Code: Select all
hvac->getTemperatureSetpointHeat();
hvac->getTemperatureSetpointCool();
hvac->getTemperatureSetpointHeat();
hvac->getTemperatureSetpointCool();
No raczej tak nie powinno być że ładują się ustawienia domyślne. Ale z tego co zrozumiałem pytanie to Tobie ładują sie domyslne histereza tem max min. Tak? I na pewno Ci chodzi o grzanie/chłodzenie a nie o grzanie/pauza? Bo moze w takiej sytuacji faktycznie zmieniasz calkowicie rodzaj urządzenia i moze to i normalne. Chyba @klew by musiał sie wypowiedziećveeroos wrote: Fri Dec 22, 2023 6:41 pm Czy to normalne jest, że podczas przełączania pomiędzy tymi trybami ładują się wartości domyślne?
Chodzi o grzanie/chłodzenie, wtedy i tak urządzenie idzie w STOP, ale temperatura i histereza ustawia się domyślnie. Jest tak jak piszesz zmienia się rodzaj urządzenia, więc to może być normalne, poprostu chciałem wiedzieć czy gdzieś jeszcze mam błąd w programie, czy tak właśnie musi być. Mi to nie przeszkadza, bo i tak urządzenie jest w trybie STOP i można ustawić temperaturę, w normalnej pracy nie zmienia się tych trybów praktycznie wcale.zzrr wrote: Fri Dec 22, 2023 7:42 pmNo raczej tak nie powinno być że ładują się ustawienia domyślne. Ale z tego co zrozumiałem pytanie to Tobie ładują sie domyslne histereza tem max min. Tak? I na pewno Ci chodzi o grzanie/chłodzenie a nie o grzanie/pauza? Bo moze w takiej sytuacji faktycznie zmieniasz calkowicie rodzaj urządzenia i moze to i normalne. Chyba @klew by musiał sie wypowiedziećveeroos wrote: Fri Dec 22, 2023 6:41 pm Czy to normalne jest, że podczas przełączania pomiędzy tymi trybami ładują się wartości domyślne?
A to nie będzie czasami to?
https://github.com/SUPLA/supla-device/blob/7db7da625b4072df344f75b8048126f62d312a58/src/supla/control/hvac_base.h#L347
Obecny termostat nie ma takich funkcji.LukaszH wrote: Fri Dec 29, 2023 10:31 am Zastanawiałem się nad sterownikiem ogrzewania do podłogówki i chciałem zapytać kilka rzeczy:
1. Aby sterować podłogówką należy rozważyć 3 obwody:
a) Uruchomienie siłowników na zaworach - należy je uruchomić minimum na 1min przed włączeniem pompy obiegowej aby zdążyły otworzyć obwód odpowiedniej pętli. Fajnie jak by można było dodać kilka GPIO jako przekaźniki konfigurowalne, natomiast też da się ogarnąć kilka pętli z jednego przekaźnika.
b) Uruchomienie pieca - Ten GPIO do przekaźnika powinien uruchomić piec po ustawionym czasie (taki parametr widzę w cloud: "Minimalny czas WYŁĄCZENIA przed ponownym włączeniem ogrzewania"). Jednak jeśli nie ma punktu a), to nie można tego dobrze wykorzystać.
c) Uruchomienie pompy obiegowej - ten GPIO do przekaźnika może uruchamiać się w tym samym czasie co piec. Można by pomyśleć o jakimś offset
2. Kilka pokoi mogło by mieć własne termostaty albo czujniki DS na dobrze zrobionej linii one wire, ale w Cloud jak ustawi się grupę termostatów niestety nie widać tego w apce, aby cały dom sterować wspólnie. Być może jeszcze nie jest to dokończone ?
Pytanie czy punkt 1 aby stworzyć 3 obwody (3 GPIO) jest możliwe z tymi przesunięciami czasowymi dla siłowników obwodów, pieca i pompy + pewnie przydało by się jeszcze jeden GPIO dla sygnalizacji pracy ?