Wsparcie dla Termostatu

Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

krycha88 wrote: Sat Jan 20, 2024 12:56 pm
Lector wrote: Fri Jan 19, 2024 7:36 pm A widziałeś moją wcześniejszą prośbę?
viewtopic.php?p=171675#p171675
Strzałka w dół chyba ciut za wysoko jest.
Ale ta strzałka jest w tej samej pozycji co w strzałka górę.
Dla mnie - nie wiem jak dla innych wydaję się ze strzałka w dół jest zbyt blisko opisu termostatu. Jakby była ciut niżej - większa przerwa byłoby lepiej.
Może tylko mi to przeszkadza :P i jest OK.

Patrzyłeś może na logi z załącznika? Coś tam widać?
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Ja już kiedyś pisałem, żeby kropka była niżej :) Wizualnie chyba lepiej jak ten trójkąt (fajny pomysł :) ) był lekko niżej.
Pytanko, czy "SET" musi mieć taką dużą czcionkę?
Krycha dzięki za zwiększenie miejsca na opis ekranu ;)
DoktorPio

W termostacie mamy możliwość ustawienia czterech zakresów temperatur z uwzględnieniem dni i godzin. Wszystkie te temperatury działają przy takiej samej histerezie. I moje pytanie czy była by możliwość ustawienia indywidualnych histereza dla poszczególnych temperatur ?
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

DoktorPio wrote: Fri Jan 26, 2024 9:27 am W termostacie mamy możliwość ustawienia czterech zakresów temperatur z uwzględnieniem dni i godzin. Wszystkie te temperatury działają przy takiej samej histerezie. I moje pytanie czy była by możliwość ustawienia indywidualnych histereza dla poszczególnych temperatur ?
Niestety nie ma takiej możliwości.
Z ciekawości: w jakim celu byś tego potrzebował?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
DoktorPio

Mam pompę ciepła do CWU z której jestem bardzo zadowolony . Grzeje mi wodę dla 6 osób w tym 4 kobiet 😀 W grzaniu w wody uwzględniam taryfę energetyczną dzienna nocna weekend.Generalnie pompa a w zasadzie sterownik pompy ma jeden minus, to to że jest możliwość ustawienia tylko dwóch przedziałów czasowych z góry na cały tydzień. A ja chciałbym w weekendy. Załączać pompę w innych godzinach za pomocą dodatkowego zegara zewnętrznego przy pomocy funkcji PV w pompie. Niestety minusem wykorzystania złącza PV jest to że wówczas pompa grzeje wodę do 62*C. I do tego właśnie służył by mi termostat który by przy różnych temperaturach w zasobniku załączał i wyłączał Styk PV pompy. I tak przy niższych temperaturach wody w zbiorniku potrzebował bym większej histerezy a przy wyższej temperaturze potrzebował bym mniejszej histerezy. Ja ten problem po czesci rozwiązałem drugim kanałem który za pomocą drugiego przekaźnika który odłącza mi złącze PV przy określonej wysokiej temperaturze.
klew

DoktorPio wrote: Fri Jan 26, 2024 10:23 am Mam pompę ciepła do CWU z której jestem bardzo zadowolony . Grzeje mi wodę dla 6 osób w tym 4 kobiet 😀 W grzaniu w wody uwzględniam taryfę energetyczną dzienna nocna weekend.Generalnie pompa a w zasadzie sterownik pompy ma jeden minus, to to że jest możliwość ustawienia tylko dwóch przedziałów czasowych z góry na cały tydzień. A ja chciałbym w weekendy. Załączać pompę w innych godzinach za pomocą dodatkowego zegara zewnętrznego przy pomocy funkcji PV w pompie. Niestety minusem wykorzystania złącza PV jest to że wówczas pompa grzeje wodę do 62*C. I do tego właśnie służył by mi termostat który by przy różnych temperaturach w zasobniku załączał i wyłączał Styk PV pompy. I tak przy niższych temperaturach wody w zbiorniku potrzebował bym większej histerezy a przy wyższej temperaturze potrzebował bym mniejszej histerezy. Ja ten problem po czesci rozwiązałem drugim kanałem który za pomocą drugiego przekaźnika który odłącza mi złącze PV przy określonej wysokiej temperaturze.
Ok, ale nadal nie rozumiem po co inna histereza?
DoktorPio

Oj długo i zawiłe bym musiał tłumaczyć i zanudzać moje koncepcje usprawnienia w grzaniu wody przez pompe :lol: Ale powiem tak różne histerezy są potrzebne po to że pompa ciepła nagrzewa wodę w zbiorniku która ma powiedzmy 16*C w godzinę o 8*C a woda która ma w zbiorniku 46*C nagrzewa się w godzinę u 3-4*C. Zawiły temat ale nieważne ;)
klew

DoktorPio wrote: Fri Jan 26, 2024 11:28 am Oj długo i zawiłe bym musiał tłumaczyć i zanudzać moje koncepcje usprawnienia w grzaniu wody przez pompe :lol: Ale powiem tak różne histerezy są potrzebne po to że pompa ciepła nagrzewa wodę w zbiorniku która ma powiedzmy 16*C w godzinę o 8*C a woda która ma w zbiorniku 46*C nagrzewa się w godzinę u 3-4*C. Zawiły temat ale nieważne ;)
Niestety nadal nie rozumiem.

To co opisujesz bardziej wygląda na jakiś dobór mocy grzewczej, niż wartość histerezy.
krycha88
Been thanked: 5 times

Lector wrote: Fri Jan 19, 2024 7:36 pm Nie wiem czy to coś pomoże.
Jak klikam zapisz w przekaźniku 8 po zaznaczeniu "Sterowanie światłem".
Zobacz teraz.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

krycha88 wrote: Sat Jan 27, 2024 9:06 am Zobacz teraz.
Tak, teraz zapisuje poprawnie :D
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/

Return to “GUI Generic”