v23.11 - termostat

krycha88
Been thanked: 5 times

Rysiu wrote: Sun Dec 10, 2023 4:51 pm
krycha88 wrote: Mon Nov 27, 2023 8:18 pm
Rysiu wrote: Mon Nov 27, 2023 7:57 pm Dzięki za wyjaśnienie. Może kiedyś w przyszłości uda się by móc uzależniać termostat bezprzewodowo od stacji pogodowej :)
Soft GG generowany dzisiaj.
Linki bezpośrednie w termostacie to efekt uboczny i nigdy tego nie testowslem :) może następuje jakiś restart urządzenia przy odczytywaniu linku i zapisywaniu danych termostatu wynikające z braku pamięci bo tam masz tylko esp8266.
Hej,
Sprawdziłem również na ESP32, efekt niestety ten sam.
Dane harmonogramu zapisane są na urządzeniu czy na serwerze?
Sprawdziłem na esp8266 i wg mnie wszystko działa poprawnie. W najnowszej wersji zmniejszyłem czas odczytu z z 5 min na 1min
https://gui-generic-builder.supla.io/
Rysiu

Chyba znalazłem problem. Jeśli w ustawieniach przekaźnika tryb termostatu jest w "Auto" po restarcie nie pamięta harmonogramu. Jeśli ustawię w tryb "grzanie" wszystko działa OK. Oczywiście na odczycie temperatury z linków bezpośrednich.
Basmar

Różne strefy czasowe.

Pozwoliłem sobie zainstalowac superowy termostar za granica w innej strefie czasowej niz strefa do której jest przypisany cloud. (cloud czas warszawski, urzadzenie czas Dublin, 1 godzina różnicy)

w Aplikacji Supla harmonogram wyswietla sie w lokalnym dla telefonu czasie a maly czarny pasek pokazuje co w danym momencie jest wykonywane.
Ze wzgledu na różne strefy termostat dziala zgodnie z polską strefa czasową (czyli wlasciwie) a aplikacja pokazuje ze jeszcze nie czas na wlaczenie ogrzewania zgodnie z harmonogramem.

Mówiac krótko, w aplikacji ogrzewanie ma jeszcze godzine do uruchomienia a termostat jest juz aktywny.

dla 99% uzytkownikow raczej nie ma to znaczenia, chba, ze wyjada do innej strefy czasowej.

Prosze w wolnej chwili zerknac, czy dla takich evenementów jest warto poswiecic czas na poprawki.

Pozdrawiam.
No i cały plan spalił na panewce :cry:
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Basmar wrote: Wed Dec 13, 2023 7:08 am Różne strefy czasowe.

Pozwoliłem sobie zainstalowac superowy termostar za granica w innej strefie czasowej niz strefa do której jest przypisany cloud. (cloud czas warszawski, urzadzenie czas Dublin, 1 godzina różnicy)

w Aplikacji Supla harmonogram wyswietla sie w lokalnym dla telefonu czasie a maly czarny pasek pokazuje co w danym momencie jest wykonywane.
Ze wzgledu na różne strefy termostat dziala zgodnie z polską strefa czasową (czyli wlasciwie) a aplikacja pokazuje ze jeszcze nie czas na wlaczenie ogrzewania zgodnie z harmonogramem.

Mówiac krótko, w aplikacji ogrzewanie ma jeszcze godzine do uruchomienia a termostat jest juz aktywny.

dla 99% uzytkownikow raczej nie ma to znaczenia, chba, ze wyjada do innej strefy czasowej.

Prosze w wolnej chwili zerknac, czy dla takich evenementów jest warto poswiecic czas na poprawki.

Pozdrawiam.
W cloud możesz zmienić sobie sterefe czasową.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

robertklepacki94 wrote: Wed Dec 13, 2023 7:33 am
Nie o to chodzi koledze.
Masz termostat i niby wszystko ok. Ale jedziesz, na wakacje w inna strefę czasową i potrzebujesz (akurat) przestawić harmonogram i musisz wtedy przeliczać czas ze swojego lokalnego na ten gdzie jest urządzenie/czas cloud.
Problem raczej z cyklu <1% ale coś na rzeczy jest.
YoMan
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

YoMan wrote: Wed Dec 13, 2023 7:37 am
Nie o to chodzi koledze.
Masz termostat i niby wszystko ok. Ale jedziesz, na wakacje w inna strefę czasową i potrzebujesz (akurat) przestawić harmonogram i musisz wtedy przeliczać czas ze swojego lokalnego na ten gdzie jest urządzenie/czas cloud.
Z rana za szybko czytam posty :D Dzięki za poprawę.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Basmar

YoMan wrote: Wed Dec 13, 2023 7:37 am
Nie o to chodzi koledze.
Yoman, dzięki za przetlumaczenie z polskiego na nasze.
Basmar

Patrzac w przyszloc moze wartoby dodac mozliwosc wybrania strefy czasowej urzadzenia bez wzgledu na to w jakiej strefie jest cloud.

Taka sugestia.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Basmar wrote: Wed Dec 13, 2023 8:12 am Patrzac w przyszloc moze wartoby dodac mozliwosc wybrania strefy czasowej urzadzenia bez wzgledu na to w jakiej strefie jest cloud.

Taka sugestia.
Bardziej kwestia tego żeby apka kierowała się przy wyświetlaniu i konfigurowaniu termostatu czasem cloud. I to chyba post w kierunku wątku o aplikacji i adresatami powinini być @mipolansk @pzygmunt @klew
YoMan
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ogólnie urządzenie może synchronizować czas z serwerem i wtedy w apce jest dostępne to sygnalizowanie aktualnej godziny poprzez czarny narożnik w programie.
Telefon powinien zazanczać godzinę na podstawie czasu lokalnego z serwera, a nie czasu aktualnie na telefonie. Na Androidzie to testowałem i działało kiedyś ok. Nie sprawdzałem na iOS.

Alternatywnie, na urządzeniu można ustawić czas niezależnie od serwera (GKW-01 tak ma), ale to wymaga zegarka z podtrzymaniem bateryjnym na termostacie. Wtedy na termostacie można ustawić sobie dowolny czas.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Nowości”