Termostat

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

[email protected] wrote: Sat Dec 30, 2023 5:08 pm Chciałem zastosować termostat do zdalnego sterowania piekarnikiem. Niestety nie można zadawać temperatury powyżej 75stC. Jest jakiś powód dla, którego nie można by odpuścić nastawy do np. 300stC?
Soft na urządzeniu określa dozwolony zakres temperatur
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Duch__
Been thanked: 6 times

Idzie z softu wyciągnąć informacje jaka temperatura ma być docelowa? Nie potrzebuje pełnego termostatu z histerezą, chłodzeniem itp., interesuje mnie okrojona wersja z możliwością tylko zadania temperatury docelowej. Ową temperaturę przesyłał bym do mojego termostatu.
klew

Duch__ wrote: Sat Dec 30, 2023 6:15 pm Idzie z softu wyciągnąć informacje jaka temperatura ma być docelowa? Nie potrzebuje pełnego termostatu z histerezą, chłodzeniem itp., interesuje mnie okrojona wersja z możliwością tylko zadania temperatury docelowej. Ową temperaturę przesyłał bym do mojego termostatu.
Idzie wyciągnąć, ale on nadal będzie pracował jak termostat;)
Planuję zrobić okrojoną wersję do tego typu integracji, ale jeszcze nie wiem kiedy to będzie
rotkeh

klew
Nie bardzo rozumiem działanie termometru dodatkowego . Jest do wyboru opcja "źródło ciepła ", wybieram i zaznaczam opcję kontrola źródła ciepła , ustawiam temperatury . np minimalna 30 a max 34. Czy termostat działa gdy źródło ciepła zawiera się miedzy temp. max a minimum to wtedy pracuje termostat i dąży do osiągnięcia zadanej głównej temperatury ( w tym przypadku 22 st. C). Mi wychodzi że rozszerza zakres pracy i pracuje od 22 do 34, tak jakby nie uwzględniał temperatury minimalnej źródła. Chyba że ta kontrola źródła ciepła na czymś innym polega. Proszę o informację Pozdrawiam.
klew

rotkeh wrote: Sat Dec 30, 2023 8:41 pm
klew
Nie bardzo rozumiem działanie termometru dodatkowego . Jest do wyboru opcja "źródło ciepła ", wybieram i zaznaczam opcję kontrola źródła ciepła , ustawiam temperatury . np minimalna 30 a max 34. Czy termostat działa gdy źródło ciepła zawiera się miedzy temp. max a minimum to wtedy pracuje termostat i dąży do osiągnięcia zadanej głównej temperatury ( w tym przypadku 22 st. C). Mi wychodzi że rozszerza zakres pracy i pracuje od 22 do 34, tak jakby nie uwzględniał temperatury minimalnej źródła. Chyba że ta kontrola źródła ciepła na czymś innym polega. Proszę o informację Pozdrawiam.
Ta funkcja służy do utrzymywania minimalnej temperatury i pilnowania aby nie przekraczała maksymalnej.
Typowe zastosowanie to czujnik temperatury w podłodze. Przykładowo ma zawsze utrzymywać temperaturę podłogi min 22 stopnie i nie przekraczać 27 stopni.
Gdy temperatura podłogi spadnie poniżej 22, to termostat się włączy niezależnie od temperatury na głównym termometrze.
Gdy temperatura podłogi przekroczy 27, to termostat będzie wyłączony niezależnie od temperatury głównego termometru.
Typ dodatkowego termometru nie jest brany pod uwagę. Jedynie typ "wyłączony" jest respektowany
rotkeh

Czyli to nie ma nic wspólnego ze źródłem ciepła, a jedynie rozszerza zakres pracy, a wybór źródła, ciepła ,chłodu ,wody i podłogówki nic nie zmienia w działaniu. Jak można ustawić próg wyłączenia termostatu gdy temperatura na źródle ciepła spada poniżej wartości np,45 st C , i wraca do poprzedniego ustawienia po wzroście temperatury. Sprawdzałem warunkowanie ale nie działa dla termostatu.
klew

rotkeh wrote: Sat Dec 30, 2023 11:06 pm Czyli to nie ma nic wspólnego ze źródłem ciepła, a jedynie rozszerza zakres pracy, a wybór źródła, ciepła ,chłodu ,wody i podłogówki nic nie zmienia w działaniu. Jak można ustawić próg wyłączenia termostatu gdy temperatura na źródle ciepła spada poniżej wartości np,45 st C , i wraca do poprzedniego ustawienia po wzroście temperatury. Sprawdzałem warunkowanie ale nie działa dla termostatu.
Włączenie termostatu powinno skutkować włączaniem grzania.

Reakcjami z poziomu Clouda powinno się dać włączyć i wyłączyć termostat
rotkeh

klew wrote: Sat Dec 30, 2023 11:30 pm
Włączenie termostatu powinno skutkować włączaniem grzania.

Reakcjami z poziomu Clouda powinno się dać włączyć i wyłączyć termostat
Ustawiłem dwie reakcje jedna dla wyłączenia, a drugą dla załączenia. Jeśli reakcja wyłączenia zajdzie w czasie pracy ręcznej, to reakcja załączenia wraca do poprzedniego stanu przed wyłączeniem . Jedynie przy wyłączonym po powrocie wraca do programu. Dziękuję dobra robota na tą chwile spełnia moje potrzeby i pracuje zgodnie z logiką jakiej potrzebowałem , :D
Basmar

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Pytanie odnośnie maksymalnej temperatury.
Zainstalowałem 3 Termostaty w Irlandii i wszystko działa jak należy, kawał dobrej roboty po stronie Supla Team.
Czy byłały mozliwość ustawienia maksymalnej temperatury dla grzenia wody 65 stopni?

Pozdrawiam,

Marcin
No i cały plan spalił na panewce :cry:
klew

Basmar wrote: Mon Jan 01, 2024 3:56 pm Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Pytanie odnośnie maksymalnej temperatury.
Zainstalowałem 3 Termostaty w Irlandii i wszystko działa jak należy, kawał dobrej roboty po stronie Supla Team.
Czy byłały mozliwość ustawienia maksymalnej temperatury dla grzenia wody 65 stopni?

Pozdrawiam,

Marcin
Soft na urządzeniu określa zakres temperatur.
Jeśli to jest do ciepłej wody użytkowej, to jest na to dedykowana funkcja z większym zakresem

Return to “Ogólna dyskusja”