Termostat DIY do testowania :)

krycha88
Been thanked: 5 times

Jaka jest różnica między:
setTemperatureRoomMin a setDefaultTemperatureRoomMin
setTemperatureRoomMax a setDefaultTemperatureRoomMax
:)
https://gui-generic-builder.supla.io/
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

krycha88 wrote: Sat Dec 16, 2023 6:17 pm Jaka jest różnica między:
Te pierwsze ustawiają wartość bezpośrednio w strukturze konfiguracyjnej w klasie, a te z "default" ustawiają domyślne wartości.
Interfejs HVAC-a trzeba by posprzątać.
Użyj tych "default"
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krycha88

klew wrote: Sat Dec 16, 2023 9:14 pm
krycha88 wrote: Sat Dec 16, 2023 6:17 pm Jaka jest różnica między:
Te pierwsze ustawiają wartość bezpośrednio w strukturze konfiguracyjnej w klasie, a te z "default" ustawiają domyślne wartości.
Interfejs HVAC-a trzeba by posprzątać.
Użyj tych "default"
Czy te informacje są aktualizowane tylko przy pierwszej rejestracji urządzenia? Bo odpalam te metody gdy urządzenie jest już zarejestrowane to nic się nie zmienia.

Druga sprawa czy mogę w kodzie zrobić uproszenie i ustawiać jednocześnie SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT_AUTO oraz dla SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT czy muszę jednak rozróżniać rodzaj termostatu?
klew

One się powinny aktualizować przy pierwszym uruchomieniu urządzenia oraz po zmianie funkcji.
Z założenia te parametry miały być "readonly" i nie miały się zmieniać.
Możesz te temperatury ustawić dla obu funkcji
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

co trzeba wpisać w kodzie programu aby pobierać z serwera temperaturę jaka aktualnie wynika z harmonogramu?
Chodzi o przekazanie tej wartości do zmiennej żeby na oleda wyciągnąć.

A tak na marginesie to pod koniec roku nie maiłem za bardzo jak śledzić forum a tu proszę... Kawał dobrej roboty
krycha88

klew wrote: Sun Dec 17, 2023 1:23 pm One się powinny aktualizować przy pierwszym uruchomieniu urządzenia oraz po zmianie funkcji.
Skąd takie założenie? Patrząc na to jakie inne parametry są aktualnie synchronizowane to brak obsługi tych dwóch wygląda jak błąd :) Dla GG dorobiłem jednak ustawianie min max dla termostatu bo każdy (w tym ja) chce ustawić swoją temperaturę pracy urządzenia. Może dacie się namówić na zmianę tych założeń? :)
zzrr

zzrr wrote: Sun Dec 17, 2023 2:19 pm co trzeba wpisać w kodzie programu aby pobierać z serwera temperaturę jaka aktualnie wynika z harmonogramu?
@klew podpowiesz?
klew

zzrr wrote: Sun Dec 17, 2023 6:22 pm
zzrr wrote: Sun Dec 17, 2023 2:19 pm co trzeba wpisać w kodzie programu aby pobierać z serwera temperaturę jaka aktualnie wynika z harmonogramu?
@klew podpowiesz?
Jeśli urządzenie pracuje w trybie "program", to pobierasz po prostu:

Code: Select all

int getTemperatureSetpointHeat();
  int getTemperatureSetpointCool();
Jeśli chciałbyś odczytać to co wynika z programu, ale gdy termostat nie pracuje w trybie program, to będzie tam kilka kroków do zrobienia, ale nie wiem czy tego chcesz, więc daj znać ;)
klew

krycha88 wrote: Sun Dec 17, 2023 2:44 pm
klew wrote: Sun Dec 17, 2023 1:23 pm One się powinny aktualizować przy pierwszym uruchomieniu urządzenia oraz po zmianie funkcji.
Skąd takie założenie? Patrząc na to jakie inne parametry są aktualnie synchronizowane to brak obsługi tych dwóch wygląda jak błąd :) Dla GG dorobiłem jednak ustawianie min max dla termostatu bo każdy (w tym ja) chce ustawić swoją temperaturę pracy urządzenia. Może dacie się namówić na zmianę tych założeń? :)
Zakres pracy termostatu to coś, co jest określane przez producenta urządzenia. Każdy termostat jaki kupisz w sklepie ma określony min i max i nie da się tego przekroczyć. Oczywiście możliwość ograniczenia zakresu w UI jest czasem dostępna.

Tutaj trzeba też pamiętać o tym, że zmiana tych zakresów może "wywalić" inne rzeczy. Programy mają ustawione temperatury (które są walidowane względem min/max), w scenach możesz ustawić akcję w stylu "ustaw temperaturę X" i ta wartość też jest walidowana podczas tworzenia sceny itd.

Także na 100% ten zakres nie będzie edytowalny z poziomu Clouda. To powinna być fabryczna nastawa wynikająca z założeń konstrukcyjnych termostatu. W GG jak najbardziej powinno dać się to ustawić (analogicznie jak da się ustawić przekaźnik na jakimś GPIO).

Natomiast biorąc pod uwagę to, że ludzie często "tworzą" urządzenie w kilku krokach (dodają termostat, sprawdzają w Cloud, poprawiają ustawienia, itp.), to spróbuję to zmienić tak, aby zmiana w GG była aktualizowana na serwer bez konieczności usuwania urządzenia czy zmiany funkcji. Tylko trzeba pamiętać o tych potencjalnych błędach w konfiguracji wynikających z innych ustawień.
zzrr

klew wrote: Mon Dec 18, 2023 8:16 am
Jeśli urządzenie pracuje w trybie "program", to pobierasz po prostu:

Code: Select all

int getTemperatureSetpointHeat();
  int getTemperatureSetpointCool();
Jeśli chciałbyś odczytać to co wynika z programu, ale gdy termostat nie pracuje w trybie program, to będzie tam kilka kroków do zrobienia, ale nie wiem czy tego chcesz, więc daj znać ;)
Dzięki. To jest właśnie to o co mi chodziło. A jesli chodzi o cel ktory chcę osiągnąć to chcę na urządzeniu mieć widoczną temperaturę pomieszczenia oraz wskazanie do jakiej temperatury "dąży" system ogrzewania. Więc nie tyle bedzie mi raczej potrzeba wyciagania danych temperatury z harmonogramu jesli jest wyłączony ale bieżącej również takiej ustawionej w opcji Manual. Ale cos mi sie zdaje że to co przysłałes to wlasnie to. Bede w domu sprawdze. Zmieniłem w domu system ogrzewania, czas na termostat lub termostaty pokojowe. Ten kanał termostatu ktory powstał jak dla mnie zapowiada sie rewelacyjnie i jak dla mnie w odpowiednim momencie ;) . Robie wlasnie termostat na bazie tego cuda i zdecydowałem do sterowania kotłem wykorzystac transmisję BLE. Zobaczymy czy starczy wiedzy i czasu żeby to zadziałało :)

Return to “Nowości”