Oled, lcd - co można i jak wyświetlić?

bruno360

Czy ten link bezpośredni to trzeba cały skopiować do ustawień modułu czy jakoś jego część. Ktoś podał tutaj że się wycina jego część i tak zrobiłem ale niestety nie pokazuje temperatur. Mógłby ktoś dla przykładu pokazać ten wycinek linku do skopiowania ?
Pietras81
Been thanked: 1 time

bruno360 wrote: Tue Nov 21, 2023 7:03 pm Czy ten link bezpośredni to trzeba cały skopiować do ustawień modułu czy jakoś jego część. Ktoś podał tutaj że się wycina jego część i tak zrobiłem ale niestety nie pokazuje temperatur. Mógłby ktoś dla przykładu pokazać ten wycinek linku do skopiowania ?
tyle trzeba wkleić
4338/vxnAAvBEjQDjtB/read
https://pietras-81.aqi.eco/
wladziu22

Hej,
Czy gdzieś w Supla można zmienić wielkość wyświetlacza na taki jaki mam OLED 0.91 '' ?

Sprawdziłem wybór w konfiguratorze urządzenia w menu I2C>LCD>OLED 0.96'' i efekt jest taki, że rysuje ale brakuje poziomych pixeli (oczywiście jest to dla mnie zrozumiałe).

Druga sprawa, gdzie można ustawić co miałoby się rysować na wyświetlaczu ? W chmurze Supla gdzieś są ustawienia?

Pozdrawiam.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

wladziu22 wrote: Sun Dec 10, 2023 10:38 pm Hej,
Czy gdzieś w Supla można zmienić wielkość wyświetlacza na taki jaki mam OLED 0.91 '' ?

Sprawdziłem wybór w konfiguratorze urządzenia w menu I2C>LCD>OLED 0.96'' i efekt jest taki, że rysuje ale brakuje poziomych pixeli (oczywiście jest to dla mnie zrozumiałe).

Druga sprawa, gdzie można ustawić co miałoby się rysować na wyświetlaczu ? W chmurze Supla gdzieś są ustawienia?

Pozdrawiam.
Obsługa wyświetlaczy na urządzeniach, to kwestia wyłącznie oprogramowania na urządzeniu (czyli pewnie w Twoim przypadku to Gui Generic). W Cloud nic nie ustawisz, wszystko co jest, jest na stronie konfiguracyjnej urządzenia.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
DoktorPio

Witam mam takie pytanie. Podłączyłem wyświetlacz OLED 1.3 uruchomiłem go w GG .Mam podłączone 3 DS18B20 i BME 280 ale na wyświetlaczu pojawiają mi się wartości tylko z dwóch DS które są skonfigurowane pod termostat. Gdzie można włączyć pozostały DS i pomiary z BME ?
dobo

Postanowiłem, że sprawdzę sobie DSy i do tego użyłem po raz pierwszy ESP32 (nawet obyło się bez problemów o których kiedyś czytałem).
I teraz pytanie czy coś się zmieniło pod względem wybudzania wyświetlacza po jego wygaszeniu?
W starym sofcie na ESP8266 (GUI-Generic v4.1.3) wybudzanie można było ustawić w I2C wskazując GPIO robiłem to zawsze w ten sposób, że ustawiałem to samo GPIO co do CFG ale na nowym sofcie nie mam takiej możliwości ponieważ nie ma tam opcji "Przycisk OLED"

OLED ------ SH1106 - 1,3''
Przycisk OLED ------ GPIO0-D3

GG v7.10.11 wybrane opcje:
ESP32C3
Podstawowe:
- ustawienia standardowe (nic nie zmieniałem)
1Wire:
- Sensor DS18B20 (podłączony)

I2C:
- Sensor BME280 (podłączony)
- Wyświetlacz OLED SSD1306, SH1106 (podłączony)
- Sensor MAX44009 (jeszcze nie podłączony)
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Zmieniło się odkąd ruszył termostat
kurus

Dokładnie tak samo zauważyłem że kiedy wszedł termostat to się zmieniło w sofcie z oled bez termostatu, a dokładnie od czasu od kiedy ekran reaguje na każdy przycisk.. wrzucam naganie przed nagraniem zrobiłem restart esp i ekrany się zmieniają i zobacz jak zaczynam używać przyciski to ekran się zatrzymuje i nie przewija, coś tu ewidentnie się popsuło :|

https://drive.google.com/file/d/1NLxebP ... p=drivesdk
dobo

To w jaki sposób teraz podświetla się OLEDa i zmienia się ekrany?
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Dłuższe przytrzymanie każdego przycisku zmienia ekran

Return to “Ogólna dyskusja”