Cześć,
Szukam rozwiązania do sterowania obrotami wentylatora za pomocą supli (dzisiaj realizuje to na ESPHome). Czy taki AC Dimmer można "zmusić" do pracy z suplą?
Update:
Inne: RGBW, RGB, Dimmer - podłączając GND i PWM do AC Dimmer nie działa starowanie obrotami - jest tylko ON/OFF
Dzięki za pomoc!
Sterowanie obrotami wentylatora - AC Dimmer
-
melon
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Ten moduł wymaga linii zero-cross. Kiedyś chyba były próby (@klew?) ale nie wychodziło i zostało odłożone "na kiedyś" (czytaj raczej nigdy lub bardzo niepredko). A faktycznie szkoda bo jest parę fajnych modułów.melon wrote: Sun Dec 24, 2023 1:09 pm Cześć,
Szukam rozwiązania do sterowania obrotami wentylatora za pomocą supli (dzisiaj realizuje to na ESPHome). Czy taki AC Dimmer można "zmusić" do pracy z suplą?
ACdimmer.png
Update:
Inne: RGBW, RGB, Dimmer - podłączając GND i PWM do AC Dimmer nie działa starowanie obrotami - jest tylko ON/OFF
Dzięki za pomoc!
Ten powinien dać rade:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
-
melon
Być może rozwiązaniem jest zmiana sygnału PWM na napięcia? Z informacji na stronie robodyn można sterować dimmerem za pomocą napięć:
Napięcie sygnału sterującego VCC: 3.3V - 5V / 10mA
Jak uda mi się to kiedyś przetestować powrócę z informacją.
Napięcie sygnału sterującego VCC: 3.3V - 5V / 10mA
Jak uda mi się to kiedyś przetestować powrócę z informacją.