Problem z odczytem DS-ów

cr4y

krycha88 wrote: Sun Dec 17, 2023 7:00 pm
cr4y wrote: Sun Dec 17, 2023 6:45 pm Wracając do mojego, zrobiłem reset po powrocie i pomógł temperatury widoczne, ale nie o to chodzi.
Myślę, że nie problem jest w oprogramowaniu a w poprawnym podłączeniu i konfiguracji urządzenia :)
Nie czepiajac się softu bo zdaje sobie sprawę, że jest nad czym pracować, skoro na starej wersji działało bez problemu, nagle gubi pomiary to nie tu chodzi o "poprawną" konfiguracje urządzenia, na którym bez zmian wcześniej wszystko działało git. Zauważyłem, że nawet gosund SP111 po aktualizacji potrafi zgubić pomiar z jednego DS. ale nie o niego chodzi.
krycha88
Been thanked: 5 times

cr4y wrote: Sun Dec 17, 2023 8:50 pm Nie czepiajac się softu bo zdaje sobie sprawę, że jest nad czym pracować, skoro na starej wersji działało bez problemu, nagle gubi pomiary to nie tu chodzi o "poprawną" konfiguracje urządzenia, na którym bez zmian wcześniej wszystko działało git. Zauważyłem, że nawet gosund SP111 po aktualizacji potrafi zgubić pomiar z jednego DS. ale nie o niego chodzi.
Prąd nie kopie przy połączeniu SP111 i DS?🙃 Pokaż lepiej zdjęcie jak masz to podłączone z widocznym rezystorem pullup między zasilaniem a linia sygnałową.
https://gui-generic-builder.supla.io/
slawek

Zauważyłem to samo - gubi odczyty temperatury na sonoff POW R2. Dodatkowo nie działa licznik, nie da się też go skalibrować. Wiem, że brak separacji, ja używam tego ustrojstwa do wędzarni i jakoś sobie radzę z "kopaniem" (jest uziemiona). Czujnik na GPIO5, rezystor 4,7k, wcześniej działał z softem termostatu v4.9.8 bez zastrzeżeń, pomijając inne mankamenty tamtego softu. Pracować się da, bo wypada może 10% pomiarów, więc w moim zastosowaniu tragedii nie ma, ale potwierdzam fakt...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
cr4y

krycha88 wrote: Sun Dec 17, 2023 9:06 pm
cr4y wrote: Sun Dec 17, 2023 8:50 pm Nie czepiajac się softu bo zdaje sobie sprawę, że jest nad czym pracować, skoro na starej wersji działało bez problemu, nagle gubi pomiary to nie tu chodzi o "poprawną" konfiguracje urządzenia, na którym bez zmian wcześniej wszystko działało git. Zauważyłem, że nawet gosund SP111 po aktualizacji potrafi zgubić pomiar z jednego DS. ale nie o niego chodzi.
Prąd nie kopie przy połączeniu SP111 i DS?🙃 Pokaż lepiej zdjęcie jak masz to podłączone z widocznym rezystorem pullup między zasilaniem a linia sygnałową.
DSy na Rx, czasami po resecie pojawi się jedna temp. czasami dwie. A czujniki z SP111 w sumie nie kopią, mam tam 2xDS i 2xSHT30, siedzi to wreku
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
slawek

Masz rezystor 10k na kilka czujników - moim zdaniem za duży...
krycha88
Been thanked: 5 times

slawek wrote: Sun Dec 17, 2023 9:49 pm Zauważyłem to samo - gubi odczyty temperatury na sonoff POW R2. Dodatkowo nie działa licznik, nie da się też go skalibrować. Wiem, że brak separacji, ja używam tego ustrojstwa do wędzarni i jakoś sobie radzę z "kopaniem" (jest uziemiona). Czujnik na GPIO5, rezystor 4,7k, wcześniej działał z softem termostatu v4.9.8 bez zastrzeżeń, pomijając inne mankamenty tamtego softu. Pracować się da, bo wypada może 10% pomiarów, więc w moim zastosowaniu tragedii nie ma, ale potwierdzam fakt...
Ile DSów masz podpiętych?
https://gui-generic-builder.supla.io/
cr4y

W takim razie wskoczył 1K, po załączeniu jest ok, zobaczymy na jak długo.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

slawek wrote: Mon Dec 18, 2023 7:02 am Masz rezystor 10k na kilka czujników - moim zdaniem za duży...
Moim też. Zwykle zaczynamy od 4,7k i w razie problemów schodzimy w dół po 0,2k do mniej więcej 1,5k (chyba że mamy oscyloskop :D )
YoMan
Been thanked: 6 times

Przy 16-tu DS ja mam 750 om.
slawek

krycha88 wrote: Mon Dec 18, 2023 7:53 am Ile DSów masz podpiętych?
Jeden

Return to “GUI Generic”