Zaniżone odczyty zużycia prądu na monitorze MEW-01 Lite

jackJBjohnson

Cześć,

Mam monitor MEW-01 Lite od jakiegoś czasu i zauważyłem, że zaniża mi odczyty zużycia kWh dzienne i w danej chwili. Np. widzę, że odczyt pompy ciepła o zużyciu prądu w danej chwili to 0.9 kW, dodając do tego rekuperator 50 W i inne urządzenia odczyt powinien wyjść ponad 1 kW, a Supla pokazuje na wszystkich fazach łącznie 765 W. Potwierdzają mi to też dane zużycia miesięcznego, które są niższe niż wynika to z licznika Enea, po uwzględnieniu autokonsumpcji.

Sprawdziłem połaczenia przekładników i są na 100% ok., wszystko zgodnie z instrukcją. Zrobiłem aktualizację firmware łącząc się przez 192.168.4.1 i nadal to samo. Brakuje mi pomysłów oprócz oddania na gwarancję albo wymiany samych przekładników, ale to kolejny wydatek. Czy jest jeszcze coś co mogę sprawdzić/ skorygować, żeby odczyty były w granicach dopuszczalnego odchylenia?

Pozdrawiam
JB
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Sprawdź jeszcze raz przekładniki. Upewnij się że kolejność przekaźników (I1, I2, I3) jest zgodna z kolejnością przewodów do pomiaru napięcia V1, V2, v3
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

SUPLA.... Nareszcie w domu.
jackJBjohnson

Zostało do odhaczenia w takim razie sprawdzenie multimetrem, choć na pierwszy rzut oka fazy monitorowane przez poszczególne przekładniki pokrywają się z fazami zasilającymi. Przekładniki wsadzone na podpięciu kabla WLZ do wyłącznika głównego. Odczyty energii czynnej na wszystkich fazach są dodatnie, więc kierunek się zgadza. Czerwone i czarne kabelki S1 i S2 są prawidłowo wpięte, kolejność też się zgadza. Zasilanie monitora idzie z bezpiecznika trójfazowego pompy ciepła, każdy kabel podpięty do odpowiedniej fazy razem z z poszczególnymi kablami faz z pompy i tak poprowadzony do monitora.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jackJBjohnson

+ odczyty z poszczególnych faz i łącznie
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jackJBjohnson

i łącznie
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Sprężarka pompy zasilania jest z N-em czy bez N-a ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

jackJBjohnson wrote: Sun Jan 21, 2024 10:43 pm Zostało do odhaczenia w takim razie sprawdzenie multimetrem, choć na pierwszy rzut oka fazy monitorowane przez poszczególne przekładniki pokrywają się z fazami zasilającymi. Przekładniki wsadzone na podpięciu kabla WLZ do wyłącznika głównego. Odczyty energii czynnej na wszystkich fazach są dodatnie, więc kierunek się zgadza. Czerwone i czarne kabelki S1 i S2 są prawidłowo wpięte, kolejność też się zgadza. Zasilanie monitora idzie z bezpiecznika trójfazowego pompy ciepła, każdy kabel podpięty do odpowiedniej fazy razem z z poszczególnymi kablami faz z pompy i tak poprowadzony do monitora.
W pomiarach na fazie 2 i 3 masz dość dużą moc bierną (oraz duży kąt fazowy itp), a to jest najczęstszy objaw błędnego podłączenia, polegającego na tym, że nie zachowano kolejności między V1, V2, V3, a I1, I2, I3.

Samo spradzenie multimetrem też nie wystarczy, bo trzeba wiedzieć co z czym sprawdzić. Najpierw dokładnie sprawdź, który przekładnik jest podłączony do którego I1, I2, I3 na MEW. Wtedy trzeba zmierzyć napięcie z przewodu przechodząceog przez przekładnik a wejściemi V1, V2, V3.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
jackJBjohnson

Sprawdziłem multimetrem i napięcie zerowało się przy kombinacjach jak na zdjęciu, czyli jest przesunięcie z oznaczeniami i jestem w niemałym szoku, że instalator mogł to tak pokręcic. Pod bezpiecznikami są szyny zasilające i nawet jednofazówki są podłączone do L2 albo L3. Nie znam się na tym, może to normalna praktyka, ale dla laika to nieintuicyjne.

Czyli teraz, jak rozumiem powinienem przepiąć kable zasilające monitor na takie, żeby V1 = L1, V2 = L2, V3 = L3, a nie pomieszanie tak jak teraz, że V1 = L2, V2 = L3 i V3 = L1?
jackJBjohnson

pzygmunt wrote: Mon Jan 22, 2024 9:00 am Sprężarka pompy zasilania jest z N-em czy bez N-a ?
Nie mogę odnaleźć w gąszczu kabli tego doprowadzonego do sprężarki, ale wg instrukcji podpięcie zasilania wymaga kabla N.

Return to “ZAMEL MEW-01”