GUI-Generic GG v7.9.6 Problem z zapisywaniem ustawień przekaźników, czujników i resetowanie ESP w ustawieniach DS18B20

robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Adam12 wrote: Sat Jan 13, 2024 4:36 pm
krycha88 wrote: Sat Jan 13, 2024 1:36 pm Sprawdźcie jednak wersję7.9.15 :)
Wygląda na to, że działa. Jest jednak inny problem, który zauważyłem od wersji chyba 7.9.6. W konfiguracji modułu przez IP, w sekcji "Ustawienie GPIO dla CONFIG", jeśli chcę wyłączyć przycisk (domyślny GPIO0-D3), moduł zrywa połączenie przez IP i przełącza się na AP. Po wejściu przez AP, okazuje się, że przycisk jest nadal włączony . Ponowny restart zmienia znowu dostęp z AP na IP. Przycisk nie daje się wyłączyć. Z tego co pamiętam to przy którejś z poprzedniej wersji, jeśli wyłączyłem Konfigurację przez GG to dopiero przycisk był nieaktywny (wszystkie GPIO były dostępne np. pod przekaźniki).
A ja z tego co pamiętam przycisk do trybu config zawsze musiał być ustawiony, bez ustawienia jego nie można było wyjść z trybu config.
Po drugie jak wyłączysz przycisk konfiguracyjny to jak podczas jakiejś awarii dostaniesz się do modułu.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Wydaje mi się, że któraś aktualizacja wyłączała własnie ten przycisk i inne ustawienia ( serwera itp)
Teraz już dobrze.
Adam12

robertklepacki94 wrote: Sat Jan 13, 2024 4:46 pm A ja z tego co pamiętam przycisk do trybu config zawsze musiał być ustawiony, bez ustawienia jego nie można było wyjść z trybu config.
Po drugie jak wyłączysz przycisk konfiguracyjny to jak podczas jakiejś awarii dostaniesz się do modułu.
Ale przecież tam jest ustawienie "Dostępne GUI podczas pracy modułu". Wtedy mamy cały czas dostęp przez AP w razie awarii.
Doczytałem, że ten przycisk do config można współdzielić z normalnymi przyciskami i to działa, ale moim zdaniem powinna być możliwość także jego wyłączenia i wykorzystania jako przekaźnik, oczywiście pod warunkiem, że mamy cały czas dostęp przez AP. Wydaje mi się, że tak to niedawno działało.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Adam12 wrote: Sat Jan 13, 2024 10:48 pm
robertklepacki94 wrote: Sat Jan 13, 2024 4:46 pm A ja z tego co pamiętam przycisk do trybu config zawsze musiał być ustawiony, bez ustawienia jego nie można było wyjść z trybu config.
Ale przecież tam jest ustawienie "Dostępne GUI podczas pracy modułu". Wtedy mamy cały czas dostęp przez AP w razie awarii.
Doczytałem, że ten przycisk do config można współdzielić z normalnymi przyciskami i to działa, ale moim zdaniem powinna być możliwość także jego wyłączenia i wykorzystania jako przekaźnik, oczywiście pod warunkiem, że mamy cały czas dostęp przez AP. Wydaje mi się, że tak to niedawno działało.
To tak nie działa, jak ci się moduł zawiesi to jak się dostaniesz do konfiguracji? Albo jak się nie zawiesi a nie będzie się chciał połączyć z twoją siecią WIFI ?
Po drugie zaraz było by setki postów na forum ,,Wyłączyłem przycisk konfiguracyjny, moduł się zawiesił, jak mam dostać się do konfiguracji?"
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Adam12

Masz rację. Mój błąd. Coś mi się już wczoraj pokręciło od tego testowania. Faktycznie AP nie działa cały czas, tylko poprzez ten przycisk config. Dostęp przez IP może być cały czas, ale jak stracimy dostęp do wifi to tracimy dostęp do modułu. Nawet dzisiaj znalazłem jakiś bardzo stary soft w którym można było wyłączyć ten przycisk i po zmianie nazwy sieci na jakąś losową zablokowałem dostęp do modułu. :D

Return to “GUI Generic”