Wentylacja wywiewna na 2 wentylatory synchronicznie (kuchnia+toaleta)

eRd

Witajcie

Stoję przed ostateczną próbą rozwiązania problemu skraplania się wody na oknach w mieszkaniu (4, ostatnie piętro w bloku z płyty). Niestety z okien leje się woda, rolety dzień noc są przyklejone do szyby i nie ma możliwości ich ani zwinąć ani rozwinąć itd. Grzyb pod sufitem nad oknem czy wokół okien... :(
Próbowałem już wielu rzeczy:
- kominiarz zamontował wydłużoną nasadę kominową na obu kanałach (kuchnia i toaleta)
- montowałem nawiewniki wrębowe we wszystkich oknach (kuchnia i 3 pokoje)
- wymieniłem okna w kuchni i w najmniejszym pokoju na 3 szybowe (minimalnie lepiej na tych oknach zbiera się woda)
-- wyjmowałem uszczelkę zewnętrzną dolną i wewnętrzną górną w drzwiach wejściowych tak aby było w miarę cicho, ale aby był przepływ powietrza z klatki schodowej
Jedyne co chyba mogę już w tej sytuacji zrobić to montaż 2 wentylatorów kanałowych fi 100, i podłączenia ich np do sonoffa z czujnikiem wilgotności i w momencie gdy osiągnie ona np 60% aby załączały się jednocześnie i zasysały świeże powietrze przez 2 nawiewniki (w oknach których nie wymieniłem) i wypychania zużytego powietrza w kanały wentylacyjne. Pomijam fakt czy tak można, bo nie można z uwagi na to, że jest to wentylacja grawitacyjna, ale jest to eksperyment.
Oba wentylatory muszą włączać się jednocześnie, bo w przeciwnym wypadku wentylator z kuchni z uwagi na najmniejsze opory zaciągnie powietrze z toalety i odwrotnie.
Najprościej i najtaniej byłoby zrobić pająka i podłączyć równolegle oba wentylatory do tego sonoffa i zamontować tak aby czujnik wilgotności był np w przedpokoju lub w optymalnym ustawieniu 2 czujniki w kuchni i pokoju i w momencie gdy na jednym z nich wystąpi ten warunek aby włączały się oba.
Nakreśliłem problem i proszę o radę jakie ewentualnie rozwiązanie mógłbym tu wdrożyć. Fajnie gdyby urządzenia były tylko "logicznie, programowo" spięte razem, a nie fizycznie przewodem żeby kable nie dyndały i dało się zamknąć łazienkę :lol:
Na razie chodzi o to aby to przetestować, a gdyby działało to się wizualnie dopracuje.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Daj dwa sonoffy, jak jeden się załączy to drugi się załączy (jak będzie net) ustawisz to w reakcjach na cloud.
Czyli jak jeden będzie miał czujnik wilgotności i się włączy to uruchomi się drugi, oraz druga reakcja na wyłączenie.
Zakres działania wilgotności można ustawić w GG jako warunkowanie.

Chociaż jak już rozwija się termostat, aż się prosi by dać zamiast temperatury wilgotność.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Tak z ciekawości bo u mnie tez wilgotno, jakie masz przeciętne odczyty wilgotności powietrza?
Duch__
Been thanked: 6 times

Kup osuszacz powietrza, a nie ingeruj w instalację grawitacyjną. Jeśli od ciebie zaciągnie jakimś cudem tlenek węgla i potrujesz sąsiadów to nie wytłumaczysz się. Rozszczelnij okna i drzwi. Wyższa wilgotność = niższa odczuwalna temperatura. Dogrzej to mieszkanie i ogranicz zużycie gorącej wody do niezbędnego minimum w czasie kąpieli. Gotuj w kuchni przy lekko uchylonym oknie. Poczytaj o temperaturze i wilgotności punktu rosy.

Return to “Ogólna dyskusja”