Win 11/wirtualbox/supla-dockers /Debian
Witam pomocy nie wyświetla się strona logowania
Serwer uruchomiony
Konfiguracja wg YT:- SUPLA: Instalacja na Dockerze
Nano .env
Adres IP
Użytkownik:
Hasło:
Serwer uruchomiony wszystko ok wg YT
Po wpisaniu w Edge adresu z nano.env np.: 10.0.2.15 nic nie wyświetla strony
Pomocy nie wyświetla się strona logowania supla-docker
Moderator: fracz
-
asobik
pobrałem plik "supla-serwer-vm.ova
uruchomiłem na virtualBox
w konsoli zalogowałem się jako root
cd supla
w nano.env zmieniłem na adres IP 10.0.2.15
Login
Hasło
maszyna uruchomiona w logach
adres IP 10.0.2.15 nawet z DHCP
uruchomiłem na virtualBox
w konsoli zalogowałem się jako root
cd supla
w nano.env zmieniłem na adres IP 10.0.2.15
Login
Hasło
maszyna uruchomiona w logach
adres IP 10.0.2.15 nawet z DHCP
-
asobik
Chyba to odpuszczę
Teraz widzę że serwer nie uruchamia się sam cały (tylko debian login) i klawiszologia.
Coś jest i tak źle bo to musi uruchamiać się samo po powrocie napięcia lub resecie.
Dzięki
Teraz widzę że serwer nie uruchamia się sam cały (tylko debian login) i klawiszologia.
Coś jest i tak źle bo to musi uruchamiać się samo po powrocie napięcia lub resecie.
Dzięki
Ten obraz VM to bardzo stary obraz jest, w sumie jak wiele rzeczy do pobrania ze strony projektu.
Supla się rozwija ale strony nikt nie aktualizuje, pewnie brakuje do tego zasobów ludzkich
Nie mniej jednak, nie ma co się tak szybko poddawać. Zamiast VM użyj dockera.
Jak chcesz pod windowsem zainstalować własną instancję i sobie poklikać, przetestować to dużo robić nie trzeba. Ogarniesz w moment
Instalujesz sobie git dla windy
Potem docker desktop
Uruchamiasz wiersz poleceń i klonujesz repo
Przechodzisz do katalogu supla-docker i uruchamiasz skrypt
Edytujesz w notatniku wygenerowany plik .env podając adres IP Twojego kompa i mail pierwszego użytkownika z haslem.
Uruchamiasz ponownie skrypt z parametrem start
Czekasz kilka minut i gotowe.
Otwierasz przeglądarkę, wbijasz w pasek adresu IP komputera, potwierdzasz wyjątek bezpieczeństwa i logujesz sie do swojej własnej instancji serwera Supli
Supla się rozwija ale strony nikt nie aktualizuje, pewnie brakuje do tego zasobów ludzkich
Nie mniej jednak, nie ma co się tak szybko poddawać. Zamiast VM użyj dockera.
Jak chcesz pod windowsem zainstalować własną instancję i sobie poklikać, przetestować to dużo robić nie trzeba. Ogarniesz w moment
Instalujesz sobie git dla windy
Potem docker desktop
Uruchamiasz wiersz poleceń i klonujesz repo
Code: Select all
git clone https://github.com/SUPLA/supla-docker.gitCode: Select all
cd supla-docker
supla.shUruchamiasz ponownie skrypt z parametrem start
Code: Select all
supla.sh startOtwierasz przeglądarkę, wbijasz w pasek adresu IP komputera, potwierdzasz wyjątek bezpieczeństwa i logujesz sie do swojej własnej instancji serwera Supli
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
asobik
Cześć dzięki za odpowiedź.
Szukałem adresu YT i tylko dla tego się zalogowałem ponownie i zobaczyłem Twoją odpowiedź dzięki. Nie odpuściłem własnego servera supli, tylko to forum, szukałem gdzie indziej.
Jestem instalatorem a nie informatykiem. To co do mnie piszecie jest często bardzo_często nie zrozumiałe.
np. jestem na stronie SUPLA - pobieram plik SUPLA-Docker na Virtual Box (Windows 10) Instaluje wszystko zgodnie z instrukcjami na GitHub.
W konsoli kalwiszologia:
Loguje sie Supla/supla
Dalej
Konfiguracja w pliku nano .env (bo taki widziałem na YT) na GITHUB .env
first_user_email=xxxx
first_user_passwort=xxxx
bo tyle jest opisane
i tyle. (Dupa)
serwer chyba działa ale nie wyświetla jaki jest jego adres IP, jaki PORT?. Dupa.
Może jednak jeszcze nie działa ??
Jest jakiś kompletny opis instalacji i konfiguracji na poszczególnych platformach (windows, raspbery itp.)? bo Ja nie znalazłem.
Skanuje kompa IPScan nie widzi nowego IP (wpisanego w nano .env cloud_domain=xxx.xxx.xxx.xxx.
Instalowałem HomeAssistant - na raspbery PI 4B_8GB, ProxMox na PC, VirtualBox wg YT polecam do sprawdzenia: uruchamia się sam na koniec wyświetla informacje do logowania. Podaje adresy IP oraz porty. Jako klient serwera (przeglądarka) po wyświetleniu strony panel rejestracji nowego użytkownika i dalsza konfiguracja. Android sam wyszukuje adres IP w sieci, i wyświetla panel do logowania.
Supla nie wyświetla NIC i nie działala wg opisu.
Czy jest jakaś szansa By Twórcy coś z tym zrobili, jakiś kompletny opis krok po kroku.
Chciałbym z integrować te lub więcej serwerów na jednej platformie. HA działa na maline i na proxmox i virtualbox, czy na tych MV można zainstalować działającą i samo uruchamialną wersje SUPLA local?
Szukałem adresu YT i tylko dla tego się zalogowałem ponownie i zobaczyłem Twoją odpowiedź dzięki. Nie odpuściłem własnego servera supli, tylko to forum, szukałem gdzie indziej.
Jestem instalatorem a nie informatykiem. To co do mnie piszecie jest często bardzo_często nie zrozumiałe.
np. jestem na stronie SUPLA - pobieram plik SUPLA-Docker na Virtual Box (Windows 10) Instaluje wszystko zgodnie z instrukcjami na GitHub.
W konsoli kalwiszologia:
Loguje sie Supla/supla
Dalej
Konfiguracja w pliku nano .env (bo taki widziałem na YT) na GITHUB .env
first_user_email=xxxx
first_user_passwort=xxxx
bo tyle jest opisane
i tyle. (Dupa)
serwer chyba działa ale nie wyświetla jaki jest jego adres IP, jaki PORT?. Dupa.
Może jednak jeszcze nie działa ??
Jest jakiś kompletny opis instalacji i konfiguracji na poszczególnych platformach (windows, raspbery itp.)? bo Ja nie znalazłem.
Skanuje kompa IPScan nie widzi nowego IP (wpisanego w nano .env cloud_domain=xxx.xxx.xxx.xxx.
Instalowałem HomeAssistant - na raspbery PI 4B_8GB, ProxMox na PC, VirtualBox wg YT polecam do sprawdzenia: uruchamia się sam na koniec wyświetla informacje do logowania. Podaje adresy IP oraz porty. Jako klient serwera (przeglądarka) po wyświetleniu strony panel rejestracji nowego użytkownika i dalsza konfiguracja. Android sam wyszukuje adres IP w sieci, i wyświetla panel do logowania.
Supla nie wyświetla NIC i nie działala wg opisu.
Czy jest jakaś szansa By Twórcy coś z tym zrobili, jakiś kompletny opis krok po kroku.
Chciałbym z integrować te lub więcej serwerów na jednej platformie. HA działa na maline i na proxmox i virtualbox, czy na tych MV można zainstalować działającą i samo uruchamialną wersje SUPLA local?
-
marcinbojko
Jeżeli dobrze zrozumiałem Twój problem, to twoja maszyna pod kontrolą Virtualboxa pracuje w trybie NAT.
Aby pojawiła się w Twojej sieci przestaw typ jej interfejsu z 'nat' na 'bridged' .
W pytaniu o 'który' interfejs, podaj nazwę interfejsu głównego z którego korzysta Twoja maszyna host. W przypadku maszyn Windowsowych będą to "Ethernet ###' lub 'Połączenie sieciowe ###'.
Aby pojawiła się w Twojej sieci przestaw typ jej interfejsu z 'nat' na 'bridged' .
W pytaniu o 'który' interfejs, podaj nazwę interfejsu głównego z którego korzysta Twoja maszyna host. W przypadku maszyn Windowsowych będą to "Ethernet ###' lub 'Połączenie sieciowe ###'.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.