Czy da się tak zrobić?
-
dydyrydy
Cześć. Mam pytanko. Planuję zrobić podświetlenie LED przy ogrodzeniu, dwie listwy, jedna na prawym słupku a druga na lewym. Natomiast chciałbym żeby jeden słupek migał wraz z lampą z napędu bramy. W napędzie jest napięcie 24V podczas pracy siłownika. No ale jak widno to LED się nie świeci i ma mrugać jak działa brama. A jak ciemno to LED świeci i też ma mrugać jak działa napęd. Da radę tak zrobić?
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Na szybko wydaje mi się że tak: równolegle do lampy podłączyć przekaźnik, który będzie się załączał tak jak lampa miga. Następnie ten przekaźnik podłączyć jako klawisz bistabilny do SLW. Sterowanie dzien/noc z clouda a mryganie z tego "klawisza".dydyrydy wrote: Sat Dec 09, 2023 8:50 am Cześć. Mam pytanko. Planuję zrobić podświetlenie LED przy ogrodzeniu, dwie listwy, jedna na prawym słupku a druga na lewym. Natomiast chciałbym żeby jeden słupek migał wraz z lampą z napędu bramy. W napędzie jest napięcie 24V podczas pracy siłownika. No ale jak widno to LED się nie świeci i ma mrugać jak działa brama. A jak ciemno to LED świeci i też ma mrugać jak działa napęd. Da radę tak zrobić?
YoMan
-
dydyrydy
Możesz mi jeszcze posunąć jakiś link do tego przekaźnika, co to takiego ma być? 
Właściwie żeby nie utrudniać to dwa słupki mogą migać, bo właściwie nie ma to znaczenia.
Właściwie żeby nie utrudniać to dwa słupki mogą migać, bo właściwie nie ma to znaczenia.
-
cinas
- Been thanked: 7 times
Jak mam być na przekaźniku to na jednym nie da radyYoMan wrote: Sat Dec 09, 2023 8:56 am
Na szybko wydaje mi się że tak: równolegle do lampy podłączyć przekaźnik, który będzie się załączał tak jak lampa miga. Następnie ten przekaźnik podłączyć jako klawisz bistabilny do SLW. Sterowanie dzien/noc z clouda a mryganie z tego "klawisza".
Styk przełączny który będzie "mrugał" zgodnie z lampą od napędu ma podać zasilanie na led styk NO , a na styku NC podajmy zasilanie supli aby sterować czasowo ON/OFF , ale jak mamy włączone zasilanie z supli to musimy odciąć zasilanie które idzie na styk NO aby uzyskać efekty mrugania inaczej przekaźnik będzie się przełączał ale nie będzie efektu mrugania
Jakie napięcie zasilania dla LEDdydyrydy wrote: Sat Dec 09, 2023 8:50 am Cześć. Mam pytanko. Planuję zrobić podświetlenie LED przy ogrodzeniu, dwie listwy, jedna na prawym słupku a druga na lewym. Natomiast chciałbym żeby jeden słupek migał wraz z lampą z napędu bramy. W napędzie jest napięcie 24V podczas pracy siłownika. No ale jak widno to LED się nie świeci i ma mrugać jak działa brama. A jak ciemno to LED świeci i też ma mrugać jak działa napęd. Da radę tak zrobić?
Moim zadaniem zrobi spokojnie mruganie na jednym przekaźniku wystarczy podłączyć LED pod NC i gdy będzie brama stała to LED będzie włączony a gdy będzie w ruchu do będzie mrugać tylko zasilanie i do LED raczej osobne i dodatkowo jakiś moduł do załączania harmonogramem. A co do przekaźnika jaki kolwiek ze stykiem NO samochodowy np. 24v i po sprawie.cinas wrote: Sat Dec 09, 2023 11:12 amJak mam być na przekaźniku to na jednym nie da radyYoMan wrote: Sat Dec 09, 2023 8:56 am
Na szybko wydaje mi się że tak: równolegle do lampy podłączyć przekaźnik, który będzie się załączał tak jak lampa miga. Następnie ten przekaźnik podłączyć jako klawisz bistabilny do SLW. Sterowanie dzien/noc z clouda a mryganie z tego "klawisza".
Styk przełączny który będzie "mrugał" zgodnie z lampą od napędu ma podać zasilanie na led styk NO , a na styku NC podajmy zasilanie supli aby sterować czasowo ON/OFF , ale jak mamy włączone zasilanie z supli to musimy odciąć zasilanie które idzie na styk NO aby uzyskać efekty mrugania inaczej przekaźnik będzie się przełączał ale nie będzie efektu mrugania
Jakie napięcie zasilania dla LEDdydyrydy wrote: Sat Dec 09, 2023 8:50 am Cześć. Mam pytanko. Planuję zrobić podświetlenie LED przy ogrodzeniu, dwie listwy, jedna na prawym słupku a druga na lewym. Natomiast chciałbym żeby jeden słupek migał wraz z lampą z napędu bramy. W napędzie jest napięcie 24V podczas pracy siłownika. No ale jak widno to LED się nie świeci i ma mrugać jak działa brama. A jak ciemno to LED świeci i też ma mrugać jak działa napęd. Da radę tak zrobić?
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
-
cinas
Tak , ale jak wieczorem włączysz led bo ma być włączony wtedy potrzebujemy wyłączyć zasilanie i przekaźnik będzie podawał zasilanie to z włącznika pod stykiem NC lub z stałego zasilania z styku NO dlatego jest potrzebny drugi przekaźnik który wyłączy zasilanie stałe jak włączysz led włącznikiem
-
YoMan
- Been thanked: 3 times
A ja uważam, że da rade bez problemu tylko nie przeczytałeś dokładnie albo ja źle wyjaśniłem (tak na szybko):cinas wrote: Sat Dec 09, 2023 11:12 am
Jak mam być na przekaźniku to na jednym nie da rady
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
-
cinas
OK
Wejście IN musi być ustawione jako impulsowe ( wyjście działa tylko jak mamy impuls )
Czy wyście da się ustawić iż wyjście ma "mrugać" jak się pojawia impuls na IN
A jak włączymy LED zdalnie lub timerem to ma dalej świecić po zakończeniu otwierania bramy ?
Na szybko jak to widzę - założyłem iż LED i supla są zasilane z 230V
Wejście IN musi być ustawione jako impulsowe ( wyjście działa tylko jak mamy impuls )
Czy wyście da się ustawić iż wyjście ma "mrugać" jak się pojawia impuls na IN
A jak włączymy LED zdalnie lub timerem to ma dalej świecić po zakończeniu otwierania bramy ?
Na szybko jak to widzę - założyłem iż LED i supla są zasilane z 230V
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
dydyrydy
Kurdę, ładnie to piszecie i rysujecie, ale trochę dla mnie za trudne. Może po kolei co mam kupić? A potem zajmiemy się podłączaniem