Wsparcie dla liczników z nakładką wM-Bus

rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 527
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

@krycha88 tak jak rozmawialiśmy pierwsza iteracja do przejrzenia.

Github: https://github.com/rkalwak/GUI-Generic/tree/wmbusmeter

Nie wiem czemu ale na komputerze z którego piszę mi się to nie buduje a na drugim na którym stworzyłem kod wszystko było OK :/
Errors:

Code: Select all

Compiling .pio\build\GUI_Generic_ESP32\src\GUIGenericCommon.cpp.o
xtensa-esp32-elf-g++: error: CreateProcess: No such file or directory
Compiling .pio\build\GUI_Generic_ESP32\src\Markup.cpp.o
xtensa-esp32-elf-g++: error: CreateProcess: No such file or directory
*** [.pio\build\GUI_Generic_ESP32\src\GUI-Generic.ino.cpp.o] Error 1
Compiling .pio\build\GUI_Generic_ESP32\src\SuplaConditions.cpp.o
*** [.pio\build\GUI_Generic_ESP32\src\GUIGenericCommon.cpp.o] Error 1
xtensa-esp32-elf-g++: error: CreateProcess: No such file or directory
*** [.pio\build\GUI_Generic_ESP32\src\Markup.cpp.o] Error 1
xtensa-esp32-elf-g++: error: CreateProcess: No such file or directory
*** [.pio\build\GUI_Generic_ESP32\src\SuplaConditions.cpp.o] Error 1
Póki co jeden licznik jest wspierany.
Mam taki pomysł jak zrobić kilka:
w kluczu który przechowuje typ sensora po prostu przechowam na kolejnych pozycjach kolejne typy liczników bo są to liczby, ciekawiej robi się dla ID licznika bo to jest string, myślałem w drugim kluczu przechowywać stringi np. po przecinku, bo tak realnie patrząc to każde ID to jest 8 znaków = 8 bajtów, max liczników może 10? powinno być chyba OK ?

Kod odpowiedzialny za nasłuch z CC1101 na bank do poprawki, póki co żywcem wzięty z githuba.

Kwestie refaktoryzacji:
1. Implementacja SPI jest cięta na miarę dwóch czujników, myślę, że skoro skoro SPI to jest MISO, MOSI, CLK, CS to one powinny być zawsze definiowane, a jak jest potrzebne coś jeszcze to już w sekcji danego urządzenia kolejne piny
2. Co z kluczami konfigów ? tak jak zrobiłem poprzez drugi klucz?
3. Moje zmiany w GUI-Generic w loop -- jeśli dobrze zrozumiałem, to delay - https://www.arduino.cc/reference/en/lan ... ime/delay/ a to będzie problematyczne w kwestii nasłuchu na radio, znasz jakieś lepsze obejście problemu niż moje?

Kolejne iteracje:
1. Wsparcie dla wielu liczników
2. Wsparcie dla kluczy jeśli transmisja jest kodowana
3. Wsparcie dla wyboru, który parametr z licznika ma być dostępny
a) może kiedyś kilka parametrów jako osobne liczniki?
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Jutro na spokojnie to przeglądnę, ale co do loop to najlepiej napisać klasę która dziedziczy po Element wtedy wystarczy nadpisać metodę iterateAlways i tam robisz co chcesz ;)
Tu masz przykład
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... leep.h#L28
https://gui-generic-builder.supla.io/
rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 527
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

Dobre, myślałem że to od razu utworzy kanał, dzięki!
rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 527
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

Pytanie, mam licznik oparty o własną kompilacje z SuplaDevice - działa elegancko.
Zrobiłem builda z GUI-Generic- wszystko spoko, ale gada z CC1101 na tym samym hardware tylko w trybie konfiguracyjnym, jak wróci do normalnego trybu to nie ma komunikacji po radiu, jest jakieś inne ustawienie Core'ów procesora albo Wifi w GG?
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

rafalekkalwak@wp.pl wrote: Mon Dec 11, 2023 10:35 am Pytanie, mam licznik oparty o własną kompilacje z SuplaDevice - działa elegancko.
Zrobiłem builda z GUI-Generic- wszystko spoko, ale gada z CC1101 na tym samym hardware tylko w trybie konfiguracyjnym, jak wróci do normalnego trybu to nie ma komunikacji po radiu, jest jakieś inne ustawienie Core'ów procesora albo Wifi w GG?
Wszystko jest ustawione standardowo. A co na konsoli się wyświetla?
https://gui-generic-builder.supla.io/
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Dec 10, 2023 6:48 pm 1. Implementacja SPI jest cięta na miarę dwóch czujników, myślę, że skoro skoro SPI to jest MISO, MOSI, CLK, CS to one powinny być zawsze definiowane, a jak jest potrzebne coś jeszcze to już w sekcji danego urządzenia kolejne piny
Nie widzę tu problemu aby dodać brakujące piny. Z tego co widzę to już to zrobiłeś ;)
rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Dec 10, 2023 6:48 pm 2. Co z kluczami konfigów ? tak jak zrobiłem poprzez drugi klucz?
Wg mnie tak, możesz zrobić. W przyszłości można by to wyciągnąć do bardziej ogólnego miejsca. Ale jak to zawsze jest, jak działa ;)
https://gui-generic-builder.supla.io/
User avatar
Lector
Posts: 1462
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań

Post

No to zapowiada się ciekawie :)
Będzie ogarnięte do końca roku?
No i czy pojawi się w builderze?
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos
rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 527
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

krycha88 wrote: Mon Dec 11, 2023 5:05 pm
rafalekkalwak@wp.pl wrote: Mon Dec 11, 2023 10:35 am Pytanie, mam licznik oparty o własną kompilacje z SuplaDevice - działa elegancko.
Zrobiłem builda z GUI-Generic- wszystko spoko, ale gada z CC1101 na tym samym hardware tylko w trybie konfiguracyjnym, jak wróci do normalnego trybu to nie ma komunikacji po radiu, jest jakieś inne ustawienie Core'ów procesora albo Wifi w GG?
Wszystko jest ustawione standardowo. A co na konsoli się wyświetla?
,
No właśnie nic extra ponad zwykłą komunikację supli, tak jakby SPI nie działało albo te dodatkowe gpio jakos źle ustawione, ale to jest kontrolowane w kodzie ktory dodałem z działającego licznika więc zgłupiałem jak odebrał coś w trybie config a w normalnym cisza, juz myślałem że ubilem radio xD
rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 527
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

Lector wrote: Mon Dec 11, 2023 5:44 pm No to zapowiada się ciekawie :)
Będzie ogarnięte do końca roku?
No i czy pojawi się w builderze?
Nie obiecuje ale jak mnie żona do porządków nie zagoni to jest taka opcja. W sumie to mam na kompie wersję z kluczem i wyborem wlasciwosci licznika jeśli to nie jest tylko woda. Walczę z opcją na kilka czujników. Taki jest cel żeby dodać do GG bo komuś to ogarniam to przy okazji się podzielę, a wiadomo że nie ma co liczyć że się samo zrobi bo wszyscy zajęci swoimi sprawami 😉

No i jak zrozumiem czemu działa tylko w trybie konfiguracyjnym.
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

rafalekkalwak@wp.pl wrote: Mon Dec 11, 2023 7:40 pm No właśnie nic extra ponad zwykłą komunikację supli, tak jakby SPI nie działało albo te dodatkowe gpio jakos źle ustawione, ale to jest kontrolowane w kodzie ktory dodałem z działającego licznika więc zgłupiałem jak odebrał coś w trybie config a w normalnym cisza, juz myślałem że ubilem radio xD
A może masz problem z zasilaniem? ;)
https://gui-generic-builder.supla.io/

Return to “GUI Generic”