ESP8266 Primary GUI - Termostat

walimar

Tak pod Wemosa D1 Mini i z obsługą 3 Ds-ów.
Tzn. dobrze by było, żeby zakres ustawień temperatury był w zakresie 20 - 60*C.
A tak w ogóle myślałeś o zrobieniu softu bez histerezy, gdzie określamy tylko temperaturę włączenia i wyłączenia dla grzania/chłodzenia. Ja widziałem taki fabryczny i fajnie działał. Oczywiście był bez wi-fi. To bardzo ułatwia regulację, chociaż z histerezą też można ale już jest troszkę kombinacji.
Najbardziej pasował mi soft z GG ma fajne regulacje poszczególnych podzespołów.
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Takie sterowanie zrobiłem ostatnio w Tuya po Zigbee (działa bez neta), a temperatury nastawiam na termostatach. Dodatkowo czujniki na okna i nie gdzie jak ma się nie grzać.

W Supla miało by to sens, gdyby termostaty w poszczególnych pokojach działały po WiFi, ale wysyłałby by sygnał do kontrolera przy rozdzielaczu lokalnie.
Czyli mamy sterowanie zdalne z aplikacji, ale gdy posypię się net wszystko działa lokalnie.

Więc jest potrzebny jakiś lokalny system transmisji między termostatem a sterownikiem rozdzielacza, sam sterownik rozdzielacza do sterowania zaworami pętli, do sterowaniem piecem (styk zwierny), do sterowania pompą obiegową.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

walimar wrote: Mon Jan 08, 2024 9:46 pm Tak pod Wemosa D1 Mini i z obsługą 3 Ds-ów.
Tzn. dobrze by było, żeby zakres ustawień temperatury był w zakresie 20 - 60*C.
A tak w ogóle myślałeś o zrobieniu softu bez histerezy, gdzie określamy tylko temperaturę włączenia i wyłączenia dla grzania/chłodzenia. Ja widziałem taki fabryczny i fajnie działał. Oczywiście był bez wi-fi. To bardzo ułatwia regulację, chociaż z histerezą też można ale już jest troszkę kombinacji.
Najbardziej pasował mi soft z GG ma fajne regulacje poszczególnych podzespołów.
Nie myślałem o zrobieniu bez histerezy. Histereza jak dla mnie była ok. Widziałem w innym temacie ze Krycha88 pytał co tam nie gra wiec pewnie coś poradzi a On jest Guru w temacie GG. Soft z GG czy taki zrobiony to finalnie będzie miał taką samą funkcjonalność. Tak mi się zdaje bo nie sprawdzałem. Nie ma co wywarzać otwartych drzwi. Więc moja propozycja jest taka. Wstrzymajmy się. Jak nie rozwiążesz sobie problemu z tym softem GG to coś spróbuje na ile będę potrafił jutro czy pojutrze. Pasuje?
walimar

Lector wrote: Mon Jan 08, 2024 9:59 pm akie sterowanie zrobiłem ostatnio w Tuya po Zigbee (działa bez neta), a temperatury nastawiam na termostatach. Dodatkowo czujniki na okna i nie gdzie jak ma się nie grzać.

W Supla miało by to sens, gdyby termostaty w poszczególnych pokojach działały po WiFi, ale wysyłałby by sygnał do kontrolera przy rozdzielaczu lokalnie.
Czyli mamy sterowanie zdalne z aplikacji, ale gdy posypię się net wszystko działa lokalnie.

Więc jest potrzebny jakiś lokalny system transmisji między termostatem a sterownikiem rozdzielacza, sam sterownik rozdzielacza do sterowania zaworami pętli, do sterowaniem piecem (styk zwierny), do sterowania pompą obiegową.
Za dużo kombinujesz i komplikujesz. Mi i wielu innym z takim mieszanym ogrzewaniem potrzeby jest prosty termostat włączający i wyłączający pompę z histerezą czy bez. Nie mieszaj do tego starowania piecem co i poszczególnymi pętlami. Ma działać niezależnie od wi-fi i być ustawialny z poziomu urządzeni i aplikacji.

Za dużo kombinujesz i komplikujesz. Mi i wielu innym z takim mieszanym ogrzewaniem potrzeby jest prosty termostat włączający i wyłączający pompę z histerezą czy bez. Nie mieszaj do tego starowania piecem co i poszczególnymi pętlami, oknami drzwiami bramami i czy tam jeszcze. Ma działać niezależnie od wi-fi i być ustawialny z poziomu urządzenia i aplikacji i z jakimś wyświetlaczem żeby było wiadomo co jest i co się ustawia. To ma sterować tylko pompą.
Last edited by walimar on Mon Jan 08, 2024 10:21 pm, edited 1 time in total.
walimar

zzrr wrote: Mon Jan 08, 2024 10:13 pm
walimar wrote: Mon Jan 08, 2024 9:46 pm Tak pod Wemosa D1 Mini i z obsługą 3 Ds-ów.
Jak nie rozwiążesz sobie problemu z tym softem GG to coś spróbuje na ile będę potrafił jutro czy pojutrze. Pasuje?
Co ma nie pasować, każda pomoc jest mile widziana, bo sam sobie raczej nie poradzę. Dzięki za zainteresowanie.
Jeszcze pokombinuje z odpaleniem twojego starego softu bo z grubsza mi pasuje (teoretycznie) - ma chłodzenie i to jest ważne. Tak z ciekawości i na wszelki wypadek.
zzrr

A powiedz mi w takim razie... Dlaczego chcesz 3 DSy?
W tym nowym kanale jest główny i dodatkowy. Z trzecim to już inna by musiała być zabawa.
Jak byś się uparł ten stary termostat próbować to spróbuj tym programem z tego posta
viewtopic.php?p=144711#p144711
pamiętam że też coś tam było i po wgraniu tym wszystko ładnie działało. I jak się wejdzie w tryb konfiguracji to trzeba tez pamiętać żeby za każdym razem hasło wpisać. Ale naprawdę namawiam żeby już na tamten termostat czasu nie tracić
walimar

zzrr wrote: Mon Jan 08, 2024 10:22 pm A powiedz mi w takim razie... Dlaczego chcesz 3 DSy?
W tym nowym kanale jest główny i dodatkowy. Z trzecim to już inna by musiała być zabawa
1Ds - sterowanie termostatem
2Ds - temperatura z pieca CO na wejściu do rozdzielacza a może w przyszłości do zabezpieczenia przez nadmiernym wzrostem temperatury. Wyłączenie awaryjne pompy przy wzroście powyżej 50*C. Chyba,że to można zrobić z 1 Ds-a
3Ds - temperatura pomieszczenia w którym jest rozdzielacz.

2 i 3 Ds to już taka moja fanaberia
W sofcie z GG widziałem i mogłem dodawać ileś tam Ds-ów i widziałem w ustawieniach opcję przed przegrzaniem.

A tak w ogóle to nadmienię, że w tego typu termostatach przydatna jest również funkcja zapobiegająca się blokowaniu pompy. Czyli włączająca automatycznie pompę wg jakiegoś harmonogramu np 1 x na 15 dni przez 10-15 minut. w okresie nie używania ogrzewania (lato).
zzrr

walimar wrote: Mon Jan 08, 2024 10:37 pm
zzrr wrote: Mon Jan 08, 2024 10:22 pm A powiedz mi w takim razie... Dlaczego chcesz 3 DSy?
W tym nowym kanale jest główny i dodatkowy. Z trzecim to już inna by musiała być zabawa
2Ds - temperatura z pieca CO na wejściu do rozdzielacza a może w przyszłości do zabezpieczenia przez nadmiernym wzrostem temperatury. Wyłączenie awaryjne pompy przy wzroście powyżej 50*C. Chyba,że to można zrobić z 1 Ds-a

A tak w ogóle to nadmienię, że w tego typu termostatach przydatna jest również funkcja zapobiegająca się blokowaniu pompy. Czyli włączająca automatycznie pompę wg jakiegoś harmonogramu np 1 x na 15 dni przez 10-15 minut. w okresie nie używania ogrzewania (lato).
1 DS - co by mierzył?
2DS - to temperatura na belce zasilającej z kotła?. Bo wcześniej pisałeś też o piecu ale rozumiem że chodzi o kocioł?
walimar

zzrr wrote: Mon Jan 08, 2024 10:53 pm
walimar wrote: Mon Jan 08, 2024 10:37 pm

1 DS - co by mierzył?
2DS - to temperatura na belce zasilającej z kotła?. Bo wcześniej pisałeś też o piecu ale rozumiem że chodzi o kocioł?

Skądś termostat musi brać temperaturę do swojego działania - no właśnie z 1Ds z górnej belki z której są zasilane pętle.
Piec - kocioł to u mnie no samo, no ale fachowo tak, to kocioł gazowy, kondensacyjny. 1 funkcyjny.
Ds 2 i 3 to pomiary temperatur dla mojej wiedzy, DS-2 mierzył by temperaturę na dolnej belce na wejściu wody z kotła przed lub za zaworem termostatycznym.
O i takie cudo sobie wymyśliłem.
zzrr

walimar wrote: Mon Jan 08, 2024 11:09 pm O i takie cudo sobie wymyśliłem.
No i jak tam...? Udało się z tym z GG?

Return to “Projekty użytkowników”