No chyba że tak... po dżentelmeńsku. Trochę szkodaRobert Błaszczak wrote: Mon Feb 19, 2024 4:17 pm Ale o jego pomyśle Internet dowiedział się pierwszy. Więc nie będę tak bezczelnie wchodził z butami![]()
![]()
![]()
Obniżenie rachunków za prąd, czy to możliwe?
-
Gang
Ta historia o tym kółku spowodowała mały uśmiech u mnie.
Ale to że ktoś z branży technicznej musiał nad tym podebatować i RACZEJ dość do wniosku, że to niemożliwe to aż się zaśmiałem na głos do telefonu ;E
Mam dla tych technicznych kolegów kolejna sprawę do przemyślenia; czy jak w rowerze z przodu dam małe kółko, a z tyłu duże to będę miał zawsze z górki i mogę jechać bez pedałowania?
Ale to że ktoś z branży technicznej musiał nad tym podebatować i RACZEJ dość do wniosku, że to niemożliwe to aż się zaśmiałem na głos do telefonu ;E
Mam dla tych technicznych kolegów kolejna sprawę do przemyślenia; czy jak w rowerze z przodu dam małe kółko, a z tyłu duże to będę miał zawsze z górki i mogę jechać bez pedałowania?
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli 
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
A Twój telefon zrobił Ci w tym momencie zdjęcie
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Gang
Chciałbym mieć tak równe zęby 
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli 
-
edm
- Been thanked: 2 times
Widzę że rozmowa się rozwinęła
, także śpieszę z wyjaśnieniami
. Inżynierowie (konstruktorzy, metalurdzy, technolodzy, programiści cnc itd.), korporacja RTX branża lotnicza.
Abstrahując od tematu. Pewnie każdy słyszał powiedzenia "to nie możliwe" oraz "nie ma rzeczy niemożliwych". Pracując kilkadziesiąt lat w/w branży kilka razy słyszałem że "to niemożliwe". A jednak po czasie niemożliwe stało się możliwe. A to za sprawą postępu oraz innego podejścia do tematu. Przykłady. Wydruk gotowych podzespołów ze stopów inconelu itp, gdzie dotychczas obróbka skrawaniem była szczytem marzeń, z uwagi na to że to bardzo trudno obrabialny materiał. Inny przykład może bardziej znany to hartowanie. Od pokoleń robiło się to i nadal robi tradycyjnie używając pieca ("ogień") i schładzanie. Lecz już co najmniej od 12 lat można także skomplikowane hartowanie wykonywać indukcyjnie bez użycia pieca i ognia, mając lepszą kontrolę nad procesem niż w przypadku pieców. To też kiedyś było uznawane za niemożliwe.
Owszem, na dzisiaj uważam że wspomniane hasło z tematu jest niemożliwe. Ale czy nigdy?, pewności nie mam.
Pozdrawiam.
Abstrahując od tematu. Pewnie każdy słyszał powiedzenia "to nie możliwe" oraz "nie ma rzeczy niemożliwych". Pracując kilkadziesiąt lat w/w branży kilka razy słyszałem że "to niemożliwe". A jednak po czasie niemożliwe stało się możliwe. A to za sprawą postępu oraz innego podejścia do tematu. Przykłady. Wydruk gotowych podzespołów ze stopów inconelu itp, gdzie dotychczas obróbka skrawaniem była szczytem marzeń, z uwagi na to że to bardzo trudno obrabialny materiał. Inny przykład może bardziej znany to hartowanie. Od pokoleń robiło się to i nadal robi tradycyjnie używając pieca ("ogień") i schładzanie. Lecz już co najmniej od 12 lat można także skomplikowane hartowanie wykonywać indukcyjnie bez użycia pieca i ognia, mając lepszą kontrolę nad procesem niż w przypadku pieców. To też kiedyś było uznawane za niemożliwe.
Owszem, na dzisiaj uważam że wspomniane hasło z tematu jest niemożliwe. Ale czy nigdy?, pewności nie mam.
Pozdrawiam.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Chciałbym jednak udzielić jednoznacznej odpowiedzi: tak, to jest możliwe.
(Odpowiedz dotyczy pytania zadanego w poście, czyli czy da się obniżyć rachunki za prąd - da się, często wystarczy ograniczyć zużycie
)
(Odpowiedz dotyczy pytania zadanego w poście, czyli czy da się obniżyć rachunki za prąd - da się, często wystarczy ograniczyć zużycie
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
zokopian
Mnie MEW-ka pilnuje licznika Taurona żeby dziadyga jeden nie zawyżał wskażań
Na 20000 kWh nam tylko 12 kWh różnicy we wskazaniach 
8x SRW-01, 1x SBW-01, 1x MEW-01,
10x TH 10, 7x Touch, 1x SV, 1x Basic R2,
2x S26, 4x mini, 2x POW R2, 1x S55,
3x Shelly 1, 1x nodemcu + BME 280,
2x H801. 4x Nous a1, 4x SP111, 2x NEO
1x MoesHouse, 2x SMTONOFF SMT002
1x Sonoff POW R3 25A
10x TH 10, 7x Touch, 1x SV, 1x Basic R2,
2x S26, 4x mini, 2x POW R2, 1x S55,
3x Shelly 1, 1x nodemcu + BME 280,
2x H801. 4x Nous a1, 4x SP111, 2x NEO
1x MoesHouse, 2x SMTONOFF SMT002
1x Sonoff POW R3 25A
Co innego postęp techniczny i technologiczny, a co innego łamanie zasad fizyki.edm wrote: Mon Feb 19, 2024 7:38 pm Widzę że rozmowa się rozwinęła, także śpieszę z wyjaśnieniami
. Inżynierowie (konstruktorzy, metalurdzy, technolodzy, programiści cnc itd.), korporacja RTX branża lotnicza.
Pozdrawiam.
Nie wiem, co ci inżynierowie i Ty robiliście w szkole, ale proponuję zapoznać się z pierwszą zasadą dynamiki i termodynamiki oraz zasadą zachowania energii.
Pozdrawiam i czekam na rezultaty doświadczeń
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
dar3cz3k_
- Has thanked: 3 times
Tutaj ten sam Pan wypowiada się o licznikach i "spisku"
https://youtu.be/NhaNibNfOwk?si=vRqcnzZW8fPEo23-
https://youtu.be/NhaNibNfOwk?si=vRqcnzZW8fPEo23-