W moim projekcie termostatu z okrągłym wyświetlaczem nie musisz tego robić, tylko termostat się wyłącza i trzeba go ręcznie, albo z apki włączyć, nie wiem jak jest z softem generowanym przez GGlukasz06 wrote: Tue Jan 09, 2024 7:36 pm Może wybrałeś nie właściwy pin, który powoduje zawieszenie się modułu.
Nie pamiętam czy po zmianie trybu grzanie, chłodzenie nie trzeba usunąć z clouda urządzenia, czy było to już poprawione.
Wsparcie dla Termostatu
-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
https://github.com/v33r005
https://github.com/v33r005
-
walimar
No całkiem moduł się nie wiesza, bo w aplikacji wszystko działa w 100%, przyciski te fizyczne w urządzeniu i te w aplikacji robią swoje i układ raczej pracuje normalnie - przekaźnik się włącza i wyłącza kiedy trzeba. Wiesza się tylko sam wyświetlacz. Teraz mam układ podłączony tak:lukasz06 wrote: Tue Jan 09, 2024 7:36 pm Może wybrałeś nie właściwy pin, który powoduje zawieszenie się modułu.
Nie pamiętam czy po zmianie trybu grzanie, chłodzenie nie trzeba usunąć z clouda urządzenia, czy było to już poprawione.
przekaźnik - D1, Ds-D2, przycisk 1-D5, przycisk 2 - D7, przycisk 3 - D6, SCL-D1, SDA-D2.
No to spróbuję z innym kombinacjami.
A czy są piny dedykowane pod przyciski. Bo wiem tylko, że d1 i d2 przydzielić najlepiej dla SCL i SDA.
Próbowałeś tak jak mówiłeś skonfigurować na Wemosie trzy przyciski, trzy DSy i OLED? I jeszcze wyjście na przekaźnik?walimar wrote: Tue Jan 09, 2024 7:27 pm Jedyną prawidłowość, którą zauważyłem, że w przeważającej większości zawieszenie wyświetlacza powodował o użycie przycisku zmiany programu Manual/Program.
To co napisałeś to raczej dobre piny wybrałeś. A pod jakie GPIO podłaczyłes 3szt DSów?
SCL i przekaźnik masz pod tym samym GPIO...!
SDA pod ten sam co DS podłączyłeś
-
walimar
Wszystkie 3 Ds-y podpiąłem pod ten sam pin i to chodziło tzn pokazywało 3 temperatury - aplikacji na pewno. Nie pamiętam jak na wyświetlaczu.zzrr wrote: Tue Jan 09, 2024 9:04 pmPróbowałeś tak jak mówiłeś skonfigurować na Wemosie trzy przyciski, trzy DSy i OLED? I jeszcze wyjście na przekaźnik?walimar wrote: Tue Jan 09, 2024 7:27 pm Jedyną prawidłowość, którą zauważyłem, że w przeważającej większości zawieszenie wyświetlacza powodował o użycie przycisku zmiany programu Manual/Program.
To co napisałeś to raczej dobre piny wybrałeś. A pod jakie GPIO podłaczyłes 3szt DSów?
SCL i przekaźnik masz pod tym samym GPIO...!
Ok. Widocznie po adresach je czyta. Przełącz sobie tylko piny z OLEDA D3-SDA D4-SCL. Nic innego nie podłączaj pod te piny.walimar wrote: Tue Jan 09, 2024 9:12 pm Wszystkie 3 Ds-y podpiąłem pod ten sam pin i to chodziło tzn pokazywało 3 temperatury - aplikacji na pewno. Nie pamiętam jak na wyświetlaczu.
-
Lector
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 25 times
Nie mógł się pojawić SET w trybie chłodzenia bo nie ma jeszcze poprawki - przynajmniej mój moduł nie widzi nowej wersji.walimar wrote: Tue Jan 09, 2024 7:27 pm A więc tak.
Dzisiaj wymieniłem wyświetlacz i w pierwszej chwili myślałem, że problem się rozwiązał bo wskazania set pojawiły się w trybie grzania i chłodzenia i przez jakiś czas wyświetlacz pokazywał to samo co w aplikacji i nawet zmiana temperatury z poziomu aplikacji przekazywana była na wyświetlacz i odwrotnie. Ale była to przedwczesna radość, po parokrotnym użyciu przycisków na urządzeniu wyświetlacz się zawiesił.
Po restarcie (odpięciu zasilania) znowu można było przez chwilę normalnie go używać, ala znowu po kilku użyciach zwiecha wyświetlacza. I tak cały czas niezależnie czy jest w trybie grzania czy chłodzenia. Jedyną prawidłowość, którą zauważyłem, że w przeważającej większości zawieszenie wyświetlacza powodował o użycie przycisku zmiany programu Manual/Program. Po resecie gdy używałem tylko przycisków zmiany temperatury wyświetlacz fajnie pracował i się synchronizował z aplikacją. Gdy tylko użyłem 3 -4 razy przycisku zmiany programu wyświetlacz się zawieszał i trzeba było mu restartu.
To takie moje spostrzeżenia, nie wiem czy się przydadzą.
I jeszcze jedno pytanie, czy tak ma być, że jeżeli konfiguruję moduł przez stronę 192.168.4.1 z trybu grzania na chłodzenie, to powinno się również to zmieniać w Cloudzie. Bo zauważyłem, że to nie jest zsynchronizowane. W Cloudzie jest grzanie a w konfiguratorze GG chłodzenie i odwrotnie. Gdy w Cloudzie ustawie grzanie to nie znaczy, że w GG będzie też grzanie.
Pozdrawiam.
Niespełniony automatyk. 
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
-
walimar
Coś w tym jest - chociaż w trybie chłodzenia pokazuje się set z temperaturą ale ona się nie zmienia - nie można jej przestawiać.
Mieszają przypisywaniem pinów zauważyłem, że gdy przycisk manual/program nie jest przypisany do żadnego GPIO, to przy zmianie temperatury pozostałymi 2 przyciskami nic się nie wiesza - przynajmniej w trybie grzanaia.
No i lipa, jednak taż się zawiesił.
Mieszają przypisywaniem pinów zauważyłem, że gdy przycisk manual/program nie jest przypisany do żadnego GPIO, to przy zmianie temperatury pozostałymi 2 przyciskami nic się nie wiesza - przynajmniej w trybie grzanaia.
No i lipa, jednak taż się zawiesił.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Grzanie i chłodzenie powinno się przestawiać samo, jeśli było zmienione w którymś miejscu.walimar wrote: Tue Jan 09, 2024 7:27 pm I jeszcze jedno pytanie, czy tak ma być, że jeżeli konfiguruję moduł przez stronę 192.168.4.1 z trybu grzania na chłodzenie, to powinno się również to zmieniać w Cloudzie. Bo zauważyłem, że to nie jest zsynchronizowane. W Cloudzie jest grzanie a w konfiguratorze GG chłodzenie i odwrotnie. Gdy w Cloudzie ustawie grzanie to nie znaczy, że w GG będzie też grzanie.
Pozdrawiam.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
walimar
A nie wiesz kiedy te prace mogą się skończyć, bo chciałbym skończyć testowanie i przejść do trybu użytkowania. Na razie cierpliwie czekam.Lector wrote: Tue Jan 09, 2024 10:17 pm Nie mógł się pojawić SET w trybie chłodzenia bo nie ma jeszcze poprawki - przynajmniej mój moduł nie widzi nowej wersji.
A jak sprawdzasz czy moduł widzi nową wersję.
-
walimar
No właśnie się nie przestawia. Sprawdzałem wczoraj i dzisiaj. Cloud swoje a konfigurator GG swoje. Mam wrażenie, że moduł traktuje nadrzędnie ustawienia Clouda. Może dlatego, że podobno kanał chłodzenie jest wyłączony, bo coś jest robione. Ale wydaje mi się że wcześniej parę dni temu było podobnie.klew wrote: Wed Jan 10, 2024 8:18 am
Grzanie i chłodzenie powinno się przestawiać samo, jeśli było zmienione w którymś miejscu.