Wsparcie dla Termostatu

walimar

Witam i dzięki za szybkie zainteresowania.
Tzn. tak, jak w Cloudzie przełączę na grzanie, to pojawia się temperatura Set zgodna ze wskazaniami w aplikacji. Przez chwilę nawet działają przyciski ale po chwili się wszystko wiesza i przyciski zmieniają tylko ustawienie set w aplikacji ale na wyświetlaczu już nie. Jak przełączę na chłodzenie to jest podobnie. W ogóle nie ma synchronizacji między aplikacją a wyświetlaczem chyba, że po resecie - odpięciu zasilania. W aplikacji wszystko działa a na wyświetlaczu już nie. Wyświetlacz przez cały czas nie zmienia informacjo o tym czy jest program ręczny czy automatyczny. Cały czas wyświetlana jest literka M, chociaż w aplikacji wszystko ładnie się zmienia.
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Ja pisałem o set ze jest tylko 0.0 - zapomniałem dodać ze jest tryb chłodzenia.
Przycisków tu akurat nie używam.
Ale u mnie zmienia P na M i na odwrót.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
walimar

Teraz siedzę i kombinuję z przełączaniem grzanie/chłodzenie i po restarcie wyświetlacz pokazuje co chce. Teraz w ogóle nie ma literki M i ustawienia Set. Po restarcie znowu jest Set i nawet po raz pierwszy pojawiła się kropka od sygnalizacji grzania/chłodzenia, ale nie wyłącz się mimo zaprzestania sygnalizacji grzania w aplikacji i wyłączenia przekaźnika. To taki misz masz się zrobił.
walimar

Lector wrote: Mon Jan 08, 2024 9:44 pm Ja pisałem o set ze jest tylko 0.0 - zapomniałem dodać ze jest tryb chłodzenia.
Przycisków tu akurat nie używam.
Ale u mnie zmienia P na M i na odwrót.
Rozumiem, że nie udało ci się rozwiązać problemu.

Teraz z wyświetlacza w ogóle zniknęła mi funkcja Set. Jest tylko temperatura, godzina i poziom sygnału.
Może coś z wyświetlaczem lub jego ustawieniami. Załączam zrzut moich ustawień. Dobrze to jest poustawiane i co wpisać w ostatnie rubrce "Ekran 1"
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

A ja narzekałem, że 2,4 cała mały. 😉
Zmień to maleństwo chociaż na 1.3 lub 1,5 c
krycha88
Been thanked: 5 times

Lector wrote: Mon Jan 08, 2024 9:44 pm Ja pisałem o set ze jest tylko 0.0 - zapomniałem dodać ze jest tryb chłodzenia.
Dla chłodzenia widzę, że tą wartość należy pobierać inaczej -poprawię
https://gui-generic-builder.supla.io/
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

OK, poczekam :)
Ustawiłem jedne termostat na chłodzenie drugi na grzanie i się potwierdza ze grzanie pokazuje SET.
A już myślałem ze coś ja robię nie tak.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
walimar

lukasz06 wrote: Tue Jan 09, 2024 4:08 am A ja narzekałem, że 2,4 cała mały. 😉
Zmień to maleństwo chociaż na 1.3 lub 1,5 c
Mały, ale ważne żeby dobrze działał 🤗🤭
walimar

A więc tak.
Dzisiaj wymieniłem wyświetlacz i w pierwszej chwili myślałem, że problem się rozwiązał bo wskazania set pojawiły się w trybie grzania i chłodzenia i przez jakiś czas wyświetlacz pokazywał to samo co w aplikacji i nawet zmiana temperatury z poziomu aplikacji przekazywana była na wyświetlacz i odwrotnie. Ale była to przedwczesna radość, po parokrotnym użyciu przycisków na urządzeniu wyświetlacz się zawiesił.
Po restarcie (odpięciu zasilania) znowu można było przez chwilę normalnie go używać, ala znowu po kilku użyciach zwiecha wyświetlacza. I tak cały czas niezależnie czy jest w trybie grzania czy chłodzenia. Jedyną prawidłowość, którą zauważyłem, że w przeważającej większości zawieszenie wyświetlacza powodował o użycie przycisku zmiany programu Manual/Program. Po resecie gdy używałem tylko przycisków zmiany temperatury wyświetlacz fajnie pracował i się synchronizował z aplikacją. Gdy tylko użyłem 3 -4 razy przycisku zmiany programu wyświetlacz się zawieszał i trzeba było mu restartu.
To takie moje spostrzeżenia, nie wiem czy się przydadzą.
I jeszcze jedno pytanie, czy tak ma być, że jeżeli konfiguruję moduł przez stronę 192.168.4.1 z trybu grzania na chłodzenie, to powinno się również to zmieniać w Cloudzie. Bo zauważyłem, że to nie jest zsynchronizowane. W Cloudzie jest grzanie a w konfiguratorze GG chłodzenie i odwrotnie. Gdy w Cloudzie ustawie grzanie to nie znaczy, że w GG będzie też grzanie.
Pozdrawiam.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Może wybrałeś nie właściwy pin, który powoduje zawieszenie się modułu.
Nie pamiętam czy po zmianie trybu grzanie, chłodzenie nie trzeba usunąć z clouda urządzenia, czy było to już poprawione.

Return to “GUI Generic”