Wsparcie dla Termostatu

Rysiu
Posts: 52
Joined: Tue Feb 06, 2018 6:57 am

Post

Cześć,
Moje problemy ciąg dalszy :) Działając na linkach bezpośrednich (wciąż uważam że jest to dla wielu przydatna funkcja) napotkałem taką przypadłość:
Direct links - Headers received
{"connected":true,"humidity":51.799,"temperature":23.399}
Direct links - Headers received
{"connected":true,"temperature":21.375}
Channel(3) value changed to 21.37
Send: [53 55 50 4C 41 15 1E 00 00 00 28 00 00 00 10 00 00 00 85 00 00 00 00 00 00 00 32 E8 06 00 00 00 00 00 ]
Send: [53 55 50 4C 41 ]
Send: [53 55 50 4C 41 15 1F 00 00 00 67 00 00 00 0E 00 00 00 03 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 60 35 40 ]
Send: [53 55 50 4C 41 ]
Channel(2) value changed to temp(23.399000), humi(51.799000)
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale w takim przypadku gdy temperatura ustawiana jest po kilku miejscach po przecinku, histereza robi się o 0,1 mniej dokładna. W tym przypadku, gdy w aplikacji wyświetla się 23.4 termostat wciąż widzi 23.399000 i wyłączy się dopiero przy prawie 23.5. Korekty termometru o 0,01 również nie można zrobić. Jeśli oczywiście się nie mylę czy jest opcja to jakoś zmienić?
User avatar
klew
Posts: 8765
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Rysiu wrote: Mon Jan 29, 2024 8:14 pm Cześć,
Moje problemy ciąg dalszy :) Działając na linkach bezpośrednich (wciąż uważam że jest to dla wielu przydatna funkcja) napotkałem taką przypadłość:
Direct links - Headers received
{"connected":true,"humidity":51.799,"temperature":23.399}
Direct links - Headers received
{"connected":true,"temperature":21.375}
Channel(3) value changed to 21.37
Send: [53 55 50 4C 41 15 1E 00 00 00 28 00 00 00 10 00 00 00 85 00 00 00 00 00 00 00 32 E8 06 00 00 00 00 00 ]
Send: [53 55 50 4C 41 ]
Send: [53 55 50 4C 41 15 1F 00 00 00 67 00 00 00 0E 00 00 00 03 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 60 35 40 ]
Send: [53 55 50 4C 41 ]
Channel(2) value changed to temp(23.399000), humi(51.799000)
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale w takim przypadku gdy temperatura ustawiana jest po kilku miejscach po przecinku, histereza robi się o 0,1 mniej dokładna. W tym przypadku, gdy w aplikacji wyświetla się 23.4 termostat wciąż widzi 23.399000 i wyłączy się dopiero przy prawie 23.5. Korekty termometru o 0,01 również nie można zrobić. Jeśli oczywiście się nie mylę czy jest opcja to jakoś zmienić?
Wyświetlana wartość w apce nie wpływa na dokłądność pomiaru.
Reszty opisanych tutaj problemów nie rozumiem.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Rysiu
Posts: 52
Joined: Tue Feb 06, 2018 6:57 am

Post

Jeśli termostat w tym przypadku ma się wyłączyć przy 23.4 a pobrana temperatura wynosi 23.399 biorąc pod uwagę rozdzielczość termometru wyłączy się dopiero jeśli temperatura skoczy o kolejne 0.1 stopnia co daje nam 23.499. Nawet jeśli histereza jest ustawiona na 0.1 z nastawą górną to jeśli dobrze wszystko rozumiem, termostat załączy się poniżej 23.3 (23,299) a wyłączy dopiero przy 23.499 co daje histerezę 0,2.

W tłumaczeniu jestem kiepski :)
walimar
Posts: 45
Joined: Tue Dec 05, 2023 10:18 pm

Post

Witam.
Udało mi się złożyć 2 termostaty z 3 czujnikami temperatury Ds18b20, do obsługi pompy rozdzielacza ogrzewania podłogowego. Termostaty pracują w trybie chłodzenia.

Od około 3 tygodni testuję je, chcąc sprawdzić poprawność działania. Niby wszystko jest ok. Jednak jest maleńki mankament. Jeden z termostatów już się zawiesił 4 razy, a drugi 1 raz. Wszystkie przypadki miały miejsc, po wyłączenia termostatu wieczorem po cyklu pracy (włączenia pompy obiegowej). Rano natomiast nie chciały się włączyć - były w trybie jakby zawieszenia. Pomaga "resetowanie"-poprzez wyłączenie i ponowne włączenie zasilania. Przez jakiś czas jest wszystko ok, aż do następnego razu.
Czy może ktoś z kolegów powiedzieć gdzie może leżeć problem. Czy może po stronie softu a może z wemosami jest coś nie tak.
Termostaty chodzą na sofcie GG v 7.10.11.
Tak wygląda wykres pracy termostatu gdy się zawiesza (linia prosta).
Pozdrawiam i czekam na jakąś podpowiedź.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
klew
Posts: 8765
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

walimar wrote: Mon Feb 12, 2024 9:13 pm Od około 3 tygodni testuję je, chcąc sprawdzić poprawność działania. Niby wszystko jest ok. Jednak jest maleńki mankament. Jeden z termostatów już się zawiesił 4 razy, a drugi 1 raz. Wszystkie przypadki miały miejsc, po wyłączenia termostatu wieczorem po cyklu pracy (włączenia pompy obiegowej). Rano natomiast nie chciały się włączyć - były w trybie jakby zawieszenia. Pomaga "resetowanie"-poprzez wyłączenie i ponowne włączenie zasilania. Przez jakiś czas jest wszystko ok, aż do następnego razu.
Czy może ktoś z kolegów powiedzieć gdzie może leżeć problem. Czy może po stronie softu a może z wemosami jest coś nie tak.
Termostaty chodzą na sofcie GG v 7.10.11.
Tak wygląda wykres pracy termostatu gdy się zawiesza (linia prosta).
Pozdrawiam i czekam na jakąś podpowiedź.
Skoro na wykresach nie ma luk, to znaczy, że urządzenie jako takie działa i się nie zawiesiło.
Może problem jest z pomiarem temperatury? Skoro ta "linia prosta" to czas, gdy się wiesza, a są to najniższe tempetarutry na Twoim wykresie i piszesz, że pracują w trybie chłodzenia, to sam termostat raczej nie powinien się włączyć, skoro dostaje informację, że temperatura jest niska.
Także może coś jest nie tak z pomiarem temperatury?
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Lector
Posts: 1454
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań

Post

Mnie również nurtuje ostatnio jedno pytanie.
Kiedy termostat załącza przekaźnik - czy jest to jakoś sygnalizowane?

Po kolei.
Mam na termostacie oparte chłodzenie akwarium - wody i lamp.
Problem zauważam przy termostacie 1 (przekaźnik 1) dla chłodzenia wody, ostatnio nawet mierzyłem miernikiem czy idzie napięcie, bo sam nie wiem kiedy wentylator ma chodzić (już myślałem ze padł).
Termostat jest ustawiony na 25,5 stopnia a histereza na 0,2 stopnia, dodatkowo w cloud mam ustawione "Minimalny czas WŁĄCZENIA przed ponownym wyłączeniem chłodzenia" i "Minimalny czas WYŁĄCZENIA przed ponownym włączeniem" oba na 300 sekund czyli 5 minut.
Czyli jeżeli przekaźnik był wyłączony dłużej niż 5 minut i temperatura podniesie się powyżej 25,7 stopnia to wentylator załączy się na minimum 5 minut albo tak długo aby temperatura spadła poniżej 25,3 stopnia. No i to pewnie działa OK.

Ale zastanawia mnie kiedy w aplikacji strzałki >> zmieniają kierunek w dół?
Zauważyłem ze termostat pokazuje ze niby jest włączone chłodzenie, ale przekaźnik nie jest załączony (może ma to coś wspólnego z w/w konfiguracją)?

Dlatego liczę na odpowiedź programistów, czy strzałki pokazujące ze termostat chłodzi jest równoznaczne z załączeniem przekaźnika?
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos
walimar
Posts: 45
Joined: Tue Dec 05, 2023 10:18 pm

Post

klew wrote: Mon Feb 12, 2024 9:24 pm Skoro na wykresach nie ma luk, to znaczy, że urządzenie jako takie działa i się nie zawiesiło.
Może problem jest z pomiarem temperatury? Skoro ta "linia prosta" to czas, gdy się wiesza, a są to najniższe tempetautry na Twoim wykresie i piszesz, że pracują w trybie chłodzenia, to sam termostat raczej nie powinien się włączyć, skoro dostaje informację, że temperatura jest niska.
Także może coś jest nie tak z pomiarem temperatury?
Tak dla zrozumienia problemu. Termostat faktycznie pracuje w "trybie chłodzenia" ale jego zadaniem jest włączenie pompy obiegowej gdy temperatura osiągnie 34*C a gdy spadnie poniżej 32*C ma wyłączyć pompę - taka specyfika pracy pompy ogrzewania podłogowego. W moim przypadku Set mam ustawiony na 33*C z histerezą 2*C.
W 99% włącza on normalnie pompę przy zadanej temperaturze nawet 2 - 3 razy na dobę. Ale czasem (na razie 4 razy) nie zrobił tego i wtedy ciepła woda nie jest tłoczona do podłogówki.
Jakie luki masz na myśli, przerwy w ciągłości wykresu ?. One powstają przy dłuższym braku połączenia z siecią WI-Fi, ale wtedy termostat normalnie mi pracuje. Co do błędu pomiaru temperatury (nie wiem - może możliwe) ale skąd się on tak nagle bierze i czy może zawiesić całe urządzenie. Po restarcie wszystko wraca do normy na kilka dni.
walimar
Posts: 45
Joined: Tue Dec 05, 2023 10:18 pm

Post

Lector wrote: Mon Feb 12, 2024 9:50 pm Mnie również nurtuje ostatnio jedno pytanie.
Kiedy termostat załącza przekaźnik - czy jest to jakoś sygnalizowane?

Ale zastanawia mnie kiedy w aplikacji strzałki >> zmieniają kierunek w dół?
Zauważyłem ze termostat pokazuje ze niby jest włączone chłodzenie, ale przekaźnik nie jest załączony (może ma to coś wspólnego z w/w konfiguracją)?

Dlatego liczę na odpowiedź programistów, czy strzałki pokazujące ze termostat chłodzi jest równoznaczne z załączeniem przekaźnika?
Ja nie jestem programistą ale tak załączenie przekaźnika może być sygnalizowane diodą na samym przekaźniku lub dodatkową diodą led, którą podłączasz do wolnego gpio wemosa i ustawiasz to w programie. Ja podłączyłem LED do D-0 a przekaźnik do D-3.
Te niebieskie strzałki też pokazują załączenie przekaźnika ale musisz w ustawieniach wybrać dla przekaźnika odpowiedni stan załączania niski lub wysoki żeby dobrze pokazywało. Ja jak źle ustawiłem to niebieskie strzałki się pokazywały a przekaźnik się nie załączał i na odwrót kiedy gasły, przekaźnik się włączał.
User avatar
klew
Posts: 8765
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

walimar wrote: Mon Feb 12, 2024 9:52 pm Tak dla zrozumienia problemu. Termostat faktycznie pracuje w "trybie chłodzenia" ale jego zadaniem jest włączenie pompy obiegowej gdy temperatura osiągnie 34*C a gdy spadnie poniżej 32*C ma wyłączyć pompę - taka specyfika pracy pompy ogrzewania podłogowego. W moim przypadku Set mam ustawiony na 33*C z histerezą 2*C.
W 99% włącza on normalnie pompę przy zadanej temperaturze nawet 2 - 3 razy na dobę. Ale czasem (na razie 4 razy) nie zrobił tego i wtedy ciepła woda nie jest tłoczona do podłogówki.
Jakie luki masz na myśli, przerwy w ciągłości wykresu ?. One powstają przy dłuższym braku połączenia z siecią WI-Fi, ale wtedy termostat normalnie mi pracuje. Co do błędu pomiaru temperatury (nie wiem - może możliwe) ale skąd się on tak nagle bierze i czy może zawiesić całe urządzenie. Po restarcie wszystko wraca do normy na kilka dni.
Napisałeś wcześniej, że termostaty się "wieszały". Założyłem, że urządzenie nie działało, ale wykresy masz ciągłe (bez przerw), więc to nie o to chodziło.
Więc pomyślałem, że chodzi Ci o to, że się nie włączały, mimo tego, że oczekiwałeś, że się włączą. Potem napisałeś, że płaskie obszary na wykresie, to czas, gdy "wiszą". Załączony wykres, to nie "praca termostatu", tylko pomiar temperatury. Płaską linię widzę między 10 a 11 lutego ze wskazaniem około 18 stopni. Skoro Twój termostat ma chłodzić do 33, a było 18, to jest to normlane że się nie włączał.

Jest szansa, że źle Ciebie zrozumiałem. Jeśli tak, to napisz proszę bardziej szczegółowo o co chodzi.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Lector
Posts: 1454
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań

Post

walimar wrote: Mon Feb 12, 2024 10:08 pm Ja nie jestem programistą ale tak załączenie przekaźnika może być sygnalizowane diodą na samym przekaźniku lub dodatkową diodą led, którą podłączasz do wolnego gpio wemosa i ustawiasz to w programie. Ja podłączyłem LED do D-0 a przekaźnik do D-3.
Te niebieskie strzałki też pokazują załączenie przekaźnika ale musisz w ustawieniach wybrać dla przekaźnika odpowiedni stan załączania niski lub wysoki żeby dobrze pokazywało. Ja jak źle ustawiłem to niebieskie strzałki się pokazywały a przekaźnik się nie załączał i na odwrót kiedy gasły, przekaźnik się włączał.
Dzięki, ale poustawiane jest wszystko OK.

Dioda przekaźnika jest, ale co ona mi daje, jak sterownik w obudowie lampy?
Jak przekaźnik załącza to i dioda, ale jak mi aplikacja pokazuje ze włączyło się chłodzenie, a wentylator nie chodzi to nie będę otwierał obudowy aby sprawdzić czy dioda LED świeci.

Jak wywalę ustawione czasy 300 sekund i zmieniam nastawy to wszystko chodzi poprawnie.

Dlatego też pytam czy te czasy nie są synchronizowane z tym co pokazuje termostat w aplikacji.
Czyli termostat pokazuje ze chłodzi, ale przekaźnik się nie załącza bo nie minęło 5 minut od wyłączenia (dla mnie termostat nie powinien pokazywać w tedy ze chłodzi).
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos

Return to “GUI Generic”