ESP8266 Primary GUI - Termostat

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

dobo wrote: Sat Feb 11, 2023 10:28 pm Dla bajeru i testu ;) wrzuciłem soft do obudowy z tematu viewtopic.php?p=144111#p144111
Z obudową do czegokolwiek to zawsze na końcu kombinowanie. A tu... no no. fajowo to wykombinowałeś. Przydało by Ci się do tego sterowanie jakimś zdalnym przekaźnikiem żeby się z kablami nie plątać bo w obudowie widzę przekaźnik chyba nie planowany. Np coś takiego jak poniżej koszt nadajnika i odbiornika 12zł. Po stronie odbiornika jakiś tani STM32 abo jakieś arduinko i cacy działa. Myślę że dla termostatu zasięgi w kilometrach nie potrzebne.
Nadajnik RF Rozmiar 15x11.8 mm. Patrzyłem na Twój projekt obudowy, spokojnie wchodzi. Jak będziesz chciał coś pokombinować i potrzebował podpowiedzi to daj znać.
nad_odb.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
myszektbg

Próbuje uruchomić jakiś termostat i mam trochę problemy. Nie wiem dlaczego ale wersja by Elmaya działa ale ... no właśnie nie reaguje na opcje auto/manual. Uruchomiłem wersję by krycha88 i tu działa mi wszystko i jest dobrze, poza wyświetlaczem jaki tu jest pinout pod oleda ? ( i jakiego :) bo mam 0,96). Mam to na Wemos D1 mini 4MB - tak mi go wszystko wykrywa

PS.
Chyba zwalczyłem problem, niestety Wemos padł po 2-3 programowaniach i takie były efekty. Przyszły mi inne i po zaprogramowaniu wszystko chodzi. Znaczy się Termostat Elmaya :,) a do tego to nie znalazłem informacji o wyświetlaczu więc go chyba nie ma i nie jest przewidziany :D, a szkoda bo jest dobra konfiguracji i chodzi bez problemu.
marcins29

zzrr wrote: Tue Jan 17, 2023 12:52 am Witam kolegów.
jeśli ktoś jest zainteresowany to udostępniam wsad do Wemosa D1 mini. Potrzebowałem takiego wg kryteriów jak poniżej więc go skleiłem do wersji działającej jak było mi potrzeba.
Na angielskojęzycznej stronie ten termostat jest w innych wersjach ale wszystkie które sprawdzałem były na nieaktualnych bibliotekach i albo nie działał tryb konfiguracji albo sterowanie było nie takie jak mi akurat potrzeba. Więc jeśli komuś ta wersja odpowiada to z przyjemnością udostępniam.
- zmieniłem obsługę pamięci w celu przedłużenia żywotności EEPROMA . Dane zapisywane są tylko przy zmianie stanu (1.auto/manual, 2.przek.wł/wył, 3. temp. termostatu i 4.histereza). Dane są przywracane z pamięci przy starcie WEMOSA, może pracować online przy awarii WiFi. Jedynie nie da się wtedy zmieniać histerezy. Histerezę jak i wszystkie inne parametry można ustawić z poziomu aplikacji w telefonie lub na stronie Supli. Temperatura i histereza ustawiana co 0.1C. i obie wartości widoczne na wyświetlaczu.
Przytrzymanie przycisku +/- powoduje szybkie przestawienie temperatury. Przełączenie termostatu w tryb konfiguracji pin D5 5s sterowany minusem. Po wgraniu Firmware config domyślnie uruchomi się z automatu. Wemos będzie rozgłaszał własną sieć. Adres standardowy 192.168.4.1 Zakres tem. 0 - 100C, zakres histerezy 0 - 10C.
Jedno klikniecie D5 przełączanie Auto/Manual. Dwa szybkie naciśnięcia D5 Wł/Wył przekaźnik w trybie manual. 5s D5 Config.
D7-UP | D6-DOWN | D5-AUTO/Manual, wł/wył przekaźnik, CONFIG | D1-przekaźnik (+ przy ON) | D2 - Sygnał z DS18B20 | D3-SDA OLED | D4-SCL OLED. OLED 1306
TermostatWemosHistCo01TempCo01.rar 20230116_195815.jpg Screenshot_20230116-200501_SUPLA.jpg

Pozdrawiam.
Witam, czy istnieje taki soft , tylko pod oleda 1.3" ? Pozdrawiam
lasmarek

jeśli ktoś jest zainteresowany to udostępniam wsad do Wemosa D1 mini. Potrzebowałem takiego wg kryteriów jak poniżej więc go skleiłem do wersji działającej jak było mi potrzeba.
Na angielskojęzycznej stronie ten termostat jest w innych wersjach ale wszystkie które sprawdzałem były na nieaktualnych bibliotekach i albo nie działał tryb konfiguracji albo sterowanie było nie takie jak mi akurat potrzeba. Więc jeśli komuś ta wersja odpowiada to z przyjemnością udostępniam.
- zmieniłem obsługę pamięci w celu przedłużenia żywotności EEPROMA . Dane zapisywane są tylko przy zmianie stanu (1.auto/manual, 2.przek.wł/wył, 3. temp. termostatu i 4.histereza). Dane są przywracane z pamięci przy starcie WEMOSA, może pracować online przy awarii WiFi. Jedynie nie da się wtedy zmieniać histerezy. Histerezę jak i wszystkie inne parametry można ustawić z poziomu aplikacji w telefonie lub na stronie Supli. Temperatura i histereza ustawiana co 0.1C. i obie wartości widoczne na wyświetlaczu.
Przytrzymanie przycisku +/- powoduje szybkie przestawienie temperatury. Przełączenie termostatu w tryb konfiguracji pin D5 5s sterowany minusem. Po wgraniu Firmware config domyślnie uruchomi się z automatu. Wemos będzie rozgłaszał własną sieć. Adres standardowy 192.168.4.1 Zakres tem. 0 - 100C, zakres histerezy 0 - 10C.
Jedno klikniecie D5 przełączanie Auto/Manual. Dwa szybkie naciśnięcia D5 Wł/Wył przekaźnik w trybie manual. 5s D5 Config.
D7-UP | D6-DOWN | D5-AUTO/Manual, wł/wył przekaźnik, CONFIG | D1-przekaźnik (+ przy ON) | D2 - Sygnał z DS18B20 | D3-SDA OLED | D4-SCL OLED. OLED 1306
TermostatWemosHistCo01TempCo01.rar 20230116_195815.jpg Screenshot_20230116-200501_SUPLA.jpg

Pozdrawiam.
Witaj. Bardzo dobrze dziala Twój termostat, dzieki za pracę. Mam pytanie czy można zmienić histerezę do np. 30 stopni. Potrzebuje sterowc zaworem trójdrożnym i ciśnieniowy zbiornik solarny uruchamia mi się przy około 60 stopni a chciałbym żeby zamykał dopływ poniżej 35 stopni. 10 stopni to mała różnica dla mnie. Pozdrawiam
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Też mam ciśnieniowy zbiornik solarny i używam warunkowania w sofcie, może wypróbuj sobie czy ci to odpowiada.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

lasmarek wrote: Thu Sep 07, 2023 3:50 pm
Witaj. ... Mam pytanie czy można zmienić histerezę do np. 30 stopni. Potrzebuje sterować zaworem trójdrożnym i ciśnieniowy zbiornik solarny uruchamia mi się przy około 60 stopni a chciałbym żeby zamykał dopływ poniżej 35 stopni. 10 stopni to mała różnica dla mnie. Pozdrawiam
Cześć. fajnie że działa jak trzeba. Tak informacyjnie tylko powiem że parę postów dalej wstawiłem to samo tylko w nowszej wersji z możliwością przełączenia w tryb grzanie/chłodzenie i takie tam jeszcze małe modyfikacje jak korekta temperatury i coś tam jeszcze nawet nie pamiętam co :D. Podłączenie i sterowanie zostało tak samo . download/file.php?id=26051

Co do histerezy... Od kilku miesięcy zaglądam na forum tak w wolnej sekundzie tylko. Jestem na etapie przeróbki całej instalacji ogrzewania w domu. Robię to sobie samodzielnie i brakuje mi czasu na wszystko. Może ktoś z kolegów na forum w wolnym czasie zmodyfikuje kod. Sorki i pozdrawiam
jaros2112

Możesz pokazać soft po poprawkach?
lasmarek

lukasz06 wrote: Thu Sep 07, 2023 6:08 pm Też mam ciśnieniowy zbiornik solarny i używam warunkowania w sofcie, może wypróbuj sobie czy ci to odpowiada.
Chętnie wypróbuję . A masz binarkę?
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Zaznaczasz w GG warunkowanie.
walimar

Pozdrawiam.
Witam serdecznie.
jestem zainteresowany uruchomieniem tego termostatu. Jadnak przy instalacji napotykam na problem rejestracji w Supla Cloud. Przy instalacji softu wszystko przebiega bez większego problemu. Program się instaluje, na wyświetlaczu niby jest wszystko ok, pokazuje temperaturę, przyciski działają. Można ustawiać temperaturę, oprócz histerezy - ale podobno tak ma być, bo można ją ustawiać tylko w supli lub w aplikacji na smartfonie. Problem jest jednak taki, że nie mogę się zarejestrować w Supli Cloud. Wemos D1 Mini po wgraniu softu tworzy swoją sieć wi-fi przez którą można skonfigurować program. Do momentu ustawień i naciśnięciu przycisku "zapisz i restartuj" wszystko przebiega prawidłowo. Problem zaczyna się w momencie wyciągnięcia kabla po tej procedurze konfiguracji. Z jakiejś przyczyny nie jest wyłączana sieć stworzona przez Wemosa. Nawet po wyjęciu kabla z komputera ta sieć wisi i jest jakby aktywna. Gdy włączę Wemosa nawet po 1-2 min, na innym niezależnym zasilaniu, to łączy się on ze swoją wcześniej stworzoną siecią. Po wyjęciu kabla po wgraniu softu, powinien on rozłączyć stworzoną sieć i zarejestrować się w Supli Cloud. Wg. mnie nie robi tego, gdyż z jakiś przyczyn nie rozłącza sieci. Wcześniej już ktoś pisał, że miał problem z rejestracją w Cloudzie.
Czy więc możesz w chwili wolnego czasu spojrzeć fachowym okiem na tan problem i podpowiedzieć jak można rozwiązać ten problem. Czy problem jest po stronie softu czy ja coś robię nie tak.
Chciałbym jeszcze podpowiedzieć, że sprawdzałem w ostatnim czasie kilka softów z termostatem i tamte rejestrują się w cloudzie bez problemu. Ponieważ twój chyba najbardziej mi odpowiada po względem technicznym chciałbym go uruchomić i sprawdzić w trybie rzeczywistym.
Pozdrawiam i czekam na jakąś odpowiedź.

Dzięki za zainteresowanie

Return to “Projekty użytkowników”