GOSUND sp111 awaria działania

RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 05, 2024 8:39 pm
RomanG wrote: Mon Feb 05, 2024 8:28 pm
A tak z ciekawości. Do czego Wam GUI podczas normalnej pracy? Sterowniki Zamel nie mają tej funkcji i jest ok.
Osobiście myślę, że bez tego można żyć, ale domyślnie jest to generowane i załączone. Z drugiej strony jest to wygodne.
Tu bardziej chodzi o zdiagnozowanie problemu, a potem można coś zmienić.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Że to domyślnie załączone to ja wiem. Tyle że ja to przy generowaniu softu wyłączam. Może dlatego nie obserwuję problemów z testowymi modułami.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
RomanG

Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 05, 2024 8:52 pm .....
Trudno mi wdawać się w jakąkolwiek dyskusję, gdyż nie znam specyfiki działania modułów ESP (cokolwiek by to znaczyło :D ), ale dzięki GUI mogę podejrzeć wersję softu, ilość tej znikającej pamięci bez wprowadzania modułu w tryb cfg (a wiąże się to z kolejnym restartem).
Być może można by te dane umieścić w apce pod ikoną"i".
Czy te informacje są niezbędnie potrzebne? Raczej nie! ...ale przyzwyczajono nas do luksusów! ;)
EDIT;
w trybie cfg nie można sprawdzić ilości wolnej pamięci w czasie pracy. Przy rozrastających się softach ten parametr jest chyba coraz istotniejszy.
krycha88
Been thanked: 5 times

RomanG wrote: Mon Feb 05, 2024 9:13 pm
Tak z ciekawości ile razy musisz odświeżyć stronę aby zejść do wartości o których piszesz? 100 razy w ciągu 10s? ;)
https://gui-generic-builder.supla.io/
RomanG

Jak pisałem; w związku z tym, że zauważyłem tę przypadłość, to zmieniałem i odświeżałem strony dość często, ale do setki w ciągu 10 sek. nie dotarłem. :D
Myślałem, ze poszukujecie jakiegoś problemu i polutowałem układ, żeby coś potestować i ewentualnie podzielić się spostrzeżeniami.
...ale skoro ja sobie wymyśliłem problem!
.............jeżeli kogoś uraziłem, to absolutnie nie było to moją intencją!
krycha88

RomanG wrote: Mon Feb 05, 2024 9:43 pm Jak pisałem; w związku z tym, że zauważyłem tę przypadłość, to zmieniałem i odświeżałem strony dość często, ale do setki w ciągu 10 sek. nie dotarłem. :D
Myślałem, ze poszukujecie jakiegoś problemu i polutowałem układ, żeby coś potestować i ewentualnie podzielić się spostrzeżeniami.
...ale skoro ja sobie wymyśliłem problem!
.............jeżeli kogoś uraziłem, to absolutnie nie było to moją intencją!
Ale moje pytanie było na serio i miało tylko na celu doprecyzowanie scenariusza :) Bo jeżeli taki problem powtarzasz po kilku odśnieżaniach czy zapianiach danych to trzeba by jak najbardziej przyjrzeć się temu.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Wczoraj wieczorem próbowałem na nieskonfigurowanym urządzeniu odświeżanie www.
Ogólnie pamięć skacze, ale praktycznie po każdym odświeżeniu strony, albo wejściu w podstronę, ubywało "na stałe" 40 B pamięci.
Ale zostawiłem moduł na dłużej i po kilku godzinach zwolnił tą pamięć i wróciła ona do puli. Także możliwe, że to gdzieś w webserver jest coś przechowywane i po dłuższym czasie zwalniane.

Dzisiaj odpaliłem soft generowany na tego SP111 z połączeniem do serwera i ilość zużywanej pamięci się nie zmienia w trakcie normalnej pracy (cały czas jest tyle samo).

Problem zaczyna się robić, gdy wchodzi się na www urządzenia. Nawet bez podania hasła (tylko okno do autentykacji wyskakuje) i pamięci jest nieco mniej:

Code: Select all

# normalnie pracujące urządzenie, utrzymane połączenie z serwerem:
11:59:47.525 -> Free heap: 24296

# wejście na www urządzenia (1 raz)
12:00:41.718 -> Free heap: 23656
12:00:45.760 -> Free heap: 23712
...
12:02:32.129 -> Free heap: 23904
...
12:04:00.420 -> Free heap: 24096
Ogólnie jak się odświeża, to pamięci ubywa po trochę.

Zrywanie i nawiązywanie połączenia z serwerem nie ma wpływu na ilość wolnej pamięci.
Resetowanie połączenia Wi-Fi też nie ma wpływu (wywalam na chwilę z AP i ESP łączy się ponownie).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krycha88

klew wrote: Mon Feb 05, 2024 10:06 am
krycha88 wrote: Fri Feb 02, 2024 8:17 pm Nic nie modyfikuje po prostu usuwam i wygrywam nowa bibliotekę. Podpowiesz jak to zrobić lepiej?
Git ma takie coś jak "submodule". Pozwala to na dodanie innego repo do Twojego repo.

Zrobiłem sobie forka GG i na branchu develop przeniosłem sd na submodule. Masz PR z tą zmianą. Tam jest aktualnie wersja v23.11 (chyba to samo co było u Ciebie).

Ogólnie wszystkie te zewnętrzne libki możesz tak przerobić. Krótka instrukcja :)
Najpierw usuwamy bibliotekę z katalogu lib:

cd lib
git rm -r SuplaDevice
git commit -m "remove SuplaDevice"
git push
Teraz dodaję repo s-d jako submodule do katalogu lib/SuplaDevice:

# cd lib
git submodule add [email protected]:SUPLA/supla-device.git SuplaDevice
cd SuplaDevice
git checkout v23.11
cd ..

git add SuplaDevice
git commit -m "add SuplaDevice from v23.11 as submodule"
git push
Dodatkowo tam w środku był zrobiony checkout v23.11 w SuplaDevice, aby ustawić submodule na odpowiednim commit/release.

Sumoduły nie są domyślnie w git klonowane, więc trzeba to robić np. tak:

git clone --recurse-submodules  [email protected]:klew/GUI-Generic.git GUI-Generic
Z tym że powyższe zaincjalizuje sumodules dla brancha main, a ja obecnie wrzuciłem to na develop, więc można ręcznie przełączyć brancha i pobrać submoduły:

cd GUI-Generic
git checkout develop
git submodule init
git submodule update
Każdy kto pobierze sobie repo, będzie miał s-d w wersji jaką ustawiłeś.
Jeśli chciałbyś zmienić wersję, to wystarczy, że u siebie zrobisz:

cd GUI-Generic/lib/SuplaDevice
git checkout v23.12
# lub:
git checkout 6f969ad 
cd ..
git add SuplaDevice
git commit -m "Bump SuplaDevice to v23.12"
Dzięki za dokładną instrukcję ale się okazało, że builder nie jest na to jeszcze gotowy i nie potrafi sobie z tym poradzić.
krycha88

klew wrote: Tue Feb 06, 2024 11:07 am Wczoraj wieczorem próbowałem na nieskonfigurowanym urządzeniu odświeżanie www.
Ogólnie pamięć skacze, ale praktycznie po każdym odświeżeniu strony, albo wejściu w podstronę, ubywało "na stałe" 40 B pamięci.
Ale zostawiłem moduł na dłużej i po kilku godzinach zwolnił tą pamięć i wróciła ona do puli. Także możliwe, że to gdzieś w webserver jest coś przechowywane i po dłuższym czasie zwalniane.

Dzisiaj odpaliłem soft generowany na tego SP111 z połączeniem do serwera i ilość zużywanej pamięci się nie zmienia w trakcie normalnej pracy (cały czas jest tyle samo).

Problem zaczyna się robić, gdy wchodzi się na www urządzenia. Nawet bez podania hasła (tylko okno do autentykacji wyskakuje) i pamięci jest nieco mniej:

# normalnie pracujące urządzenie, utrzymane połączenie z serwerem:
11:59:47.525 -> Free heap: 24296

# wejście na www urządzenia (1 raz)
12:00:41.718 -> Free heap: 23656
12:00:45.760 -> Free heap: 23712
...
12:02:32.129 -> Free heap: 23904
...
12:04:00.420 -> Free heap: 24096
Ogólnie jak się odświeża, to pamięci ubywa po trochę.

Zrywanie i nawiązywanie połączenia z serwerem nie ma wpływu na ilość wolnej pamięci.
Resetowanie połączenia Wi-Fi też nie ma wpływu (wywalam na chwilę z AP i ESP łączy się ponownie).
Skupiliśmy się na tym GUI z którego tylko korzysta się raz i się zapomina, czy to zabierze 40B czy 2kB to nie ma większego znaczenia. Problem jaki był to wycieki pamięci rzędu 18kB po dniu pracy normlanej pracy gdzie nie korzysta się z GUI. Ale jak widać, wystarczyło powrócić do biblioteki 23.11 i wszystkie problemy się naprawiły.

Więc na chwilę obecną pozostaniemy na 23.11 a jak będzie potrzeba dodania czegoś nowego to będziemy się wtedy martwić :)
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

krycha88 wrote: Tue Feb 06, 2024 3:48 pm Ale jak widać, wystarczyło powrócić do biblioteki 23.11 i wszystkie problemy się naprawiły.

Więc na chwilę obecną pozostaniemy na 23.11 a jak będzie potrzeba dodania czegoś nowego to będziemy się wtedy martwić :)
Ja sprawdzałem na nowszej wersji i nie widziałem żadnych wycieków w trakcie pracy (poza www, oraz poza linkami bezpośrednimi - wcześniej pisałem że boardy mają dziwne zużycie pamięci przy szyfrowanych połączeniach).
Pokaż proszę jak zreprodukować wycieki na nowszej wersji biblioteki.
Takie sprawdzanie w ciemno do niczego sensownego nie doprowadzi
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Ogólna dyskusja”