Termostat DIY do testowania :)

User avatar
veeroos
Posts: 378
Joined: Sun Mar 20, 2022 9:30 am
Location: Głogów

Post

Mam pytanko co do samej obsługi termostatu, bo może to jest normalne. Chodzi mi o przełączanie pomiędzy trybami grzanie/chłodzenie. Czy to normalne jest, że podczas przełączania pomiędzy tymi trybami ładują się wartości domyślne? Nie zapamiętują się one? Nie ważne, czy jestem połączony online, czy offline, czy robię zmianę bezpośrednio zalogowany do clouda, czy lokalnie. Wartości pobieram:

Code: Select all

hvac->getTemperatureSetpointHeat();
oraz

Code: Select all

hvac->getTemperatureSetpointCool();
po restarcie urządzenia wartości nastaw dla trybu, w którym znajdowało się urządzenie są wyświetlane poprawnie, czyli pamięta ustawienia, ale po przełączeniu trybu są przywracane do ustawień domyślnych. Może jest to normalne, ale prosiłbym o potwierdzenie, bo projekt bym wrzucił na forum ;) , ale chcę wiedzieć czy wszystko działa poprawnie ;)
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005
zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

veeroos wrote: Fri Dec 22, 2023 6:41 pm Czy to normalne jest, że podczas przełączania pomiędzy tymi trybami ładują się wartości domyślne?
No raczej tak nie powinno być że ładują się ustawienia domyślne. Ale z tego co zrozumiałem pytanie to Tobie ładują sie domyslne histereza tem max min. Tak? I na pewno Ci chodzi o grzanie/chłodzenie a nie o grzanie/pauza? Bo moze w takiej sytuacji faktycznie zmieniasz calkowicie rodzaj urządzenia i moze to i normalne. Chyba @klew by musiał sie wypowiedzieć
User avatar
veeroos
Posts: 378
Joined: Sun Mar 20, 2022 9:30 am
Location: Głogów

Post

zzrr wrote: Fri Dec 22, 2023 7:42 pm
veeroos wrote: Fri Dec 22, 2023 6:41 pm Czy to normalne jest, że podczas przełączania pomiędzy tymi trybami ładują się wartości domyślne?
No raczej tak nie powinno być że ładują się ustawienia domyślne. Ale z tego co zrozumiałem pytanie to Tobie ładują sie domyslne histereza tem max min. Tak? I na pewno Ci chodzi o grzanie/chłodzenie a nie o grzanie/pauza? Bo moze w takiej sytuacji faktycznie zmieniasz calkowicie rodzaj urządzenia i moze to i normalne. Chyba @klew by musiał sie wypowiedzieć
Chodzi o grzanie/chłodzenie, wtedy i tak urządzenie idzie w STOP, ale temperatura i histereza ustawia się domyślnie. Jest tak jak piszesz zmienia się rodzaj urządzenia, więc to może być normalne, poprostu chciałem wiedzieć czy gdzieś jeszcze mam błąd w programie, czy tak właśnie musi być. Mi to nie przeszkadza, bo i tak urządzenie jest w trybie STOP i można ustawić temperaturę, w normalnej pracy nie zmienia się tych trybów praktycznie wcale.
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005
User avatar
klew
Posts: 8765
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Tam kasuje się aktualna nastawa temperatury do jakiej miało być grzanie (lub chłodzenie) w trybie ręcznym. Reszta parametrów jest bez zmian. Szczerze, to w termostacie jest tyle różnych detali, że nie pamiętam co autor miał na myśli w każdym z nich :P
Na razie zostawiam to tak jak jest, chyba, że jakieś argumenty sensowne znajdziemy za zmianą :)
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
veeroos
Posts: 378
Joined: Sun Mar 20, 2022 9:30 am
Location: Głogów

Post

Nie przeszkadza ;) , Harmonogram się nie zmienia, więc wydaje mi się że nie ma sensu tego zmieniać, jak ktoś zmienia urządzenie z chłodniczego na grzejne i na odwrót, to z pełną tego świadomością to robi, ważne że serwer przyjmuje te zmiany, nie trzeba ponownie rejestrować urządzenia w Cloudzie. Poprostu trzeba pamiętać, że przełączając funkcję termostatu, należy także ustawić temperaturę. Można to też obejść i zapamiętywać temperaturę w zewnętrznej pamięci, ja mam podłączony do termostatu DS3231 z pamięcią, więc mógłbym na przykład tam sobie przechowywać ostatnią nastawioną temperaturę i z tej pamięci setować wartości do serwera przy zmianie trybu pracy, ale czy jest sens? Wydaje mi się że nie, chyba że ktoś się bardzo uprze i taką funkcję sobie zaimplementuje.
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005
dario
Posts: 2
Joined: Sat Dec 23, 2023 11:36 pm

Post

Witam. Na czym polega funkcjonalność termostatu Supla w trybie: RÓŻNICOWY?
Potrzebuję takiego termostatu, który by załączał przekaźnik w momencie pojawienia się określonej przeze mnie RÓŻNICY temperatury pomiędzy dwoma czujnikami. Czy jest to możliwe w Supli? Próbuję na różne sposoby, lecz takiej funkcjonalności jeszcze nie znalazłem. :-(
User avatar
veeroos
Posts: 378
Joined: Sun Mar 20, 2022 9:30 am
Location: Głogów

Post

dario wrote: Sun Dec 24, 2023 12:18 am ...
A to nie będzie czasami to?

Code: Select all

https://github.com/SUPLA/supla-device/blob/7db7da625b4072df344f75b8048126f62d312a58/src/supla/control/hvac_base.h#L347
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005
lukasz06
Posts: 874
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

Tez na to czekam, ma pojawić się później.
Apka na razie tego nie wspiera.
LukaszH
Posts: 653
Joined: Sat Dec 14, 2019 11:49 pm

Post

Zastanawiałem się nad sterownikiem ogrzewania do podłogówki i chciałem zapytać kilka rzeczy:
1. Aby sterować podłogówką należy rozważyć 3 obwody:
a) Uruchomienie siłowników na zaworach - należy je uruchomić minimum na 1min przed włączeniem pompy obiegowej aby zdążyły otworzyć obwód odpowiedniej pętli. Fajnie jak by można było dodać kilka GPIO jako przekaźniki konfigurowalne, natomiast też da się ogarnąć kilka pętli z jednego przekaźnika.
b) Uruchomienie pieca - Ten GPIO do przekaźnika powinien uruchomić piec po ustawionym czasie (taki parametr widzę w cloud: "Minimalny czas WYŁĄCZENIA przed ponownym włączeniem ogrzewania"). Jednak jeśli nie ma punktu a), to nie można tego dobrze wykorzystać.
c) Uruchomienie pompy obiegowej - ten GPIO do przekaźnika może uruchamiać się w tym samym czasie co piec. Można by pomyśleć o jakimś offset

2. Kilka pokoi mogło by mieć własne termostaty albo czujniki DS na dobrze zrobionej linii one wire, ale w Cloud jak ustawi się grupę termostatów niestety nie widać tego w apce, aby cały dom sterować wspólnie. Być może jeszcze nie jest to dokończone ?

Pytanie czy punkt 1 aby stworzyć 3 obwody (3 GPIO) jest możliwe z tymi przesunięciami czasowymi dla siłowników obwodów, pieca i pompy + pewnie przydało by się jeszcze jeden GPIO dla sygnalizacji pracy ?
User avatar
klew
Posts: 8765
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

LukaszH wrote: Fri Dec 29, 2023 10:31 am Zastanawiałem się nad sterownikiem ogrzewania do podłogówki i chciałem zapytać kilka rzeczy:
1. Aby sterować podłogówką należy rozważyć 3 obwody:
a) Uruchomienie siłowników na zaworach - należy je uruchomić minimum na 1min przed włączeniem pompy obiegowej aby zdążyły otworzyć obwód odpowiedniej pętli. Fajnie jak by można było dodać kilka GPIO jako przekaźniki konfigurowalne, natomiast też da się ogarnąć kilka pętli z jednego przekaźnika.
b) Uruchomienie pieca - Ten GPIO do przekaźnika powinien uruchomić piec po ustawionym czasie (taki parametr widzę w cloud: "Minimalny czas WYŁĄCZENIA przed ponownym włączeniem ogrzewania"). Jednak jeśli nie ma punktu a), to nie można tego dobrze wykorzystać.
c) Uruchomienie pompy obiegowej - ten GPIO do przekaźnika może uruchamiać się w tym samym czasie co piec. Można by pomyśleć o jakimś offset

2. Kilka pokoi mogło by mieć własne termostaty albo czujniki DS na dobrze zrobionej linii one wire, ale w Cloud jak ustawi się grupę termostatów niestety nie widać tego w apce, aby cały dom sterować wspólnie. Być może jeszcze nie jest to dokończone ?

Pytanie czy punkt 1 aby stworzyć 3 obwody (3 GPIO) jest możliwe z tymi przesunięciami czasowymi dla siłowników obwodów, pieca i pompy + pewnie przydało by się jeszcze jeden GPIO dla sygnalizacji pracy ?
Obecny termostat nie ma takich funkcji.
Jeśli chciałbyś to wszystko zrobić na jednym urządzeniu, to jest to oczywiście wykonalne - kwestia odpowiedniego zaprogramowania.
Jeśli na kilku urządzeniach, to komunikacja jest obecnie tylko przez serwer, więc do działania wymaga dostępu do serwera. Jakimś reakcjami i scenami powinno dać się to zrobić.

Sterowanie grupowe dla termostatów jest w planach, ale nie jest jeszcze dostępne
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “Nowości”