Pomocy nie wyświetla się strona logowania supla-docker

Moderator: fracz

asobik

Win 11/wirtualbox/supla-dockers /Debian

Witam pomocy nie wyświetla się strona logowania
Serwer uruchomiony
Konfiguracja wg YT:- SUPLA: Instalacja na Dockerze

Nano .env
Adres IP
Użytkownik:
Hasło:
Serwer uruchomiony wszystko ok wg YT
Po wpisaniu w Edge adresu z nano.env np.: 10.0.2.15 nic nie wyświetla strony
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jak instalowałeś ?
Co widzisz w logach ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
asobik

pobrałem plik "supla-serwer-vm.ova

uruchomiłem na virtualBox
w konsoli zalogowałem się jako root
cd supla
w nano.env zmieniłem na adres IP 10.0.2.15
Login
Hasło
maszyna uruchomiona w logach
adres IP 10.0.2.15 nawet z DHCP
asobik

Chyba to odpuszczę
Teraz widzę że serwer nie uruchamia się sam cały (tylko debian login) i klawiszologia.
Coś jest i tak źle bo to musi uruchamiać się samo po powrocie napięcia lub resecie.

Dzięki
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Ten obraz VM to bardzo stary obraz jest, w sumie jak wiele rzeczy do pobrania ze strony projektu.
Supla się rozwija ale strony nikt nie aktualizuje, pewnie brakuje do tego zasobów ludzkich :roll:

Nie mniej jednak, nie ma co się tak szybko poddawać. Zamiast VM użyj dockera.
Jak chcesz pod windowsem zainstalować własną instancję i sobie poklikać, przetestować to dużo robić nie trzeba. Ogarniesz w moment ;)

Instalujesz sobie git dla windy
Potem docker desktop

Uruchamiasz wiersz poleceń i klonujesz repo

Code: Select all

git clone https://github.com/SUPLA/supla-docker.git
Przechodzisz do katalogu supla-docker i uruchamiasz skrypt

cd supla-docker
supla.sh
Edytujesz w notatniku wygenerowany plik .env podając adres IP Twojego kompa i mail pierwszego użytkownika z haslem.
Uruchamiasz ponownie skrypt z parametrem start

supla.sh start
Czekasz kilka minut i gotowe.

Otwierasz przeglądarkę, wbijasz w pasek adresu IP komputera, potwierdzasz wyjątek bezpieczeństwa i logujesz sie do swojej własnej instancji serwera Supli :)
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
asobik

Cześć dzięki za odpowiedź.
Szukałem adresu YT i tylko dla tego się zalogowałem ponownie i zobaczyłem Twoją odpowiedź dzięki. Nie odpuściłem własnego servera supli, tylko to forum, szukałem gdzie indziej.
Jestem instalatorem a nie informatykiem. To co do mnie piszecie jest często bardzo_często nie zrozumiałe.
np. jestem na stronie SUPLA - pobieram plik SUPLA-Docker na Virtual Box (Windows 10) Instaluje wszystko zgodnie z instrukcjami na GitHub.
W konsoli kalwiszologia:
Loguje sie Supla/supla
Dalej
Konfiguracja w pliku nano .env (bo taki widziałem na YT) na GITHUB .env :?:
first_user_email=xxxx
first_user_passwort=xxxx
bo tyle jest opisane
i tyle. (Dupa)
serwer chyba działa ale nie wyświetla jaki jest jego adres IP, jaki PORT?. Dupa.
Może jednak jeszcze nie działa ??
Jest jakiś kompletny opis instalacji i konfiguracji na poszczególnych platformach (windows, raspbery itp.)? bo Ja nie znalazłem.
Skanuje kompa IPScan nie widzi nowego IP (wpisanego w nano .env cloud_domain=xxx.xxx.xxx.xxx.
Instalowałem HomeAssistant - na raspbery PI 4B_8GB, ProxMox na PC, VirtualBox wg YT polecam do sprawdzenia: uruchamia się sam na koniec wyświetla informacje do logowania. Podaje adresy IP oraz porty. Jako klient serwera (przeglądarka) po wyświetleniu strony panel rejestracji nowego użytkownika i dalsza konfiguracja. Android sam wyszukuje adres IP w sieci, i wyświetla panel do logowania.
Supla nie wyświetla NIC i nie działala wg opisu.
Czy jest jakaś szansa By Twórcy coś z tym zrobili, jakiś kompletny opis krok po kroku.

Chciałbym z integrować te lub więcej serwerów na jednej platformie. HA działa na maline i na proxmox i virtualbox, czy na tych MV można zainstalować działającą i samo uruchamialną wersje SUPLA local?
marcinbojko

Jeżeli dobrze zrozumiałem Twój problem, to twoja maszyna pod kontrolą Virtualboxa pracuje w trybie NAT.
Aby pojawiła się w Twojej sieci przestaw typ jej interfejsu z 'nat' na 'bridged' .
W pytaniu o 'który' interfejs, podaj nazwę interfejsu głównego z którego korzysta Twoja maszyna host. W przypadku maszyn Windowsowych będą to "Ethernet ###' lub 'Połączenie sieciowe ###'.
Selection_2969.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “supla-docker”