ESP8266 - sterowanie bramą

slawek

TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Pawele

A jeśli chodzi o to ostatnie rozwiązania - znajdę jakieś informację jak tam wgrać suple (gdzie się podłączyć, do sonoffa wgrywałem więc chyba sobie poradzę)? ;) Chyba zakupię to z aliexpress a do tego czasu pobawię się tym co mam.

Przekaźniki na 5V pracują więc musiałbym 24V - 5V, ESP widzę ma 3,3 V (ale USB ma 5V więc musi je obniżyć..) tak więc 5V muszę pod micro usb czy można pod którąś nóżkę(którą?) tego układu wprowadzić i sobie obniży do 3,3V?

@pzygmunt Jaki wybrać tranzystor? Mają różne oznaczenia i dokładnie nie wiem. Kupiłbym od razu więcej do zabawy właśnie z ESP / przekaźnikami.
andras
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

Wgrasz bez problemu , może być zasilane 7 - 30 V , więc nic więcej nie potrzebujesz
Pawele

Zamówiłem tamten układ a czekając na niego zrobiłem z ESP. Lutowanie to mi tak średnio wychodzi a takiego układu to nie lutowałem nigdy (skończę to wrzucę) :D

Chciałbym jeszcze dopytać ile ustawić na wyjściu tego układu? 5V czy 5.2 - 5.3V? I czy jest sens dać jakiś bezpiecznik na wejściu (24V) tak na wszelki wypadek?

I gdzie w bramie się podłączyć? Zaraz za zasilaczem 230 - 24V czy w pinach opisanych w instrukcji jako "dodatkowe urządzenia 24V"?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”