Stacja pogodowa by R

rafalekkalwak@wp.pl

iM@rek wrote: Sat Jan 27, 2024 2:26 pm @Rafalekkalwak,
dotarły do mnie czujniki AS5600 i chcę je podłączyć, przetestować na Twoim sofcie.
W main.cpp jest:
new Supla::Sensor::WindDirectionSensor(18,-45);
Czy to jest połączenie PWM przez pin D18 ESP w poprawką -45st względem N?
Z kolei na schemacie z GitHuba jest połączenie I2C: SDA, SCL.
Jak to podłączyć, żeby zadziałało z Twoim softem z GH?
Chcę zobaczyć, jak to działa, potem ewentualnie będę myślał o jakieś adaptacji na moje potrzeby.
Tak, te -45 to korekta stopni względem północy bo mam wciśnięty ten moduł tak jak pasował w obudowie.
A co do podłączenia to ten sensor działa po i2c ale ma też pin DIRection do określania czy w lewo czy prawo się obraca i to właśnie jest pod 18
rafalekkalwak@wp.pl

shimano73 wrote: Sat Jan 27, 2024 4:36 pm
rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Sep 10, 2023 5:17 pm Inspirowane stacją pogodową kolegi @shimano73 :

https://github.com/rkalwak/WeatherStation
A nie myślaleś nad odczytywaniem danych z tej stacji wykorzystując moduł CC1101 ona gada po 868MHz ? Wiem że da się to czytać wykozystaniem mailiny i modułu DVBT USB czy jakoś tam :)
No ba! Nawet próbowałem ,mój zapał ostudzily zagraniczne fora mówiące że ona ma też API http ,ale to jest możliwe tylko jak ona jest poprawnie sparowana z tabletem ,którego nie mam bo kupiłem "uszkodzona ,niekompletna "...
iM@rek

rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sat Jan 27, 2024 5:50 pm Tak, te -45 to korekta stopni względem północy bo mam wciśnięty ten moduł tak jak pasował w obudowie.
A co do podłączenia to ten sensor działa po i2c ale ma też pin DIRection do określania czy w lewo czy prawo się obraca i to właśnie jest pod 18
Ok, rozumiem.
  • A gdzie (w którym miejscu/ module) Twojego programu przypisujesz GPIO ESP32 do SDA/SCL AS5600?
    I które to GPIO?
    ESP32 ma GPIO domyślne dla I2C, ale i tak proszę o info, gdzie znajdę przypisania.
  • I kierunek leci po kanale temperatury. A czy jest rejestrowany, jak temperatura (historia)?
rafalekkalwak@wp.pl

iM@rek wrote: Sat Jan 27, 2024 7:43 pm
rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sat Jan 27, 2024 5:50 pm Tak, te -45 to korekta stopni względem północy bo mam wciśnięty ten moduł tak jak pasował w obudowie.
Ok, rozumiem.
  • A gdzie (w którym miejscu/ module) Twojego programu przypisujesz GPIO ESP32 do SDA/SCL AS5600?
    I które to GPIO?
    ESP32 ma GPIO domyślne dla I2C, ale i tak proszę o info, gdzie znajdę przypisania.
  • I kierunek leci po kanale temperatury. A czy jest rejestrowany, jak temperatura (historia)?
Nigdzie ,mam podłączone pod standardowe gpio dla i2c dla esp32 dev kit ,a biblioteka do tego czujnika nie wnika w gpio i ma hardcodowany adres. Nie mam tego przed sobą, 21 i 22 o ile dobrze pamiętam.
Ten kierunek jest ważny dla biblioteki ,nie jest nigdzie przesylany ,to co jest wysyłane w kanale temperatury to kąt względem północy co jest kiepskie ale np Home Assistant to ładnie potrafi obrobić
iM@rek

Dzięki.
Przed chwilą to uruchomiłem.
Rejestruje kierunek wiatru, jak temperaturę. Fajnie.
Tak, domyślnie I2C ESP piny 21 i 22.
A skoro już działa, to teraz muszę to zaprojektować mechanicznie, razem z BME280 i anemometrem.
A przy okazji znalazłem info, że AS5600 można w prosty sposób przerobić z zasilania 3.3VDC na 5VDC usuwając zworę R1. Może się komuś przyda ta informacja.
vojtek

Fajny pomysł, spróbuj swój kod programu napisać w ChatGPT. Może podpowie ci co nieco :).
elektryk nie saper myli się kilka razy :)

Return to “Projekty użytkowników”