całym domu na Supli.
Wszystko jest na ROWach zamiast chińczyków, bo liczyłem na dłuższą żywotność mając na uwadzę przyszłe prucie puszek...
-
Agathon
Cześc, dzięki za wsparcie i wymianę ROWa przez Zamel - po wymianie wszystko działa ok.Mirosław F. wrote: Mon Dec 04, 2023 5:31 pm Spokojnie. To przypadek, który chciałbym zbadać. Prześlij do mnie to cacko.
Pozostałe ROWy itp. również nadal działają bez jakichkolwiek problemów, więc po prostu miałem pecha z tą jedną sztuką.
-
inhuman
Witam,
Czy ten problem, że niektóre moduły (ROW-02, RNW-01) padają, to jakiś problem sprzętowy czy softwarowy? U mnie padło już 6 modułów z 30 i raczej na 99.9% uszkodzenie następuje zawsze w przypadku zaniku wifi. Później czasami wstaną po odłączeniu/załączeniu zasilania, ale żeby za parę dni znowu przestać działać. Dotychczasowe sztuki udało się wymienić w ramach reklamacji, ale zastanawiam się co będzie po gwarancji. Najgorsze też to wypruwanie modułów z ciasnych puszek...
Czy ten problem, że niektóre moduły (ROW-02, RNW-01) padają, to jakiś problem sprzętowy czy softwarowy? U mnie padło już 6 modułów z 30 i raczej na 99.9% uszkodzenie następuje zawsze w przypadku zaniku wifi. Później czasami wstaną po odłączeniu/załączeniu zasilania, ale żeby za parę dni znowu przestać działać. Dotychczasowe sztuki udało się wymienić w ramach reklamacji, ale zastanawiam się co będzie po gwarancji. Najgorsze też to wypruwanie modułów z ciasnych puszek...
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Nie zaobserwowaliśmy takiego problemu na większą skalę. Proszę, aby taki moduł który ulegnie uszkodzeniu przesłać bezpośrednio do mnie celem diagnozy.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
-
kurus
Musiałby mieć zajęte 254 adresy IP aby brakło puli tak mi się wydaje, poza tym pisał że, nie mógł go wprowadzić w tryb config a to raczej z DHCP nic wspólnego nie ma.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
253 jak już
Bardzo dużo routerów domyślnie ma ustawioną o wiele mniejszą pulę adresów na usłudze DHCP. Dodatkowo z powodu różnych błędów zapycha im się tablica MAC. Dlatego czasami pomaga restart samego routera. Warto także aktualizować firmware routerów.
Niestety cena idzie w parze z jakością tych urządzeń. Nie bez powodu TP-Link ma trafić na czarną listę w USA.
Bardzo dużo routerów domyślnie ma ustawioną o wiele mniejszą pulę adresów na usłudze DHCP. Dodatkowo z powodu różnych błędów zapycha im się tablica MAC. Dlatego czasami pomaga restart samego routera. Warto także aktualizować firmware routerów.
Niestety cena idzie w parze z jakością tych urządzeń. Nie bez powodu TP-Link ma trafić na czarną listę w USA.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl