Esp32 - sterownie urządzeniem a brak serwera.

lexmark3200

Witam.

Zaczynam przygodę z supla. Uruchomiłem dzięki GUI Generic Builder urządzenie na esp32. Docelowo ma uruchomić element wykonawczy po przekroczeniu zadanej temperatury.
Mam serwer postawiony w sieci lokalnej. Ogólnie testowo działa to. Mierzy temperaturę z DS oraz termopary.
Pytanie, czy w momencie wyłączenia serwera ( lub utraty połączenia z wifi), samo urządzenie będzie dalej pracować, czy nie? Teraz na biurku jak odłączę serwer, to zaczyna pulsować dioda ( ta co pulsuje przy pierwszym uruchomieniu).
Czy jeśli urządzenie wykonawcze było załączone to pozostanie załączenie i odwrotnie jeśli było wyłączone, czy też będzie wyłączone?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Last edited by lexmark3200 on Wed Feb 21, 2024 10:05 am, edited 1 time in total.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Jeśli zainstalujesz termostat wygenerowany w GG, to jak najbardziej będzie to działało po wyłączeniu wi-fi i/lub Twojego serwera.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
lexmark3200

Super.

Dziękuję za odpowiedź.

Mam zainstalowany, ale dopiero wczoraj odpaliłem ds i termoparę. Z termoparą się namęczyłem. Bo okazuje się że dla układu max66.. muszą być podane w GUI wszystkie piny do uP. Dopiero po podaniu miso pojawiła się opcja włącz i zaczął odczytywać.
Generalnie przez ostanie 15 lat nic nie programowałem. Kiedyś w bascom AVR.
Składnia zupełnie inna niż w Arduino. :lol:
lexmark3200

Generalnie odpaliłem ten termostat. Tylko nie bardzo mogę go zaadoptować do swojego zastosowania.
Mam do wysterowania pompę co. Wystarczy mi próg temperatury po którym nastąpi załączenie i histereza przy której nastąpi wyłączenie.
A tutaj mam grzanie, chłodzenie, cwu i jeszcze tryb auto.
;)
Pietras81
Been thanked: 1 time

lexmark3200 wrote: Wed Feb 21, 2024 6:18 pm Generalnie odpaliłem ten termostat. Tylko nie bardzo mogę go zaadoptować do swojego zastosowania.
Mam do wysterowania pompę co. Wystarczy mi próg temperatury po którym nastąpi załączenie i histereza przy której nastąpi wyłączenie.
A tutaj mam grzanie, chłodzenie, cwu i jeszcze tryb auto.
;)
To odpal soft z warunkowaniem a nie termostat.
https://pietras-81.aqi.eco/
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Może wykorzystaj reakcję zamiast termostatu.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lexmark3200

Właśnie próbuje coś zdziałać z reakcją. Mam DS i tam daje, że "Kiedy temperatura będzie >= 25°C wtedy wykonaj i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie <24°C. No i dałem przekaźnik który mam zadeklarowany, aby go włączył.

Choć mam na razie wpiętą diodę i jakoś nie zmienia się nic :lol:
Mozna było dać po prostu kiedy Temp>=25 włącz i wyłącz kiedy Temp< 24 chyba, prościej się nie da.

Generalnie mam nieodparte wrażenie, że część jest napisana jakby w języku polskim brakowało prostych słów opisujących proste działania...

:lol: :lol: :lol: :lol:
Pietras81
Been thanked: 1 time

lexmark3200 wrote: Wed Feb 21, 2024 7:17 pm Właśnie próbuje coś zdziałać z reakcją. Mam DS i tam daje, że "Kiedy temperatura będzie >= 25°C wtedy wykonaj i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie <24°C. No i dałem przekaźnik który mam zadeklarowany, aby go włączył.

Mozna było dać po prostu kiedy Temp>=25 włącz i wyłącz kiedy Temp< 24 chyba, prościej się nie da.

Generalnie mam nieodparte wrażenie, że część jest napisana jakby w języku polskim brakowało prostych słów opisujących proste działania...

Przy reakcjach bez netu nie zadziała.
https://pietras-81.aqi.eco/
lexmark3200

A właśnie ma działać i bez serwera.
Chyba pozostanie samemu pisać :oops:
Ale teraz mam większy problem, bo nie chce mi wykryć płytki. Chciałem wgrać z GG nowy wsad i nie może się połączyć.
Nie wykrywa ani na Linux, ani na Windows. Wpiąłem pod programator na Cp21xx, Pojawia się w systemie, podpiałem sie po UART pod esp32 i poszło programowanie.
Odpinam i podpinam microUSB pod płytkę esp i znowu nie ma płytki w systemie :cry:
Trzy przewody sprawdzone i nic.
Teraz próbuje coś ze szkiców przykładowych wgrać i dupa...
Arduino:1.8.19 (Linux), Płytka:"ESP32 Dev Module, Disabled, Disabled, Default 4MB with spiffs (1.2MB APP/1.5MB SPIFFS), 240MHz (WiFi/BT), QIO, 80MHz, 4MB (32Mb), 115200, Core 1, Core 1, None, Disabled"

esptool.py v4.5.1
Serial port /dev/ttyUSB0
Connecting.....................................Podczas ładowania szkicu wystąpił błąd
.

A fatal error occurred: Failed to connect to ESP32: No serial data received.
For troubleshooting steps visit: https://docs.espressif.com/projects/esp ... oting.html

Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w
File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż
szczegółowe informacje podczas kompilacji"
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

lexmark3200 wrote: Wed Feb 21, 2024 7:17 pm Właśnie próbuje coś zdziałać z reakcją. Mam DS i tam daje, że "Kiedy temperatura będzie >= 25°C wtedy wykonaj i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie <24°C. No i dałem przekaźnik który mam zadeklarowany, aby go włączył.

To źle zrozumiałeś co tam jest napisane.
Reakcja na tylko jedną akcję, np włącz. Ten drugi warunek to coś w rodzaju histerezy. Jeśli chcesz aby też było wyłącznie to musisz dodać drugą reakcję.

Jeśli masz propozycję na lepszy tekst, to pisz, tylko niech on poprawnie opisuje działanie tej funkcji
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Pomoc”