Obniżenie rachunków za prąd, czy to możliwe?

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 19, 2024 4:17 pm Ale o jego pomyśle Internet dowiedział się pierwszy. Więc nie będę tak bezczelnie wchodził z butami :mrgreen: :lol: :D
No chyba że tak... po dżentelmeńsku. Trochę szkoda :) ;)
Gang

Ta historia o tym kółku spowodowała mały uśmiech u mnie.
Ale to że ktoś z branży technicznej musiał nad tym podebatować i RACZEJ dość do wniosku, że to niemożliwe to aż się zaśmiałem na głos do telefonu ;E

Mam dla tych technicznych kolegów kolejna sprawę do przemyślenia; czy jak w rowerze z przodu dam małe kółko, a z tyłu duże to będę miał zawsze z górki i mogę jechać bez pedałowania?
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

A Twój telefon zrobił Ci w tym momencie zdjęcie :lol: :D :lol:
Gang-usmiech.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Gang

Chciałbym mieć tak równe zęby :mrgreen:
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
edm
Been thanked: 2 times

Widzę że rozmowa się rozwinęła :D, także śpieszę z wyjaśnieniami ;). Inżynierowie (konstruktorzy, metalurdzy, technolodzy, programiści cnc itd.), korporacja RTX branża lotnicza.
Abstrahując od tematu. Pewnie każdy słyszał powiedzenia "to nie możliwe" oraz "nie ma rzeczy niemożliwych". Pracując kilkadziesiąt lat w/w branży kilka razy słyszałem że "to niemożliwe". A jednak po czasie niemożliwe stało się możliwe. A to za sprawą postępu oraz innego podejścia do tematu. Przykłady. Wydruk gotowych podzespołów ze stopów inconelu itp, gdzie dotychczas obróbka skrawaniem była szczytem marzeń, z uwagi na to że to bardzo trudno obrabialny materiał. Inny przykład może bardziej znany to hartowanie. Od pokoleń robiło się to i nadal robi tradycyjnie używając pieca ("ogień") i schładzanie. Lecz już co najmniej od 12 lat można także skomplikowane hartowanie wykonywać indukcyjnie bez użycia pieca i ognia, mając lepszą kontrolę nad procesem niż w przypadku pieców. To też kiedyś było uznawane za niemożliwe.
Owszem, na dzisiaj uważam że wspomniane hasło z tematu jest niemożliwe. Ale czy nigdy?, pewności nie mam.
Pozdrawiam.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Chciałbym jednak udzielić jednoznacznej odpowiedzi: tak, to jest możliwe.

(Odpowiedz dotyczy pytania zadanego w poście, czyli czy da się obniżyć rachunki za prąd - da się, często wystarczy ograniczyć zużycie :P )
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zokopian

Mnie MEW-ka pilnuje licznika Taurona żeby dziadyga jeden nie zawyżał wskażań :mrgreen: Na 20000 kWh nam tylko 12 kWh różnicy we wskazaniach :)
8x SRW-01, 1x SBW-01, 1x MEW-01,
10x TH 10, 7x Touch, 1x SV, 1x Basic R2,
2x S26, 4x mini, 2x POW R2, 1x S55,
3x Shelly 1, 1x nodemcu + BME 280,
2x H801. 4x Nous a1, 4x SP111, 2x NEO
1x MoesHouse, 2x SMTONOFF SMT002
1x Sonoff POW R3 25A
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

edm wrote: Mon Feb 19, 2024 7:38 pm Widzę że rozmowa się rozwinęła :D, także śpieszę z wyjaśnieniami ;). Inżynierowie (konstruktorzy, metalurdzy, technolodzy, programiści cnc itd.), korporacja RTX branża lotnicza.
Abstrahując od tematu. Pewnie każdy słyszał powiedzenia "to nie możliwe" oraz "nie ma rzeczy niemożliwych". Pracując kilkadziesiąt lat w/w branży kilka razy słyszałem że "to niemożliwe". A jednak po czasie niemożliwe stało się możliwe. A to za sprawą postępu oraz innego podejścia do tematu. Przykłady. Wydruk gotowych podzespołów ze stopów inconelu itp, gdzie dotychczas obróbka skrawaniem była szczytem marzeń, z uwagi na to że to bardzo trudno obrabialny materiał. Inny przykład może bardziej znany to hartowanie. Od pokoleń robiło się to i nadal robi tradycyjnie używając pieca ("ogień") i schładzanie. Lecz już co najmniej od 12 lat można także skomplikowane hartowanie wykonywać indukcyjnie bez użycia pieca i ognia, mając lepszą kontrolę nad procesem niż w przypadku pieców. To też kiedyś było uznawane za niemożliwe.
Owszem, na dzisiaj uważam że wspomniane hasło z tematu jest niemożliwe. Ale czy nigdy?, pewności nie mam.
Pozdrawiam.
Co innego postęp techniczny i technologiczny, a co innego łamanie zasad fizyki.
Nie wiem, co ci inżynierowie i Ty robiliście w szkole, ale proponuję zapoznać się z pierwszą zasadą dynamiki i termodynamiki oraz zasadą zachowania energii.
Pozdrawiam i czekam na rezultaty doświadczeń :lol:
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
dar3cz3k_
Has thanked: 3 times

Tutaj ten sam Pan wypowiada się o licznikach i "spisku"

https://youtu.be/NhaNibNfOwk?si=vRqcnzZW8fPEo23-

Return to “Ogólna dyskusja”